Ekonomija

Nacionalni parkovi: Uspješna sezona iako nas država sputava

Nacionalne parkove Crne Gore očekuje uspješna turistička sezona, a poslednji podaci za prvu polovinu jula govore da je posjeta zaštićenim područjima šest odsto veća nego rekordne 2019. godine, saopšteno je na danas održanom Upravnom odboru Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

Kako ističu u NPCG, podaci za prvu polovinu jula 2019. i za isti period tekuće godine pokazuju da je u NP Biogradska gora ostvaren prihod veći od 28 odsto, u NP Lovćen 49 odsto, a u NP Skadarsko jezero 26 odsto. U Nacionalnom parku Durmitor ostvarena posjeta i prihod je u odnosu na 2019. godinu 90 odsto, dok je u NP Prokletije taj procenat 87 odsto.

Predsjednica Upravnog odbora Marina Jočić upoznala je članove odbora sa inicijativama koje su pokrenute u prethodnom periodu, ali i ukazala na probleme sa birokratijom i državnom administracijom koja, kako je rekla, usporava rad preduzeća, pa samim tim predstavljaju kočnicu boljem poslovanju preduzeća.

“Država nas sputava. Još čekamo da bude usvojen Plan privremenih objekata za nacionalne parkove, a turistička sezona je u jeku. Odluka o naknadama za korišćenje dobara nacionalnih parkova takođe čeka u fioci resornog Ministarstva. Tu je mnogo inicijativa i velike ambicije, ali nas usporava birokratija i čekanje odgovora od nadležnih državnih organa”, kazala je Jočić.

U NPCG navode da su u prethodnom periodu Upravni odbor i Uprava preduzeća pokrenuli brojne inicijative među kojima su izrada Kolektivnog ugovora kako bi se poboljšao status i zarade zaposlenih u JPNPCG, preuzimanje restorana na Skadarskom jezeru, otvaranje kafe barova na Crnom i Biogradskom jezeru, organizovane vožnje turističkim vozićima u NP Lovćen i Durmitor, kao i uređenje i izdavanje bungalova na Lovćenu.

“Pokrenute su inicijative za otvaranje novih suvenirnica u Upravnoj zgradi NP Biogradska gora u Kolašinu i na Žabljaku, rađeno je na četiri nova IPA projekta, a iniciran je završetak infrastrukture i rekonstrukcija Upravne zgrade u NP Skadarsko jezero, otvaranje tematskog centra na Virpazaru, ostvarivanje parterstva sa Turskom agencijom za saradnju Tika, stavljanje u funkciju planinarskog doma Sušica”, naglašavaju.

Dodaju da su inicijative pokrenute i za otvaranje novih naplatnih punktova na Rijeci Crnojevića, Sušici i Todorovom dolu na Durmitoru, postavljanje kamera za nadzor vodene površine u NP Skadarsko jezero, nabavka kombija za organizaciju raftina na rijeci Tari, uređenje i upravljanje parkingom na Virpazaru, a inicirana je i nabavka prvog čuna za flotu NP Skadarsko jezero kojom će biti obogaćena turistička ponuda ovog parka.

“Na današnjoj sjednici Upravni odbor donio je Odluku o raspisivanju javnog poziva za kupovinu zemljišta za izgradnju objekta za potrebe zaposlenih u NP Prokletije, a u okviru kojeg će biti i suvenirnica i radionica za izradu suvenira i proizvoda od drveta. Takođe, usvojena je odluka o davanju u zakup zemljišta u državnoj svojini u NP Skadarsko jezero, kao i odluka da se dodijeli pomoć od 1.000 eura Julki Popadić sa Žabljaka kojoj je prije nekoliko dana izgorjela kuća”, zaključuju u Nacionalnim parkovima.

Send this to a friend