Ekonomija

Na skijalištu Kolašin 1600 zaštićen interes države

Prijedlog odluke, odnosno ugovora o davanju u zakup na 90 godina državnog zemljišta za izgradnju turističkog ski kompleksa Kolašin 1600 naći će se pred poslanicima na sjednici parlamenta koja je zakazana za 30. oktobar.

Poslanici će odlučiti da li će se zemljište dati konzorcijumu „Kolašin 1600“, koji čine ,,Ski resort Kolašin 1600“ i ,,Gener 2“ iz Tirane (Albanija), koji je na tender dostavio ponudu kojom nudi fiksnu zakupninu od 0,10 eura po kvadratu i 0,1 odsto neto profita svake godine.

Podsjetimo da je projektom predviđena izgradnja savremenog ski centra na južnim obroncima Bjelasice površine blizu 28 hektara. Izgradiće se dva ili tri hotela, apartmani, vile… Imaće vrhunsku uslugu i potpuno novu ponudu u regionu. Udaljen je 12 kilometara od Kolašina, a od susjednog projekta Kolašin 1450 dva do tri kilometra.

Prijedlog odluke, o kojoj će poslanici odlučivati prostom većinom, ovih dana prolazi skupštinska tijela, a ministar turizma Pavle Radulović je na posljednjoj sjednici Zakonodavnog odbora kazao da se ovim ugovorom štiti interes države i doprinosi razvoju turizma i kompletne ekonomije. Na pitanje da li je zakupnina dobro određena, s obzirom da se daje u zakup na 90 godina što je dug rok, ministar je kazao da je državi u interesu da se na tom prostoru razvije turizam, da se plaća porez…

“Ne mislim da ćemo, da tako kažem, malo uzeti. Nama je u interesu da investitor-zakupac zaradi što više, a ne da mu uzmemo recimo 0,2, 0,5 odsto godišnjeg profita plus devet odsto poreza na dobit i da ispadne da on plaća veći porez nego njegova konkurencija. Treba da navijamo da on čim prije završi ove objekte i da počne da živi taj veliki kompleks”, smatra Radulović.

On je, odgovarajući na pitanje poslanice DPS Ane Nikolić, saopštio da država ne treba da bude vlasnik tog kompleksa.

“Država treba da živi od poreza, a ne od rente, a porez se naplaćuje od uspješnih, a ne od neuspješnih. Naše je da relaksiramo sva ostala davanja osim poreza i omogućimo ljudima da budu uspješni. Države kao tromi mehanizmi, ne računajući par izuzetaka, nigdje na svijetu nijesu uspjele da upravljaju biznisima koji su podložni brzim promjenama. Sama činjenica da je država obveznik Zakona o javnim nabavkama blokira iole pristojno funkcionisanje bilo kojeg ugostiteljskog objekta, a da ne pričamo o turističkom kompleksu”,  ocijenio je Radulović.

Ministar je objasnio da se visina zakupa postavljena u ugovoru ne može mijenjati u narednih 90 godina, ukoliko zemljište bude dato u zakup.

On je objasnio da ugovor ima raskidnu klauzulu, predviđa bankarsku garanciju…

“Raskidna klauzula se aktivira u slučaju bilo koje vrste kašnjenja objasnio je on i podsjetio da je konzorcijum već uložio dosta novca da bi uopšte predao ponudu. Vlada, kako je kazao, nije htjela da „zatvori“ ugovor dok nije bila sigurna da može ispoštovati ono što se od nje traži. – Ko pažljivo bude čitao ugovor, vidjeće da je država dužna da dovede infrastrukturu do njihove urbanističke parcele koja se naslanja na skijalište Kolašin 1450. Već sada mogu da kažem da je infrastruktura tamo vodu završavamo, trafostanica se prima, put je završen. Oni su dužni da se bave otpadnim vodama i čvrstim komunalnim otpadom. Mi nijesmo dozvolili sebi da uđemo u takav rizik”,  kaže Radulović.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čika Garema
Gost
Čika Garema

0,1% profita pa to ke smijesno.

PG - Price
Gost
PG - Price

Jos jedan dan koji je krasio dosta hladnoce, vjetar i povremeno koja kapljica kise. Na danasnji dan Radulovic ubjedljivo i odgovorno tvrdi da se prodavanjem zemlje dje ce se podici grandiozni (!!!) ski rezort (spa, vila, sauna, gym, pool, lux, ubaci sam/a neku od modernih rijeci ovdje) pare nece vratiti u Albaniju odakle nam dolazi i najveci broj turista. Tako… Više »

Ljubo
Gost
Ljubo

NA 90 GODINA SRAM VAS BILO KAO DA VAM JE TO DJEDOVINA

Podgorica
Gost
Podgorica

Rijetko iritantan I odvratan lik.

Luis
Gost
Luis

Sta ces da radis sa drzavnim interesom u Regionalni vodovod koji je u blokadi?

TrebaNapredovat
Gost
TrebaNapredovat

Kucka Korita su samo 27 km od Podgorice, zaravan gdje su vikendice 1300 do 1400 metara nadmorske visine a vrhovi preko 2000 metara. Savrseno za Ski centre i skijalista ali nikom iz vlasti ne pada na pamet da naprave nesto slicno makar kao Vucje u NK. Snijega ima puno vise nego na Zabljak a kamo li Kolasin. Vuce vlast svome… Više »

Biohazard
Gost
Biohazard

Nije ti to ‘ malo ‘ posteno ! Zar je moguce da je neko iz Podgorice , dje je sve uradjeno skoro , ljubomoran jer se i nesretni śever pocinje razvijat ? A ovamo prozivate sjevernjake sto dolaze da zive u PG ! Pa stani malo , pusti druge gradove da se razvijaju , svima je to u koristi !

CrnaGoraAneMNE
Gost
CrnaGoraAneMNE

U pravu si, nisam razmisljao o tome ali bi trebalo sav potencijal iskoristit. Na Korita stvarno ima puno vise snijega a blizu su pa je steta i to ne iskoristit.

Čika Garema
Gost
Čika Garema

Slazem se neka sjever valorizuju hahaha

Kolašinac
Gost
Kolašinac

Počeo sam da čitam ove bljuvotine, ne mogu, stomak mi se prevrće. Čije se interesi štite?

radule
Gost
radule

ide to polako ali ide. Sjever CG je budućnost turizma zimskog a još više ljetnog. I sad već neki ljudi pare obrću po planinama.

Ja i još neko
Gost
Ja i još neko

Ovo je odlična ideja i projekat. Svaka čast!

BMW
Gost
BMW

Treba da navijamo?? Pa oce li tako u ugovoru da stoji?? Da mi moramo da navijamo da bi on gradio. U slucaju da on nista ne izgradi mi cemo poceti da navijamo za nekog drugog! Pa nek onda vidi!

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

“Drzava je duzna da dovede infrastrukturu” i to treba provjeriti jer svi mjestani znaju da drzava dovodi infrastrukturu ne do geografski odredjenog mjesta vec i do restorana, skijasnice, gondola… i to apsolutno sve radove do stavljanja uticnica. Napravicu ja tako sta god od mene trazite kada mi obezbijedite isto sto i njina. A niko ne provjeravs sta se gore radi… Više »

Nick
Gost
Nick

kako kod nas sve mucno i sporo ide…uopste ne shvatamo ove stvari kao biznis…stalno smo u pricama kako nam neko nnesto uze…kao da ce to odnijeti nedje…a konkurencija raste i ide naprijed…ovo je odlican projekat i treba ga pod hitno razvijati…i zbog nas gradjana kao korisnika tako i zbog mjestana…zimi su i Kopaonik i Zlatibor puni gradjana Crne Gore,koji sa… Više »

Plavi
Gost
Plavi

Žrtvovan je zimski turizam zbog Budve i njihove želje da budu atraktivni 12 mjeseci u godini. Sada kada u Budvi nema Marovića sjetili su se da postoje Bjelasica i Durmitor. A naši turisti na zimovanje idu mahom na Kopaonik i Zlatibor. Uzgred u ovom momentu Žabljak i Kolašin ne mogu da se u turističkom smislu porede sa Zlatiborom. Ko je… Više »

Nick
Gost
Nick

ja ne vjerujem bas u te teorije zavjere,da je nesto zrtvovano zbog neceg…mi smo u takvom stanju zbog naseg neangazovanja,lijenosti i ne shvatanja na vrijeme nasih potencijala…a kasnije i opsttukcija svakave vrste…sto se tice staza Kolasin ne zaostaje za Zlatiborom ali po svemu ostalom da…ali je i od Zlatiborq napravljena Budva na planini,a mi kao sve nesto bjezimo od toga… Više »

Send this to a friend