Ekonomija

Na računima građana i firmi skoro tri i po milijarde eura

Ilustracija

U 14 komercijalnih banaka koje trenutno posluju u našoj zemlji početkom marta je, prema podacima Centralne banke CBCG, bilo deponovano 79,4 odsto prošlogodišnjeg odnosno 76,42 odsto ovogodišnjeg procijenjenog bruto društvenog proizvoda BDP.

Poređenja radi, Ministarstvo finansija je na kraju 2018. dalo preliminarni podatak kako je javni dug države dostigao vrijednost 70 odsto BDPa za tu ili barem 67 odsto BDP-a za ovu godinu. Prema istim podacima, BDP za 2018. iznosio je 4,397 milijardi, a u ovoj se očekuje da će biti 4,569 milijardi eura.

Kako je rečeno Vikend novinama iz CBCG, izvještaji koje im poslovne banke dostavljaju na dnevnoj osnovi pokazuju da su ukupni depoziti u finansijskim institucijama 2. marta iznosili oko 3,49 milijardi eura.

“Prema dostavljenim mjesečnim izvještajima o poslovanju banaka, ukupni depoziti u bankarskom sistemu 28. februara 2018. godine iznosili su 3.248,39 miliona eura, dok su na kraju prethodne godine bili 3.459,24 miliona eura. U jednogodišnjem uporednom periodu, ukupni depoziti porasli su za 243,4 miliona eura, odnosno za 7,5 odsto, dok su u odnosu na kraj 2018. porasli za 32,6 miliona eura, odnosno za 0,9 odsto”, pojasnili su iz CBCG.

Nakon uvođenja privremene uprave u Invest banci Montenegro i Atlas banci koje su dio Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, 7. decembra prošle godine, čule su se različite ocjene o stabilnosti i budućnosti bankarskog sistema u Crnoj Gori. Najviše pitanja pa i nepoznanica bilo je vezano za povjerenje građana u ovdašnje finansijske institucije. No, i pored 22,6 miliona eura garantovanih depozita, samo onih do 50.000 eura, na računima IBM u koju je 4. januara uveden stečaj, te privremene obustave plaćanja za klijente Atlas banke koja je i dalje na snazi, iznos novca koji je na računima umjesto u “slamaricama” u kontinuitetu se uvećava.

Iz CBCG su istakli da su na dan uvođenja privremene uprave u IBM i Atlas banku, ukupni depoziti u bankarskom sistemu iznosili 3.419,77 miliona eura. Od tada pa do 2. marta ove godine, od kada datiraju posljednji raspoloživi podaci, ukupni depoziti su porasli za 72,1 milion eura, ili za 2,1 odsto. A to je skoro tri puta veći iznos od ukupno garantovanih depozita iz IBM.

Kneževićeva IBM banka ima 2.729 deponenata, kako pravnih tako i fizičkih lica, sa ulozima do 50.000 eura. Kumulativni iznos njihovih garantovanih depozita na dan uvođenja stečaja, 4. januara, bio je 22,579 miliona eura. Fond za zaštitu depozita (FZD) počeo je 29. januara isplatu ovih sredstava preko filijala Societe Generale banke Montenegro, Hipotekarne i NLB banke.

“Prema najnovijim informacijama kojima raspolažemo, do sada je isplaćeno 63,97 odsto ukupno zagarantovanih depozita. Na osnovu podataka iz samih banaka, više od 40 odsto obeštećenih deponenata ponovo je oročilo novac upravo kod banaka u kojima im je isplaćivan novac”, precizirali su iz CBCG.

Ono što je ne manje bitno je da su se drugi bivši klijenti IBM koji su se odazvali pozivu FZD, odlučili za sličnu opciju.

“I preostali dio depozita dominantno se vraća u sistem njihovim polaganjem na štednju kod ostalih crnogorskih banaka”, istakli su iz CBCG.

Dakle, skoro cjelokupan iznos do sada isplaćenih sredstava, što predstavlja oko 14,445 miliona eura koje su fizička i pravna lica imala deponovano u IBM kao štednju ili na neki drugi način, ponovo se našlo na računima u crnogorskim bankama.

Ovakav podatak ukazuje na to da se građani i dalje odlučuju da novac drže u bankama, bez obzira da li će za njegovo čuvanje dobiti određenu naknadu ili pak platiti da im on bude uvijek dostupan na računima.

Iz CBCG su za Vikend novine kazali da posrednom i neposrednom kontrolom banaka prate i analiziraju sve najveće deponente crnogorskih finansijskih institucija, kao i “kretanje depozitnog potencijala kao primarnog izvora sredstava u bankama”.

Na osnovu mjesečnih izvještaja banaka o 50 najvećih deponenata, na kraju januara ove godine registrovana su 142 građanina koja imaju depozite veće od pola miliona eura.

“Ukupan broj fizičkih lica sa depozitima većim od jednog miliona eura u poslovnim bankama širom Crne Gore iznosi 77. Međutim, ne raspolažemo podacima da li su ti iznosi u stranoj ili domaćoj valuti”, naveli su u CBCG.

Takođe su pojasnili da nemaju podatak o stvarnom broju milionera u Crnoj Gori, ali ni o prosječnoj godišnjoj kamati komercijalnih banaka u Crnoj Gori za štedne uloge, odnosno depozite od milion eura.

“Prosječna ponderisana pasivna efektivna kamatna stopa na depozite u bankarskom sistemu Crne Gore na kraju januara iznosila je 0,54 odsto. Ova stopa varira u zavisnosti od ročnosti i kreće se u rasponu od 0,02 odsto za depozite po viđenju, do 2,39 odsto na depozite sa ročnošću većom od pet godina”, zaključili su u CBCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Kod nas pomorci najviše zarađuju a druže se sa mafijom pa đe to ima?

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Kako li samo biju albatrose te divne morske ptice.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Ranka za mjesec dana primam fudbalersku platu. Ugovor je čudo. Pod jedan dajem 45 000 eura pod dva dajem 75 000 eura svake godine.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Đe si ranka pričao mi je dušan o partiji šaha rekao mi je da je zamastio ruke na figure. Kao da je auto mehaničar. Nemoj ga za to dirat teško se zarađuju pare.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

A minja je bio špijun.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Moram jedan a 5 audi uzeti.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Luka đurovic je bio zaštitnik mornara 😂i veliki crmnicanin. 😂

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Oće li se što skorije u onaj bar raditi niko nista ne radi dolje. Mene kao osobu pomorci mrze a ja njih ne mogu jer bi me pratio baksuz.

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Bogastvo je naravnomjerno rasporedjeno mali broj ima puno a ostali malo,srednje klase gotovo nema

Dobar Covjek
Gost
Dobar Covjek

Eo ja sam niza klasa pa imam 500 eura platu. Vidim ja da bi vi nas nazad u komunizam ili u 1918

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Pijem dva solijana imaju 400 miligrama doktorica mi kaže nije to ništa piju 1 000 miligrama. Oće li mi ko od doktora pomoći da mi kaže stetili mnogo srcu dva solijana ukupno 400 miligrama.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Najzalije mi je sto pijem dvije tablete dugo ću ih piti a škode srcu. Izda će me srce. Tužno ali mi je lakše neću se mučiti odma zaspem još da će u san bilo bi super.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Ako strane banke na velike pare daju četiri posto a u crnu goru 2.39 posto zamisli koje pare banka uzima na razliku na milion eura uzme više od 100 000 eura. Kako banke zarađuju.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Mene ce biti kamata godišnja od 3.30 do 3 40 procenata.

Flojd
Gost
Flojd

Mogu staviti ruku u vatru da 90 % stanovništva nema ni centa na racunu ili da su u minusu sa kreditima. A ostalih 10% svaka čast, puni su kao šipak..

Dodola
Gost
Dodola

Ne lupetaj, preko 150000 aktivnih otvorenih racuna. Krefiti su svuda u svijetu osnov finansiranja dugorocnih projekata, ne no ces od plate da kupis stan. Demagog do demagoga.

Bak
Gost
Bak

Dodola odlicno si kazao

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Ovo su vijesti kao da se vidi da narodi na racunima imaju para a kao fora kukaju i protiv su dps.
16.03!

Send this to a friend