Ekonomija

Najviše žalbi zbog neizdavanja fiskalnih računa

ilustracija

Turistički inspektori će se u skladu sa Planom praćenja pojačanog nadzora u turističkoj sezoni ove godine usredsrediti na suzbijanje sive ekonomije u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, zatim na rad plovnih objekata, posebno u Virpazaru, odnosno na Skadarskom jezeru, u Kotoru i Perastu, organizaciju i oglašavanje izletničkih programa, rad turističkih vodiča bez licence i nadzor privremenih ugostiteljskih objekata, kazala je za Pobjedu glavna inspektorka za turizam Svetlana Šljivančanin.

Prioritet u radu Turističke inspekcije predstavljaju inicijative gostiju, građana i svih nezadovoljnih korisnika usluga, koji su prošle godine dali ukupno 781 primjedbu na rad ugostiteljskih i turističkih subjekata.

“Gosti su se žalili na: neizdavanje fiskalnih računa, kvalitet pružene usluge u oblasti ugostiteljstva, rad plovnih objekata, kvalitet pružene usluge turističkih agencija, rad zakupaca kupališta, posebno u dijelu neoslobađanja plaže od plažnog mobilijara i nepostojanja spasilaca na plažama”, kaže Šljivančanin.

Inspektori su već raspoređeni po gradovima, a sa pojačanim nadzorom počinju od 1. maja. Posebnu pažnju će pokloniti, kao i prethodnih godina, uređenju i opremanju kupališta, odnosno organizaciji spasilačke službe, oslobađanju pola plaže od plažnog mobilijara i izdavanju fiskalnih računa za pružene usluge.

“Pored primorskih opština, Turistička inspekcija će organizovati pojačane aktivnosti i u sjevernim opštinama, gdje je priliv gostiju posljednjih godina u porastu. Fokus kontrola turističkih inspektora biće na pružanju usluga raftinga, kampova, etno sela, kao i na evidenciji gostiju u hotelskom smještaju, izdavanja fiskalnih računa kod svih svih ugostiteljskih objekata i drugo”, kazala je Šljivančanin.

Imajući u vidu da se u Podgorici i okolnim opštinama razvija gradski turizam i da jedan broj sugrađana provodi slobodno vrijeme na obalama Skadarskog jezera, rijeka Morače i Cijevne, gdje se javlja tendencija otvaranja ugostiteljskih objekata i kupališta, planirano je, kako objašnjava, i stalno prisustvo turističkih inspektora na ovom terenu.

“Program predviđa i saradnju sa drugim organima, kako državnim, tako i na lokalnom nivou. Posebno nam je značajna podrška Uprave policije i Komunalne pocije, sa kojimlia imamo odličnu saradnju”, ističe Šljivančanin.

Turistički poslanici najavljuju i ove godine raniji početak ljetnje sezone. Gosti već pristižu, a Šljivančanin kaže da su inspektori već raspoređeni po primorskim opštinama, ali da sa pojačanim aktivnostima kreću prvog maja.

Ona objašnjava da se pojačani nadzor podrazumijeva nadzor poslovnih subjekata u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti.

“Inspektori rade nadzor po službenoj dužnosti, kao redovan ili po inicijativama građana, odnosno gostiju. Turistički inspektor provjerava usklađenost poslovanja turističko-ugostiteljskih subjekata sa zakonskim odredbama, u dijelu: posjedovanja odobrenja za rad, ispunjavanja minimalno-tehničkih uslova za obavljanje određene djelatnosti, ispunjavanje uslova za određenu kategoriju, odnosno svih obaveza shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, kao i Zakonu o zaštiti potrošača, Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, Zakonu o raftingu, Zakonu o autorskim i srodnim pravima i drugim propisima koji prate ovu djelatnost. Nakon utvrđenog činjeničnog stanja inspektori preduzimaju mjere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima”, kazala je Šljivančanin.

Ona naglašava da je najvažniji zadatak Turističke inspekcije doprinos uređenijem tržištu i zdravijoj konkurenciji u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti.

“Zato smo kao prioritet u radu postavili suzbijanje sive ekonomije u svim sferama poslovanja. Prethodnih godina uspjeli smo da nelegalno poslovanje svedemo na minimum kod hotelijera i drugih ugostiteljskih objekata, raftera i zakupaca kupališta. Najveći broj ugostiteljskih objekata inspektori zatvore tokom ljetnje sezone. Jedan broj ugostitelja, koji posluju samo ljeti, ulaze u sezonu nespremni, bez neophodne dokumentacije, sa natpisima ,,objekat u pripremi“, a sezona već počela. Rad bez odobrenja obično prate druge negativne pojave koje kontrolišu ostale inspekcije Uprave za inspekcijske poslove, kao što su neprijavljeni radnici, neizdavanje fiskalnih računa i nezadovoljavajući sanitarno-higijenski uslovi”, objašnjava sagovornica Pobjede.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsilović
Gost
mojsilović

Inspektori su već raspoređeni, primaju platu ali do 1-og Maja neće u akciju. Čim prođe taj Praznik Rada eto i njih na terenu, držite se..

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

Svu vam sreću želim.

Stari
Gost
Stari

Mene skupoca koja nije u skladu sa nasim standardom najvise smeta.Nekad su ugostitelji ako zarade na bocu pica pola boce bili zadovoljni.Danas svi oce odmah duplo ili cak tri puta i vise.

Bnjj
Gost
Bnjj

U pekarama u Budvi ne izdaju racune

neznani junak
Gost
neznani junak

sto ce ti racun osim da ga bacis ispred pekare

Bnjj
Gost
Bnjj

U pojedinim pekarama naplacuju vise cijene bez racuna a sa racunom manje NPR parce pice bez racuna 1,5 a sa racunom 1,2 strancima pogotovo

Enigma
Gost
Enigma

Samo treba da radi svako svoj posao i da bude adekvatno plaćen za to 🇲🇪

EX YU
Gost
EX YU

Ajde bar jednom budite iskreni pa dokažite te vaše tvrdnje,koga briga oce li dobiti račun ili ne(nikoga)osim vas jer tako nenormalnim nametima pljačkate narod.

Send this to a friend