Ekonomija

Najveći izazovi za zatvaranje poglavlja 27 su finansijski

Najveći izazovi za zatvaranje poglavlja 27 u ovom momentu su finansijski, kaže pregovarač sa EU za to poglavlje Saša Radulović.

Proglašenjem Solane zaštićenim područjem Crna Gora je djelimično ispunila jedan od kriterijuma za zatvaranje poglavlja 27 o zaštiti životne sredine, kaže pregovarač. Sada je važno naći model za finansiranje Solane.

“Najoptimalniji scenario zahtijeva početnu investiciju od 10 miliona eura i, nažalost, generiše gubitak od milion eura. Da budemo jasni, Solana je važno hranilište, ona je aerodrom za ptice, a one tamo dolaze zbog hrane, a da bi bilo hrane – Solana mora biti u aktivnom režimu, pumpe moraju da rade i da se proizvodi određena količina soli”, kazao je Radulović.

Kako bi bilo ptica i soli u Vladi očekuju da će zajedno sa evropskim partnerima naći održivo rješenje.

“Briga o evropskim pticama je dio naše evropske obaveze i dio obaveze evropskih partnera i oni pokazuju veliko razumijevanje za takav stav”, dodao je Radulović.

Tokom pregovaračkog procesa koji traje već sedam godina, usvojena je gotovo sva legislativa EU. No, Radulović priznaje da se zakoni u potpunosti ne primjenjuju.

“Često izostaje ta kaznena politika, to u budućnosti treba da bude naš fokus. Očekujemo mnogo bolju saradnju sa inspekcijama, treba raditi na povećanju ekološke svijesti građana”, kazao je Radulović.

Naglašava da su najveći izazovi za zatvaranje poglavlja 27 u ovom momentu finansijski.

“Procjena cijele investicije 1,4 milijardi eura, da su u ovom momentu dostupni IPA fondovi koji nijesu baš izdašni, takođe formira se zapadno balkanski okvir iz koga se očekuje takođe određena finansijska podrška”, naveo je Radulović.

Gdje smo u pregovorima znaćemo već u septembru, kada će pregovaračka struktura predstaviti evropskim partnerima akcioni plan za ispunjavanje završnih kriterijuma.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pa šta
Gost
Pa šta

Svaki evropski zakon izvrgnemo ruglu, pa što ne bi još jedan. Samo kod nas i u Kongu pušači sjede u kafani, a nepušači izlaze napolje.

klošarkaš
Gost
klošarkaš

Koliko će da uloži Barović? Kupio je Solanu za džabe preko državnih obveznica a onda ga je država častila zemljište? Ili sam krivo informisan?

Milan
Gost
Milan

Krivo si informisan, solana mu je oduzeta i sada njom upravlja NP Crne Gore

Send this to a friend