Ekonomija

Na sjeveru se gradi pet hotela vrijednih više od 75 miliona eura

Sa prezentacije projekta izgradnje hotela Durmitor, foto: CdM

Vlada je na listu razvojnih projekata u oblasti turizma u dosadašnjem periodu uvrstila sedam projekata. Prvi put, investitori su prepoznali potencijal sjevera, pa se čak pet projekata realizuje u ovom dijelu države. Ostale dvije investicije, koje se nalaze na listi razvojnih projekata, biće realizovana na primorju, pišu Vikend novine.

Duplirana ponuda

Ukupna vrijednost sedam projekata premašuje 190 miliona eura. Budući hoteli ukupno će imati 959 smještajnih jedinica, čime će ponuda hotelskog smještaja visoke kategorije biti više nego duplirana.

“S obzirom na to da će se ovim projektima stvoriti mogućnost za otvaranje novih 769 radnih mjesta, može se konstatovati da do sada iskazano interesovanje potvrđuje naše očekivanje da će ovaj program biti značajan podsticaj ukupnom razvoju Crne Gore, sa akcentom na razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave i nova zapošljavanja”, objašnjeno je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je dostavilo informaciju o stepenu napretka radova u turizmu u ovoj godini.

U prilog pomenutim informacijama ide i činjenica da će se pet od ukupno sedam investicija sa liste razvojnih projekata realizovati u sjevernoj regiji.

“Vrijednost tih investicija iznosiće 74,2 miliona, dok će stavljanjem u funkciju hotela kategorije 4 i 5 zvjezdica, ukupnih kapaciteta 593 jedinica biti stvorene pretpostavke za otvaranje blizu 450 novih radnih mjesta”, istakli su u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Hotel Durmitor

Žabljak je sinonim za zimsku turističku sezonu. Ipak, grad ispod Durmitora je odavno zaslužio hotel visoke kategorije i napokon će ga i dobiti. Riječ je o hotelu Durmitor koji će graditi kompanija Durmitor Hotel and Villas, osnivača i vlasnika Petrosa Stathisa, grčkog biznismena koji gazduje i nizom hotela na crnogorskom primorju. Nekadašnji oronuli hotel, dobiće novo ruho, vrijedno gotovo 20 miliona eura. Hotel će biti kategorije od pet zvjezdica, a imaće 68 smještajnih jedinica. Posjedovaće 55 luksuznih SUITE jedinica i 12 vila opremljenih kaminima i prirodnim materijalima. U okviru rizorta na površini od 1.000 kvadrata prostiraće se Spa&Wellness centar, klub za djecu, unutrašnji i spoljašnji bazen, te teretana koja je opremljena najsavremenijom opremom, kao i sala za konferencije. Poseban atraktivitet lokacije sadrži se u tome što je rizort u neposrednoj blizini Crnog jezera. Nakon otvaranja, koje je planirano za maj 2022. godine, posao će dobiti više od 100 crnogorskih građana.

Westin Kolašin Resort

Pored Žabljaka i Kolašin je prepoznat kao grad u koji vrijedi ulagati. Čak četiri projekta se realizuju u ovom gradu. Opravdanosti za ulaganja u Kolašin najbolje svjedoči opredijeljenost i same Vlade da ulaže u skijališta na Bjelasici.

Prvi u nizu condo hotela koji se gradi je Kolašin Resort & Spa, kategorije četiri zvjezdice. Novi projekat te kompanije biće pozicioniran usred najljepših pejzaža na sjeveru Crne Gore, na atraktivnoj lokaciji poznatog Ski-centra Kolašin 1450. Hotel će biti kapaciteta od 93 smještajne jedinice, a projektom je planirano otvaranje novih 66 radnih mjesta. Investiciona ulaganja prema biznis planu procijenjena su na skoro 11,5 miliona eura. Ski-rizortom će upravljati kompanija York Hotels & Resorts pod međunarodnim luksuznim hotelskim brendom Westin, a objekat će imati naziv Westin Kolašin Resort što je franšizni ugovor sa američkom kompanijom Marriott International USA. Koncipiran iz tri dijela, kompleks će u okviru svojih sadržaja imati restorane sa mediteranskom i internacionalnom kuhinjom, barove, teretanu, igraonicu, konferencijsku salu. Posao je trebao da bude završen do kraja 2022. godine ali je došlo do kašnjenja. “Neophodno je ubrzati realizaciju građevinskih radova, s obzirom na to da je u biznis planu navedeno da je početak radova na izgradnji hotela planiran za drugu polovinu 2019. godine, pa u ovom trenutku realizacija projekta kasni u odnosu na predviđenu dinamiku”, navodi se u zaključku Ministarstva turizma.

Hotel Breza

Po condo modelu poslovanja gradiće se i hotel Breza u Kolašinu. Hotel će biti kategorije od pet zvjezdica, sa 148 smještajnih jedinica. Posjedovaće i bazen sa spa centrom, restorane, konferencijsku salu, turska kupatila, kao relaks zonu.

Vrijednost projekta je 19,5 miliona eura, a nakon otvaranja posao će naći 120 osoba. U sklopu objekta planirana je gradnja 160 apartmana namijenjenih za prodaju.

Radovi su u toku, ali je i na ovom projektu Vlada konstatovala kašnjenje i investitoru poslala urgenicju da ubrza realizaciju građevinskih radova na izgradnji hotela.

Bjelasica 1450

Treći u nizu hotel u Kolašinu biće Bjelasica 1450, kategorije četiri zvjezdica. Posjedovaće 168 soba, a planirano je otvaranje 96 radnih mjesta u sklopu hotela. Investicija je gotovo 18 miliona eura, a u toku su pripremni radovi. Posao realizuje kompanija Zetagradnja, biznismena Blagote Radovića. Hotel bi trebalo da bude otvoren do zimske sezone 2021. godine.

Kolašin 1600

U podnožju Bjelasice gradiće se turistički kompleks. Prvo će biti izgrađen hotel K16 (četiri zvjezdice) sa kondo modelom poslovanja. Početak radova planiran je ovoga ljeta, a zakupac (“Gener 2 Shpk” iz Albanije i “Ski-resort Kolašin 1600” iz Crne Gore), ima ugovorni rok da do 17. decembra izradi i revidira tehničku dokumentaciju. Tokom ove godine je investirano nešto više od pola miliona eura, a plan je da se do kraja godine investira ukupno 1,2 miliona eura. Ukupna vrijednost projekta je šest miliona eura.

Kraljičina plaža

Kompanija Adriatic properties počela je da gradi kompleks koji obuhvata hotele Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer, u koje će uložiti ne manje od 110 miliona. U skladu sa Ugovorom o dugoročnom zakupu hotela Kraljičina plaža, ugovorena je izgradnja hotela Kraljičina plaža sa kompanijom Adriatic Properties kategorije pet zvjezdica, kapaciteta 126 smještajnih jedinica. Planirana investicija u izgradnju hotela je 73 miliona. Do sada je u projekat uloženo oko osam miliona eura, a do kraja godine će biti još sedam miliona investirano. Nakon zavreštka projekta, posao će dobiti 229 osoba.

Hotel Boka Place

Mjesto na listi razvojnih projekata zauzeo je i hotel Boka Place, koji će biti dio Porto Montenegra. Hotel će biti kategorije pet zvjezdica, kapaciteta od 240 smještajnih jedinica. Ukupno će biti uloženo 44 miliona eura, a posao će dobiti 96 osoba. Boka Place nudiće novi wellness koncept života kroz 144 stambene i 96 hotelskih jedinica, pod operativom hotelskog brenda Kerzner International. Hotel i kondo stanovi će nuditi personalizovanu uslugu uz najsavremenije fitness i wellness sadržaje, kao i 20 metara dug bazen za upotrebu i zimi i ljeti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Младен
Gost
Младен

Готово је! Неће вам помоћи никакви хотели више дпс лопови. После избора да видимо шта сте све не законито радили. Свако од вас појединачно. Пред Судовима ове земље да се све испита.

Dejo hotel
Gost
Dejo hotel

Dosta je mene minja 500 kvadrata da imam pošto sam prodao jedan plac na zabjelo davno.

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Znači i kod vas još malo pa izbori ?

Krizo zrnasti
Gost
Krizo zrnasti

Izbori,ajmo svi beeeee

Mikac678
Gost
Mikac678

Sve je ovo super i treba tako samo fali dio gdje će da se ulaže u proizvodnju. Meggle zatvara svoju fabriku i seli za Bosnu i Srbiju, zar niko od vlasti da se sjeti da ponudi Crnu Goru kao mjesto gdje bi se investiralo ili to nama ne treba

Dejo hotel
Gost
Dejo hotel

Minja koliko je kvadrat placa za mene?

Prophet
Gost
Prophet

Hahahahahahaa

Putnik
Gost
Putnik

Hrana,hrana,hrana…poljoprivreda i stocarstvo (sjever Bogom dano)…kakvi hoteli i bakrači??? Zar vas korona nije makar malo opametila?
Kad mogu Svajcarci sa onolikim brojem grla,koja pasu po onim planinama “pod rucnom”, da budu veliki proizvodjaci mlijeka i mlijecnih proizvoda, vala mogla bi i Crna Gora makar isto ko oni.

Milases objasnj
Gost
Milases objasnj

A sto narod ima od toga?!!

DPS I krtole
Gost
DPS I krtole

Minja koliko ti je kvadrat placa za mene?

Božidar
Gost
Božidar

Za koga za vukove mislim da se CG može pozdravit s turizmom bar sljedećih 10 godina u obimu koji je bio prije korone.

Dil
Gost
Dil

Plav je dobar za vrijeme izbora a posle toga malo mrvica posalju, da narod ne polomi noge na putove i da moze u priblizno normalne skole djeca da idu. Eee za velike maljijone Plav i Gusinje nisu, tamo nema sta fino da se vidi, to ima samo u Kolasin, Mojkovac i Zabljak. Bile budale svi turisti koji su 70-ih i… Više »

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Uu pred izbore Sto sve pricaju

rale
Gost
rale

Izgleda da ovi nasi vlastodrsci nisu bili prisutni u skoli kada su ucili o fabrikama ili su svaki dan imali isto gradivo a to je k hotelima

vesko
Gost
vesko

Ako je nekome cilj razvoj sjevera tu u prvom redu treba ulagati u poljoprivredu,energetiku,rudarstvo i drvo-preradjivacku industriju.Pod ulaganjima u energetiku naravno ne mislim na tajkunski projekat mhe koji je preko drzavnih subvencija oteo od nas gradjana znacajna budzetska sredstva da bi se pojedincima omogucilo bogacenje.

Plunjas
Gost
Plunjas

Eto na primorju nema nista od toga sto nabroja, pa se zivi 10 puta bolje nego na sjeveru. Zakljucak izvedi sam…

Misavlatko
Gost
Misavlatko

Danas vise niko ne gradi hotele, ozbiljne drzave ulazu u prehrambenu neovisnost i energetsku neovisnost. CIVID je za makar deceniju promjenio definiciju potovanja onakvog kakvo je nama poznato.

Branimir
Gost
Branimir

Ja, koliko sam shvatio, svaki od tih hotela je u privatnom vlasništvu i to stranih biznismena.
Tako da je pitanje, kome se ovdje čini usluga

logika
Gost
logika

pa to je to, nego je efikasnije da se gadjaju “milionima” u tekstovima, jer to skrece paznju upravo sa toga sto ti kazes….

San
Gost
San

Верујете ли мнеаши у ово, да ве не кунем?

alan
Gost
alan

Dje vam
Je u plav i gusinje hotel samo Kolašin durmintor žabljak čitav život ista prica

Vlado
Gost
Vlado

Cijeli Kolasin ce biti zaposlen

Pjer
Gost
Pjer

A stocevi prazni hoteli
Evo ih na jug koliko oces
A narod bez posla

Vocko
Gost
Vocko

@Pjer ne mlati, zaposlice naroda na sjeveru, odavno je vrijeme za to bilo

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Gdje da se zaposle,u prazne i skupe hotele.Svašta može biti,ali mislim da će brzo stati bilo kakva izgradnja skupih hotela na sjeveru države.

oooo
Gost
oooo

Cio sjever Zabljak i Kolasin 🙂 Djesu vam Mojkovac, Pljevlja, Bijelo Polje, Rozaje, Plav, Andrijevica,….. Bolje da ste im jednu dobru fabriku otvorili i pozaposljavali taj jadni narod no hotele da zvrje prazni.

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Svaka cast!

Moje ime
Gost
Moje ime

Bar I Ulcinj – ništa.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ako se sve ovo ovako nastavi i u vezi virusa,a i ove klimatske promjene i ova politička i svaka druga nestabilnost u državi,svim tim skupim hotelima i njivovim investitorima,se ne piše dobro.

Animus
Gost
Animus

Opet ulazemo samo u trziste koje je izuzetno nestabilno…a to je turizam. Poljoprivreda i proizvodnja energije iz obnovljivih izvora trebaju da budu priotitet u CG, ali drzava da ulaze, ne da se gura privatnicima u ruke. Takodje trebamo nacionalnu banku, da finansira sve te projekte, a ne da se zaduzujemo kod stranih kapitalista i robovlasnika.

Eto tako
Gost
Eto tako

Sve je to lijepo,ali ne moze se od turizma samo zivjet

logika
Gost
logika

ali dzabe prica, dzabe situacija sa koronom, nikad se to nece promijenit… a zasto? zato sto ovako mogu da upravljaju narodom kako oce….

Send this to a friend