Ekonomija

Na svijetu bi moglo da opstane samo pet ili šest valuta

Na svijetu postoji više od 100 priznatih valuta, ali bi taj broj mogao pasti na pet ili šest u narednih 20 godina.

To je ocijenio brazilski ministar ekonomije Paulo Guedeš na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Nemiri na finansijskim tržištima, nesređene monetarne politike u svijetu kao i pojave novih sredstava i načina plaćanja mogle bi dovesti do krupnih i strukturnih promjena, piše portal Klix.ba.

Evropske države su prije 20 godina uvele zajedničku valutu, omogućavajući tako ljudima iz, recimo, Francuske da putuju u Njemačku bez potrebe za razmjenom gotovine.

“To bi se moglo ponoviti u drugim djelovima svijeta u budućnosti, pod uslovom da se politički ili ekonomski usklade. ko uzmete u obzir političku i ekonomsku dimenziju, za 20 ili 30 godina imali bismo pet-šest valuta”, dodao je Guedeš.

U ovom trenutku američki dolar se smatra sigurnom valutom, što znači da njegova vrijednost raste u vreme krize. Iz razloga stabilnosti i trgovine, razne zemlje odlučile su da vežu svoju valutu upravo za američki dolar. Međutim, u vrijeme nestabilnosti američkog dolara, to bi moglo da našteti tim zemljama.

Razvoj zajedničkih valuta u različitim zemljama mogao bi da pomogne tim ekonomijama da smanje svoju zavisnost od američkog dolara.

U tom slučaju alternativa bi bila euro, druga “kontinentalna valuta”, područje kojim dominira dolar, a Kina bi imala svoju valutu kojoj takođe gravitiraju neke zemlje.

 

Send this to a friend