Ekonomija

Najugroženijim građanima po tri litra ulja

Vlada Crne Gore i nadležna ministarstva djeluju kontinuitano u okvirima koji im stoje na raspolaganju na nastala poskupljenja cjena osnovnih životnih namirnica. Pored projekta Socijalni bon i ograničenja cjene hljeba predložena je i raspodjela 64. 000 litara ulja.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) nakon analize donijelo je odluku da se ulje dodijeli korisnicima materijalnog obezbjeđenja (8.164 korisnika) i penzionerima sa najnižom penzijom (16.343 korisnika), saopšteno je iz tog ministarskog resora.

Svaki korisnik dobiće tri litra ulja, te će MFSS u te svrhe obezbjediti dodatne količine.

Iz MFSS-a podsjećaju, da na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, Vlada je opredijelila 64. 000 litara ulja, koje je nabavljeno istovremeno sa pšenicom iz uvoza i upisano kao državna imovina, za pomoć najugroženijem stanovništvu imajući u vidu tendenciju rasta uvoznih cijena ovog proizvoda.

“Još jedna mjera koju je Vlada donijela je ograničenje maloprodajne cijene pšeničnog bijelog hljeba, čime je zaustavljen rast cijena ove najvažnije životne namirnice. Maksimalna cijena pšeničnog bijelog hljeba gramaže od 500g do 600g je 50 centi po komadu, odnostno 40 centi za hljeb gramaže od 300g do 400g”, poručuju u saopštenju.

Napominju da pored dodjele ulja i ograničenja cjene hljeba, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo je projekat “Socijalni bon” u okviru kojeg će građani u stanju socijalne potrebe moći da dobiju socijalne bonove za kupovinu u trgovinama izabranim na javnom pozivu.

“Ovaj bon je namijenjen građanima u stanju socijalne potrebe koji će u vrijednosti od 30, 50 i 100 eura moći da u marketu koji izaberu, kupe namirnice u toj vrijednosti. Sa marketima odabranim kroz Javni poziv ugovori će biti potpisani u toku naredne sedmice, a pri tom i objavljeni dodatni popusti koje će marketi pružiti korisnicima socijalnih bonova”, dodaje se u saopštenju.

Ističu da je Vlada Crne Gore od samog ulaska u mandat, povećanje životnog standarda građana “vidjela kao jedan od ključnih prioriteta”.

“Porast cijena prehrambenih proizvoda evidentan je na globalnom nivou, a kao posljedica toga pojedine kategorije namirnica bilježe dvocifren, pa čak i trocifren procentualni rast u odnosu na prošlu godinu”, navodi se u saopštenju.

Na rast cijena uticali su mnogobrojni faktori koji su uzrokovani pandemijom, pojašnjavaju iz MFSS, uslijed čega je došlo do povećanja cijene transporta, ali i rasta cijena neophodnih repromaterijala.

“Vlada, kao i nadležna ministarstva prikupljaju podatke i analiziraju marže u trgovini kako bi imali svobuhvatan uvid u sve faktore koji utiču na formiranje cijene osnovnih životnih namirnica i u skladu sa tim efikasno nastavili da dijeluju na stabilizaciju cijena”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Penzioner
Gost
Penzioner

Mogu li litar ulja da zamijenim za jogurt?

CRNOGORKA
Gost
CRNOGORKA

Sramno!Bestidno!

Ce-Vi
Gost
Ce-Vi

Ovo me podsjeća na dane iz vremena hiperinflacije, stim da smo tada uz ulje dobijali brašno i šećer pa smo mogli “žuliti” priganice do mile volje. Stvarno sramota. Ja bih donirao vladi 5 litara rakije (čiste domaće) za Premijera da ne pije svakojaku “brlju” te poslije toga nezna što priča. E ako je ovo Luksemburg kojem težimo onda je Luksemburg… Više »

bonaca
Gost
bonaca

Tek cemo mi vidjeti sta je bijeda. Preporucujem ekspertima da pogledaju koliko Africkih zemalja ima bolji standard bolji od nas,ja tvrdim minimalno 20-tak.

Baka
Gost
Baka

Vizija eksperata da ponize CRNOGORSKI narod, da stanu u red za 3l ulja, KAKO JE TO SRAMNO ZAMISLITE TU VIZIJE DA IH KAMERE SNIMAJU …FABRIKE OTVARAJTE, PRAVITE HOTELE NA PRIMORJE PROLAZI CORONA BICE SEZONA SVAKA SLEDECA BOLJE …HIDROCENTRALE DA PRODAJEMO STRUJU, HITNO GRADITE AUTO PUT DA DOVEDEMO TURISTE RADITE NESTO NE PONIZAVAJTE PONOSNI CRNOGORSKI NAROD SA 3L ULJA DAJ TE… Više »

Petar
Gost
Petar

Pa realno budzet se puni vise nego ikada, osnovci dobijaju besplatno udzbenike, minimalna plata je sada 250 eura, vracaju se penzije za majke 4 djece, djeciji dodatak.
Iskreno bar nesto bolje, do juce nista od ovoga nismo imali i niko se nije zalio.
Bravo za Spajica

Nikola
Gost
Nikola

Za 30 godina vladavine dps nestao je srednji stalez. Postoje 3 staleza ovi sto umiru od gladi, ovi sto krpe jedva kraj sa krajem ( kojih je vecina) i ekstremno bogatih. A sad vi zelite da i ovaj stalez sto jedva sastavlja kraj sa krajem prikljucite ovim sto umiru od gladi. Ne zna se ko je gori vi ili ovi… Više »

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Tebi je jasno da su ovo sve populističke odluke koje Crna Gora u ovom momentu ne može da izdrži bez daljnjeg zaduživanja?

Vera
Gost
Vera

Ovo je bas ponizenje ulje nece pomoci narodu ali oce povecanje penzija i plata

Vaše ime
Gost
Vaše ime

đe dovedoste državu za pola godine da morate ulje da dijelite “eksperti”

CeloMNE
Gost
CeloMNE

Pa nije puko rat, da se ponasamo tako. Eto ti Avion i donesi Fabrike i Ekonomiju.
Tesko sa Avionom bez motora!

Milivoje
Gost
Milivoje

Blam me u kakvu drzavu zivimo. Sta je ovo ljudi

PrimeHunter
Gost
PrimeHunter

Kako je bilo ono “neka pane da osvjezi”
Svjeze svjeze. Danas sam jeo samo jednom, jer nedelja i ne hodam kao radnim danima, a urlikao sam i glasao za prve demokratske izbore. Neka neka, ne smeta mi, samo da bude svjeze, ubi vrucina.

Crni
Gost
Crni

A mogli su i 4 litra dati 😂😂😂

Dzoni
Gost
Dzoni

😂😂😂😂😂ove bruke …

Zoran
Gost
Zoran

Mijenjam tri litra suncokretovog za litar maslinovog, uz doplatu

Djidjimilovic
Gost
Djidjimilovic

Čija je doplata😭😭

Me myself and I
Gost
Me myself and I

Divno. Prodaj svoj ponos i državu za malo ulja ! A makse druže…😠

Leposava
Gost
Leposava

Sram vas bilo!!!

Pobro
Gost
Pobro

A zašto nam.ne bi plate bile veće kao.u EU pa da ne prima narod milostinju nego da sami kupuju to ulje i ostale namirnice

Tata
Gost
Tata

3L benzina i sibica

Valentina Burić
Gost
Valentina Burić

Gradjanima 3l ulja (2-3 eura) Mickeyu mercedes od 100.000 eura.

Gorštak
Gost
Gorštak

Jesuli te ovo naučili Japanci, naravno da nijesu.
Pa ko te ovo nauči da se ovako sprdaš sa narodom, čuš tri litre ulja, piii sram te bilo.

Leka
Gost
Leka

Povećajte najnižu crnogorsku penziju u Evropi za 50eur, a ne ove gluposti.

Djuka
Gost
Djuka

Bravo… prava stvar, sledeci potez su paketi crvenog krsta i pomoc iz medjunarodnih fondova namijenjena za Etiopiju i Crnu Goru… Svaka čast podrška za rad vlade!

vašo
Gost
vašo

sram vas bilo!!!

Putnik
Gost
Putnik

Za nevjerovat.

Markisa1
Gost
Markisa1

Oce mo li sto na ulje stavlja ili cemo ga pit ili mozda samo leba przit

Mrgud
Gost
Mrgud

Može li se zamjeniti za salamu?

velimir
Gost
velimir

Jeli ovo dogovor sa Japanskom vladom bio? hm,hm…?

MijoN
Gost
MijoN

A kako ocjenjujete ko je najugroženiji? Ako oba roditelja rade u upravu, znate li da im je zarada po 300-400 eura max? Pa mislite da cete ih spasit sa dva litra ulja jel? A oprema za školu đeci, a garderoba, a gorivo, a bicikla, treninzi, a to nesrećno ljetovanje makar jedan put u godinu dana, a da se nešto pojede… Više »

Johnny
Gost
Johnny

Podigni ti penzije makar 30 eura,nema vajde od 3 litre ulja.

Ana
Gost
Ana

Dno dna!

Baki
Gost
Baki

Prosla vlada nije ni ulje podijelila

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Al si imao svega i svačega po jeftinim cjenama a sad trpite…..

Putnik
Gost
Putnik

Dno dna.

Mrkelja
Gost
Mrkelja

Moze li i po 1 kg brasna e nemamo za palačinke doveče😂😂.

Bogdan
Gost
Bogdan

Žalosno!!!!

Pekare
Gost
Pekare

Meni svaki dan u pekari po 60 centi naplaćuju hleb…

Sasa
Gost
Sasa

Mozemo ,ali maslinovog..😃

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Jeli ljepse cutati

INsomnia
Gost
INsomnia

Dje se ovo uci?Na Oxfordu ili u Japanu:)???

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ponižavajuće… ..

Oljo
Gost
Oljo

A za to vrijeme ministar Milojko kupuje MB GLE dzipinu od 80.000 eura. Alal vera.

RamoS
Gost
RamoS

Ne znam kako da pkarakterisem ovaj cin vlade i ministarstva.Stvarno za pohvalu cini mi se da nije.

Sale
Gost
Sale

Izgleda će rijetko ko isprljati tiganj ove godine.

Balsa 🇲🇪
Gost
Balsa 🇲🇪

Sto ne spomenete da se dijele bonovi ugrozenima od 30, 50 i 100 eura za trgovinu u tri trgovinske radnje koje se odrede sledece nedelje??? Bravo za novu vladu !!!

marius
Gost
marius

A cesa bravo ? Zar ne obecase “bolji zivot”, vece plate, bolji standard. Ako su ulje, bonovi i tackice “bolji Zivot”, onda stvarno BRAVO za njih, a i za tebe.kad ti je ovo za bravo.

Mila
Gost
Mila

Čini mi se da bi bolje bilo da ništa nisu pomagali. Znači da znaju koliko narod nema, ali zato su iskalkulisali
da je najbolje dati ulje. Ljeto je u toku, pa valja i za mazanje po tijelu,kad se stavi kantarion, dok rintaju po suncu!

Top
Gost
Top

Kakva je ovo vlast ne brine o zdravlju gradjana , umjesto da daju maslinovo oni onaj otrov.

Meti
Gost
Meti

Bravo za komentar

marius
Gost
marius

Najjugrozeniji gradjani vjerovatno nemaju cime struju platit, nit imaju ista u frizider da bi mogli nesto oprzit, ili skuvat, tako da im ni to ulje ne treba nista.

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Apostoli SRAM VAS BILO KUPUJETE SIROTINJU SA 3 L ULJA SVAKI STANOVNIK I MALI I VELIKI U CRNOJGORI PO 3L ULJA A ĐE JE HLJEB I OSTALO SVE STE DOVELI NA PROSJAČKI ŠTAP SRAM VAS BILO

Pečičanin
Gost
Pečičanin

Ovo je sprdanje sa narodom. Ostavite ovo za sebe, jer ste za trošak za put u Tokio za Krivokapića i Spaića više potrošili. Ovim činom dobročinstva dokazujete koliko imate časti i obraza.

Lara
Gost
Lara

Hoće li ga dijeliti Milljko iz gepeka svog novog Mercedesa ?

Ivan
Gost
Ivan

Sramotno

Marta
Gost
Marta

Sram vas bilo. Pa ovo ni za vrijeme inflacije bilo nije.

Anita
Gost
Anita

Sto ce przit pitate li se

Djuro 🇲🇪
Gost
Djuro 🇲🇪

😂😂😂😂 e bas ste se odrali 😂😂😂😂

Tako bješe vazd
Gost
Tako bješe vazd

A što je ovo, uzmite vi to da imate za kandilo Apostoli.Sprdate se narodu, kolko goriva dajete 3l isto ili? A što je ovo bruka, da vas ne ma ni ko vas ne moze izmislit kakvi ste bruka CG.
Vučići mali.

Ugrozeni
Gost
Ugrozeni

Znaci 4-5 € pomoci.Veliko hvala !

Dragan
Gost
Dragan

Ali to samo socijalnim kategorijama. Nama što radimo za platu od 300 eura nema ništa.

Robi K
Gost
Robi K

A što će prigati na tom ulju?

Send this to a friend