Ekonomija

Nadvožnjak u Rogamima neophodno sanirati

Rogami

Pred odbornicima podgoričkog gradskog parlamenta 27. decembra naći će se Informacija o stanju mostova u glavnom gradu, sa predlogom mjera za njihovu zaštitu.

Budžetom za 2021. godinu bila je predviđena suma od 10.000 eura za pregled mostova. U skladu sa planiranim sredstvima, sprovedena je procedura javne nabavke za pregled stanja Mosta braće Zlatičanin preko rijeke Ribnice, Željezničkog nadvožnjaka u Rogamima preko pruge Podgorica Nikšić; mosta preko Širalije u Rogamima (Duklja) i mosta preko vodotoka Starice u Donjoj Gorici, pišu Dnevne novine.

Izvještaj o glavnom pregledu mostova uradila je firma “CDS PROJECT” d.o.o. Podgorica. Pored opštih podataka i ocjene stanja, sastavni dio Izvještaja je i predlog mjera za održavanje i eventualnu sanaciju u cilju obezbjeđenja njihove stabilnosti i funkcionalnosti.

Most braće Zlatičanin preko rijeke Ribnice je sastavni dio Ulice kralja Nikole. Most je izgrađen oko 1950. godine kao armirano betonska konstrukcija u sistemu dva paralelna pločasta luka, koja su međusobno povezana AB pločom i poprečnim nosačima.

“Kao generalni zaključak, opšte stanje konstrukcije i elemenata Mosta braće Zlatičanin preko rijeke Ribnice, može se ocijeniti kao relativno dobro i bez pojava koje bi ukazivale na smanjenu funkcionalnost, nosivost i/ ili trajnost. S obzirom da u proteklom periodu eksploatacije mosta, nisu registrovana gotovo nikakva pomjeranja konstrukcije mosta, a pri tome imajući u vidu male raspone i vrlo krutu konstrukciju na koju vodotok Ribnice gotovo da nema uticaja, nema opravdanja postavljati geodetsku mrežu za praćenje eventualnih pomjeranja koja zasigurno mogu biti samo manja od moguće tačnosti mjerenja. Osim uređenja terena i zone oko i ispod mosta u ovom trenutku nije potrebno izvoditi nikakve druge radove”, navodi se u Informaciji.

Prema nalazima, opšte stanje nadvožnjaka u Rogamima preko pruge Podgorica Nikšić je prosječno, sa potrebnim sprovođenjem sanacionih radova u cilju prevencije dalje degradacije objekta i povećanja njegove trajnosti.

“Na objektu nisu konstatovane pojave koje bi ukazivale na smanjenu nosivost elemenata konstrukcije, pa se radovi na sanaciji i održavanju mogu izvesti u naredne dvije godine. U prilogu Izvještaja dat je okvirni predmjer i predračun ovih radova na osnovu čega se može uraditi odgovarajuća projektna dokumentacija”, stoji u Informaciji, uz dodatak da nije neophodno pratiti geodetska pomjeranja mosta.

Izvještajem je konstatovano da je stanje propusta preko rijeke Širalije kod Duklje dobro, bez bitnih pojava, koje bi negativno uticale na nosivost i trajnost objekta. Navodi se da je potrebno popraviti ogradu i ukloniti rastinje sa kamenih zidova, te da je za pet godina neophodno uraditi novi test.

Za most preko povremenog vodotoka Starica nalokalnom putu Donja Gorica Beri ne postoje pouzdani podaci o godini izgradnje. Prema procjenama, njegova starost je oko 70godina. Dokumentacija o mostu nije bila dostupna, tako da su podaci dati u Izvještaju rezultat mjerenja, pregleda mosta i procjene.

Izvještaj sadrži i idejno rješenje reparacije mosta koje se sastoji od ojačanja kolovozne ploče slojem reparaturnog betona debljine pet centimetara, uz izradu hidroizolacije.

“Čelične nosače treba detaljno očistiti i adekvatno koroziono zaštititi. Betonski kolovoz treba zamijeniti asfaltom”, navodi se u Informaciji.

Na teritoriji glavnog grada evidentirano je 86 mostovskih objekata od kojih 28 u samom gradu. Pod navedenim prostornim objektima uvršteni su i nadvožnjaci i vijadukti, pješački mostovi i pasarele, dok mostovi na prugama koji su u nadležnosti Željezničke infrastrukture Crne Gore, kao i mostovi na magistralnim putevima, koji su u nadležnosti Direkcije za puteve, nisu obuhvaćeni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

A juče su ga završili

Upah
Gost
Upah

Dokaz da si procitao samo naslov!

****
Gost
****

ilustracija je u pitanju, nema veza sa pričom u tekstu

Malisa
Gost
Malisa

Nije ovo isti most/nadvoznjak kao na slici. Misli se na zeljeznicki most iznedju Rogama i Zagorica, kao i na mali mostic kod Duklje iznad Siralije

PG89
Gost
PG89

Misli se na drugi most prema brdu Trijebac.

PG89
Gost
PG89

Nadvoznjak preko pruge. Procitaj pa komentarisi.

Send this to a friend