Ekonomija CEDIS SPROVODI RADOVE NA DISTRIBUTIVNOJ MREŽI NA SJEVERU

Na dalekovodu Luge zamijenjena 134 stuba

Dalekovod Luge, koji se nalazi u Beranama, zavređuje posebnu pažnju jer se preko njega napaja značajan broj korisnika distributivnog sistema, a od ukupno 535 stubova koliko ih je na tom objektu, već su zamijenjena 134 i urađeni su značajni radovi, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu CEDIS.

To je, kako navode u kompaniji, bio jedan od razloga da dalekovod Luge nađe u Projektu adaptacije Projekat 3081.

“Zaposleni iz Službe za održavanje već par mjeseci intenzivno rade na njegovoj rekonstrukciji”, rekli su u CEDIS-u čiji su predstavnici nedavno obišli Region 3 i bolje se upoznali sa aktivnostima na mreži konzuma kojem pripadaju opštine Berane, Andrijevica, Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjica.

Služba za održavanje, kako su ukazali, vrijedno je radila na pripremi i realizaciji aktivnosti za kapitalne rekonstrukcije jednog broja srednje naponskih i niskonaponskih mreža na tome području.

“Našim planom je predviđeno da stubove sa ocjenom tri ili nižom, zamijenimo novim. Kada taj dio posla završimo, skoro 50 odsto ukupne dužine dalekovoda biće potpuno novi objekat, a druga polovina će takođe biti u odličnom stanju jer su pregledom stubovi ocijenjeni sa 4 i 5 i nije bila potrebna njihova zamjena”, rekli su u Službi održavanja Regiona 3.

Oni dodaju i da će zamijeniti provodnike i ugraditi novu ovjesnu opremu, prioritetno na otcjepima dalekovoda Tmušiće-Lokve, Donja Rženica-Kaludra i Donja Rženica-Rovca. Planom je predviđeno i da se potpuno remontuje osam distributivnih trafostanica na tom području, od čega je već dosta urađeno na njih tri-Bijedanj, Kaludra i Tmušiće.

Radovi u Gusinju i Rožajama

CEDIS je planom održavanja predvidio i kompletnu adaptaciju dvije niskonaponske mreže na području Gusinja i Rožaja-Grnčar i Bašča.

“Realizacija Plana održavanja gdje smo kandidovali ono što je najprioritetnije realizuje se uglavnom u cjelini. Brojne su lokacije i elektro-energetski objekti i mreže na kojima su bili angažovani zaposleni iz Službe za održavanje Regiona 3 u proteklom periodu. Obišli smo mnoge energetske objekte našeg konzuma i ono što je bilo potrebno zamijeniti i popraviti i uradili”, rekli su u CEDIS-u.

Sanirani su dalekovodi Budimlja i Polica-Goražde, Daciće, Dautovići, Bašča, Kujovići, Paučina-Rijeka.

“U Petnjici smo obišli dalekovod Trpezi, dok smo u Andrijevici imali aktivnosti na dalekovodima Kralje-Sjenožeta i Trešnjevo. Što se Plava i Gusinja tiče radili smo na dalekovodima Meteh i Grnčar”, istakli su iz Službe održavanja.

Ministarka u posjeti

Služba za održavanje Regiona 3 imala je značajno učešće u pripremi za realizaciju Projekta revitalizacije “Rekonstrukcija SN mreže DV 10kV Dolac”. Protekle sedmice dalekovod je obišla i ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja se, na licu mjesta u razgovoru sa predstavnicima CEDIS-a i izvođača radova, uvjerila da radovi na Projektu teku planiranom dinamikom.

“Kolega Mladen Folić je u prvoj fazi Projekta, sa predstavnikom izvođača radova, Electroteam-Budva obišao kompletan dalekovod, od stuba do stuba, i tom prilikom je utvrđeno šta je neophodno uraditi kako bi se elektroeneregetski objekat, ukupne dužine 70 kilometara sa 49 distributivnih trafostanica, revitalizovao. Radovi su u toku, idu planiranom dinamikom, a sa njihovim okončanjem dobićemo, slobodno možemo reći, jedan izuzetno kvalitetan deset kilovoltni objekat putem koga će korisnici distributivnog sistema imati neuporedivo urednije napajanje električnom energijom”, zaključili su iz Službe Regiona 3.

Kolegijalnost ne izostaje

Zaposleni u Službi održavanje, kako navode u CEDIS-u, predani su poslu, jedinstvena su i homogena ekipa, i nije rijetko da elektromonteri iz Berana idu u ispomoć kolegama u Plavu i Gusinju ili Rožajama ali i obrnuto.

“Takav primjer složnog rada mogao se i zapaziti kada su, usljed obima posla u nekoliko dana kolegama iz Berana, u pomoć pritekle ekipe iz Plava i Rožaja. Radilo se na montaži provodnika u projektu 3081DV Luge-otcjep za Lokve. Zaposleni na području svih šest opština maksimalno su posvećeni poslu i garancija je da svaku obavezu iz našeg djelokruga mogu uraditi na vrijeme, vodeći računa o kvalitetu izvedenih radova i nadasve o bezbjednosti zaposlenih”, istakli su u kompaniji.

Send this to a friend