Ekonomija

Na cijeni ekonomisti, pravnici, menadžeri…

Zavod za zapošljavanje

U Crnoj Gori se već duži period bilježi kontinuirani blagi pad registrovane nezaposlenosti. Prema sedmičnom izvještaju Zavoda za zapošljavanje, od 1. jula, u državi se nalazi 35.251 nezaposleni, što je manje za 6.866 u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Kako je saopšteno iz ZZZCG, Stopa nezaposlenosti sa prošlosedmične od 15,3 odsto opala je na 15,19 odsto, dok je lani bila veća skoro tri procenta i iznosila je 18,15 odsto.

Osim kod opšte nezaposlenosti, dešavaju se i pozitivni pomaci u kretanjama na tržištu rada visokoškolaca.

Zanimanja

Iako diplomci u ukupnoj nezaposlenosti učestvuju sa 12,2 odsto, ipak, evidentno je smanjenje njihovog broja na evidenciji Zavoda, gdje se trenutno nalazi njih 4.300 ( žena 2.730 ili 63,5 odsto), što je manje za 13,6 odsto u poređenju sa prošlom godinom, kada ih je bilo 4.976 (žena 3.247 ili 65,3 odsto).

Među zaposlenim osobama sa evidencije Zavoda, više od 30 odsto su visokoškolci.

Na tržištu rada, minule godine, u vidu ponude, tražnje ili zapošljavanja bilo je prisutno 780 visokoškolskih zanimanja, sistematizovanih u 60 grupa, odnosno područja rada. Dominantno učešće u tim kretanjima imalo je šest grupa zanimanja: vaspitači i nastavnici društveno-humanističke oblasti, ekonomisti, pravnici, menadžeri i organizatori, zanimanja ugostiteljstva i turizma.

Kretanja

Ta zanimanja učestvuju sa više od 65 odsto u ukupnoj ponudi, tražnji i zapošljavanju visokoškolaca. Na evidenciji je bilo najviše visokoškolaca upravo sa tim zanimanjima, istovremeno bili su najviše traženi, a i najviše zapošljavani. Ostale 54 grupe zanimanja u ukupnim kretanjima na tržištu rada učestvovale su sa manje od 35 odsto. Slična kretanja zabilježena sui u nekoliko prethodnih godina.

Kod većine visokoškolskih zanimanja ponuda radne snage, u manjoj ili većoj mjeri, prevazilazi prijavljenu tražnju.

Nedostaju inženjeri, matematičari, psiholozi, defektolozi,arhitekte, elektroničari…

Ipak, kod nekih grupa zanimanja zabilježena je veća tražnja od ponude: nastavnici prirodno-matematičke struke (profesor matematike, fizike, hemije, biologije), zatim, grupa zanimanja: elektroničari, nastavnici tehničko tehnološke struke, veterinari, zanimanja elektro mehanike, nastavnici biotehničke struke, farmaceuti, geodeti.

Tržištu nedostaju profesori muzičke grupe predmeta klavira, flaute, gitare, harmonike, violine, te profesori psihologije, njemačkog jezika, likovne grupe predmeta. Zanimanje defektolog je više traženo u odnosu na ponudu, kao i specijalisti medicinskih nauka, doktor medicine.

Diplomirani inženjer građevinarstva i diplomirani inženjer arhitekture više su traženi nego ostala zanimanja iz njihovih grupa zanimanja.

10

avatar
1000
8
2
0
 
10
MislilacIvanaBnjjBnjjOxo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mislilac
Gost
Mislilac

hahahaa e kakva priča, na cijeni ekonomisti pravnici menadžeri a eno ih svi na biro rada i nude im se poslovi po marketa, da rade kao taksisti, konobari, kažu ljudi posla ima ali neće da se radi za 350e

Ivana
Gost
Ivana

Prije 9 godina sam diplomirala na fakultetu za turizam, I jos nemam posao.

Oxo
Gost
Oxo

U Baru na zavod nije izasao normalan oglas za visokoskolce par godina…nema novih radnih mjesta, nema sanse za obrazovane u ovom gradu

Bnjj
Gost
Bnjj

Da bar je sirotinski grad u odnosu na Budvu i Tivat

Slavko
Gost
Slavko

Na cijeni su toliko da su im plate 300 eura. Crna Gora je bankrotirala zahvaljujuci DPSU.

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Laži lažo da se veselimo.Moj sin je diplomirani ekonomista.Traži posao 8 godina.Radi kao montažer kuhinjskog namještaja.Takva je naša država,zapošljava one sa kupljenim diplomama, a oni sa starim “PRAVIM” diplomama nema prolaza.

ekonomista
Gost
ekonomista

Baš je cijene ekonomisti! U ERSTE banci na konkursu za zapošljavanje odbije se ekonomista a prima se tekstilni i trgovački tehnicar!Visok nivo profesionalnosti!

tuzno
Gost
tuzno

hahaha “stopa nezaposlenosti je opala sa 15,3 na 15,19%”

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve laž iseljavanje je veliko

Elektra
Gost
Elektra

:-))))) menadžeri fale :-))))))))
Ja mislim da ih mi imamo 620 000

Send this to a friend