Ekonomija

Nakon gotovo četiri decenije počeo izvoz jagnjećeg mesa na arapsko tržište

Foto: Bar info

Nakon nekoliko decenija, ponovo je počeo izvoz jagnjećeg mesa iz naše zemlje na arapsko tržište, što predstavlja novu razvojnu šansu za crnogorske proizvođače.

Večeras će iz Luke Bar krenuti prvi brod prema Libanu, sa pet i po hiljada jagnjadi. Ovaj značajan posao realizovan je uz podršku Vlade Crne Gore, odnosno resornog ministarstva, a partner kompanije “Franca-Meso promet” je međunarodna firma sa dugom tradicijom u trgovini – “Sleiman. CO”.

Foto: Bar info

“Mi radimo ovaj posao mnogo godina, a prvi put smo prisutni u Crnoj Gori. Otvaramo naše tržište prema vašoj državi, jer imate veoma dobar kvalitet jagnjadi, koja se uzgajaju na vašim planinama. Večeras kreće prvi brod, želimo da sve prođe kako treba i da u narednom periodu povećamo količine, jer mi možemo godišnje da kupujemo i 150.000 jagnjadi.

Nadam se da će vaša država i farmeri povećati obim proizvodnje, a osim za Liban, moguće je da robu prodajemo i u drugim arapskim državama, Saudijskoj Arabiji, Libiji, Kataru, Kuvajtu, Jordanu”, kazao je za Radio Bar i Bar info Hussein Sleiman, direktor kompanije “Sleiman.CO for live stoke”.

Foto: Bar info

Posebno je značajno što je ovaj posao započet u veoma nepovoljnom ekonomskom trenutku izazvanim koronavirusom.

“Ovo je pravi trenutak, jer turizma nijesmo imali, i proizvođači nisu mogli plasirati svoju robu. Morali smo tražiti alternativna tržišta. Ja sam veoma srećan zbog uspostavljanja saradnje sa libanskom kompanijom koja nas je veoma dobro prihvatila. Nadam se da već iduće godine nećemo imati problema da plasiramo proizvedeno”, istakao je Hilmo Franca, vlasnik kompanije “Franca – Meso promet”, i pozvao crnogorske farmere da uzgajaju stoku, a oni će, kako je obećao, otkupiti sve količine.

Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, je u više navrata interventnim mjerama pokušalo da stabilizuje tržište u vrijeme korona krize, a značajnu podršku dalo je i ponovnom uspostavljanju izvoza ka arapskom svijetu.

“Pomogli smo u rješavanju svih administrativnih procedura i obezbjeđenju neophodne dokumentacije, kako bi izvoz bio realizovan. Veoma smo ponosni zbog činjenice da je otvoren izvoz mesa prema Libanu, jer je koronavirus izazvao probleme u mnogim sektorima. Očigledno je proradio preduzetnički duh i vrlo brzo smo našli alternativna tržišta, čime smo otvorili vrata za buduću saradnju i rast ovog sektora u Crnoj Gori.

Foto: Bar info

Arapske zemlje su nekada bile tradicionalna tržišta za našu robu, i u ovome vidimo novu šansu za crnogorske poljoprivredne proizvođače. Uz dobar kvalitet uvijek se može naći kupac i tržište, a država je tu da pomogne”, kazala je Kristina Lapčević, načelnica Odjeljenja za ekonomske analize i tržište u Ministarstvu poljoprivrede.

Ona je istakla da je ovo dobra poruka i za ostale proizvođače i prerađivače da rade na povećanju obima i kvaliteta proivoda jer, kako je istakla, ohrabruje najava da, osim na arapsko, postoje mogućnosti i za otvaranje izvoza prema drugim tržištima.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
COBER
Gost
COBER

Konačno dobra vijest! Srećno!

Send this to a friend