Ekonomija

Naknade majkama ukinute: Evo koji je novi plan Vlade

Sa ranijih protesta majki

Ministar finansija Darko Radunović kazao je na današnjoj konferenciji da je Odlukom Ustavnog suda Vlada zadužena da u roku tri mjeseca predloži novo rješenje za majke sa troje i više djece koje su ostvarivale pravo na naknade po tom osnovu.

 Ustavni sud je u aprilu, nakon tajnog glasanja odlučio da su Naknade za majke i troje i više djece nijesu u skladu sa najvišim pravnim aktom Crne Gore. Vladi je dat rok od tri mjeseca da u skladu sa Ustavom reguliše pravni status oko 20 hiljada žena koje su uzele naknadu.

Posebnim zakonom utvrdiće se pravni status korisnica prava na te naknade i njime će se, kako je naveo ministar Radunović, otkloniti, “diskriminatorske posljedice i pravednije se raspodjeljuje novac iz socijalnih fondova”.

“Shodno tome je Vlada pristupila izradi zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda kojim se utvrđuje pravni status korisnica tih naknada, i otklanjaju diskriminatorske posljedice primjene neustavnih odredbi, a samim tim pravednija raspodjela sredstava socijalnih fondova”, kazao je Radunović.

Zakonom je, kako je pojasnio, predviđeno da korisnice koje su pravo na naknadu ostvarile po osnovu radnog staža, a kojim je radni odnos prestao njihov odnos i koje su tri mjeseca prije prestanka radnog odnos imale prosječnu zaradu do 200 eura primaju neto iznos od 193 eura mjesečno, uvećan za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Neto iznos 264 eura mjesečno, uvećan za doprinose, primaće korisnice naknada koje su tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa zarađivale prosječno od 200 do 350 eura, a neto iznos od 336 eura  za one koje su zarađivale više od 350 eura

„Za ovu grupu predviđeno je da se obezbijede sredstva za isplatu doprionosa za PIO za vrijeme dok su ostvarivale pravo na naknade“, istakao je Radunović.

On je pojasnio da korisnice starosti od 55-61 godinu naknadu u bruto iznosu primaju do sticanja uslova za odlazak u penziju, dok one starosti od 45-55 godina naknadu primaju pet godina, a one od 33-45 naknadu primaju tri godine.

Korisnice naknada koje su u trenutku ostvarivanja tog prava bile korisnice prava na penziju, vraćaju se kod Fonda PIO radi uspostavljanja korišćenja prava na penziju.

„Korisnice naknada koje su pravo ostvarivale po osnovu radnog staža a u trenutku ostvarivanja ovog prava su se nalazile na evidenciji nezaposlenih i ostvarivale su neke naknade u raznim iznosima i po raznim osnovama, zadržavaju svoje pravo i moći će da ga ostvare kod Zavoda za zapošljavanje“, kazao je Radunović.

Kako je naveo, korisnice koje su svoje pravo ostvarile po osnovu evidencije na Zavodu, i koje su svoje pravo ostvarivale po osnovu materijalnog obezbjeđenja porodice (MOP), to će pravo zadržati, a ostale korisnice biće usmjerene na ecidenciju nezaposlenih.

Radunović je kazao da je mjesečno opterećenje budžeta prije ovih izmjena bilo 4,2 miliona eura, a nakon usvajanja novog zakona biće dva miliona i 50 hiljada eura.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana
Gost
Ana

Bilo je jasno da ce se ovo desiti kad je zakon za naknade uveden pred izbore!

Njegos
Gost
Njegos

to se obicno i desava kad hoces ljeba preko pogace!!!!! sad vam je vise 80e sa biroa nego 270e!! sad pitajte onu iz fronta kako vam je pomogla!!

Pravedno
Gost
Pravedno

Mislim da bi ove naknade trebalo dati majkama koje nijsu mogle naci posao podizale su troje i vise djece koje nijesu ostvarile penziju one su u potrebi..a lako cemo za ove koje imaju penziju i one koje napustise posao tako lako…

Damir
Gost
Damir

Zaboravili ste za majke sa dvoje i jednim djetetom,treba da uvedete djeciji dodatak za svu djecu do 18 te godine zivota

12345
Gost
12345

I to je rizik! Pa bilo je u Jugi za svako dijete. I onda sta se desava? Albanci na Kosovu se naglo razmnozavaju, po 15oro djece. I ne rade nista. Zive od dodataka, koje zaradi ostatak zemlje, roditelji sa malim brojem djece, ili oni gradjani koji nemaju djecu. I evo sta se dogodilo. Pa sad, otkad je Kosovo samostalna zemlja… Više »

jOPET
Gost
jOPET

I tome moze da se stane na kraj, onaj kome su ovdje rodjeni otac, majka, babe , djedovi, koje god vjere bio i kako s god izjasnjavao je nas. Pa neka gospoda ogranici po mjestu rodjenja roditelja, d ane primaju samo dosljaci.

jOPET
Gost
jOPET

Populaciona politika, ovo-ono, da li ovaj nas narod ista cita, zna se sto je granica na 3. djetetu. Pogresan zakon, u pogresno vrijeme za pogresne ljude od pogresnih ljudi.

maks
Gost
maks

E sram vas bilo, sve će strasburg vratiti, i ko će onda platiti, nikad više dps, ovim je potpisao presudu sami sebe, ovo vam je kraj, sami sebe iskopali rupu….. ne bih vas više glasao…..

jana
Gost
jana

Sprdaju se sa nama . To je bila fora da bi glasove dobili . Bruka bruka crna da crnja ne moze biti !!!

abc
Gost
abc

sta ti je dps odje kriv 🙂

jOPET
Gost
jOPET

Narod ce platiti, ali ce biti ovo godinu dana dok traje postupak, vise para z arasporedjivanje i hvalice se kako su uspjeli sa tako malo novca.

rs4ewer
Gost
rs4ewer

Ovo gdje. nijesu mogle ni u san sanjati!! Sto je sa MAJKAMA sa manje od troje djece sa 30 god staza i ,,clanskom kartom ZZZCG,,…i dalje diskriminacija.

Pravedno
Gost
Pravedno

Nijesu se mnogo natezale i necemo im dati orden za zasluge …nijesu se oduzile cg

Blavor
Gost
Blavor

Super , eto bit vise para za ruckove , vecere , a bogami i po koji dorucak

Send this to a friend