Ekonomija

Najčešći falsififikati od 20 i 50 eura

Ilustracija

Centralna banka Crne GoreCBCG je u prvih pola godine obradila ukupno 169 falsifikovanih novčanica, saopšteno je Dnevnim novinama iz vrhovne monetarne institucije.

Od te količine, 165 je novčanica eura, tri su falsifikati američkog, a jedan australijskog dolara.

“U prvoj polovini godine najviše je obrađeno falsifikata novčanica eura, i to u apoenima od 50 eura, ukupno 77 komada, a zatim u apoenima od 20 eura, 45 komada”, precizirali su iz CBCG.

Najveći broj otkrivenih falsifikata prijavile su poslovne banake i Uprava policije.

Provjera CBCG je provjeru podobnosti i autentičnosti euro novčanica i kovanog novca definisala Odlukom o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca.

Kada je riječ o oštećenom novcu, u prva dva kvartala razmijenjeno je oko 2.000 komada takvih novčanica i kovanog novca.

“Najčešće se mijenjaju ostećene novčanice u apoenima od 50 i 100 eura” kazali su iz CBCG, dodajući da isključivo rade zamjenu euro oštećenih novčanica.

Nepodoban novac zamjenjuje se u slučajevima kada je prijavljeno više od 50 odsto euro novčanice, a troškove zamjene snosi CBCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA...
Gost
LJUTA...

Sreca moja da mi kuci koristimo samo novcanice od 10€ i manje…

Ukradose mi ime
Gost
Ukradose mi ime

Nedee sam odavno pprije devedesete citao o fallcifikovannom novcu kako i njegova izrada kosta da se cak i novcanica od 50 maraka nije falicifikovala jer bi njena vrijednost tesko pokrilo troskove izrade ,matrice papir boja stempanje tako da me cudi ovi danas felicfikati od 20 eura drugo je kad stampa zavod jer se te pare okrecu i ostaju u sistem… Više »

Send this to a friend