Ekonomija

Najavljene izmjene penzionisanima neće značiti ništa

Vesna Simović Zvicer, predsjednica SUdskog cavjeta

Poslije velikog pritiska javnosti, pojedinih sindikata i rijetkih nevladinih organizacija na “tajne” izmjene Zakona o radu kojima je u državi stvoren pravni i socijalni haos, a kojima su izmijenjeni kriterijumi za odlazak u penziju “po sili zakona” na način što je smanjena granica za prestanak radnog odnosa sa 67 na 66 godina, i dodatno za određeni broj godina ako je zaposleni radio na radnim mjestima sa beneficiranim radnim stazom, poslanici su se juče dogovorili da u srijedu izglasaju nove izmjene pomenutog zakona, kojima će odložiti primjenu sporne norme za narednu godinu. Međutim, najavljene izmjene neće značiti ništa ljudima koji su po sili zakona od 12. juna pošli u penziju, piše Pobjeda.

Vesna Simović Zvicer, koja je bila koordinatorka radne grupe za izmjenu Zakona o radu koja je kroz socijalni dijalog sa svim akterima radila tri godine na izmjenama Zakona usvojenim prethodne godine, za Pobjedu je kazala da se ovom intervencijom odlaganja primjene neće ispraviti greška već da treba vratiti prethodno rješenje. Na pitanje što će se dogoditi sa ljudima koji su po sili zakona od 12. jula u nenadanoj penziji, ona je kazala da im izmjena zakazana za srijedu ne znači ništa.

ISPOD RADARA

“Ljudi, koji su penzionisani po sili zakona u periodu od subote do srijede ova izmjena neće značiti ništa, osim ako zakonodavac ne iskoristi institut retroaktivnog djelovanja, na što imaju pravo u slučaju da se radi o javnom interesu”, objasnila je Simović Zvicer.

Ona ističe i da dopune izmjene Zakona o radu, onako kako je predložena Skupštini, ne ukazuje na tu namjeru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mijica
Gost
Mijica

Smeta im ovo mnogo,jer do sad ih niko nije dira dok se sami ne sjete da im je vrijeme za penziju i neka to,no i kad se penzionisu ponovo ih angazuju i rade penzioneri,uzivancija,a koliko je takvih…

Ivana
Gost
Ivana

Imam 35 god I jos nemam posao, o penziji ne moram razmisljati, kad nam ne daju da radimo.

OMG
Gost
OMG

Ovo je hit, mladi sjede kući, stari kukaju što moraju u penziju sa 66 godina. E prvi put da kažem da DF nije trebao ni za jotu da vam popusti. Da je sreće sa 60 bi se išlo u penziju.

Milena
Gost
Milena

Ne znam sto je tolika muka zbog jedne godine. Ne moze covjek ni 66 docekati da ide u penziju kakvo nam je radno stanje u drzavi. Nek idu vise da ova maldost pocne da radi. Nego ni njih niko ne osigurava pa se pitamo kako ce oni tek docekati penziju. Zar je mnogo vazno da se radi do 67. Zaposjeli… Više »

Panika
Gost
Panika

Kao prvo vi treba da ste penxionisani jer i tako nista ne radite za radnike
Drugo
Sto dizu paniku oni koji su preko 65 god ..Valjda treba mlsdji da rade .Kada ce oni stici na red ,?

Da pitam ????
Gost
Da pitam ????

Vi gospo moja nemate sto pricati
Sahranili ste preduzeca i poslali radnike sa 30 god staza u penziju od 126 eura
Sada ta penzija iznosi 138 e
Mozete li prezivijeti?

Straska
Gost
Straska

Kako nije ove sindikalce sramota da se pojave upropastili su nam prefuzeca i radna mjesta pa smo uz njijovu saglasnost isli i po 12 godina ranije u prijevremene penzije bez otpremnina a stambene fondove su pretvorili za njihove dzeparce micite se makar da nas ne provocirate

Send this to a friend