Ekonomija Guverner Radoje Žugić

Nakon kraha Kneževićevih banaka depoziti porasli više od 300 miliona eura

Od kraja prošle godine kada je CBCG započela aktivnosti na rješavanju stanja u IBM i Atlas banci depoziti su porasli za više od 300 miliona eura, kazao je guverner Radoje Žugić.

On se danas sastao se sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Antonijem De Lanojem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Žugić je upoznao De Lanoja sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, kao i sa planovima i aktivnostima CBCG koje se odnose na dalje snaženje finanijske stabilnosti.

Guverner je istakao da naša ekonomija bilježi kontinuirani rast u posljednih šest godina i da se, i u ovoj godini, očekuje visoka stopa rasta, čemu najveći doprinos daju turizam, energetika i  građevinarstvo.

“Stanje u bankarskom sektoru je osnaženo nakon rješavanja pitanja vezanih za ranjive banke, što potvrđuju odlični pokazatelji ključnih bilansnih pozicija kod 13 banaka koje posluju u Crnoj Gori“, istakao je Žugić.

Kako je dodao, aktiva banaka, u iznosu od 4,5 milijardi eura, je na istorijskom maksimimu, kao i likvidna aktiva u iznosu od 1,1 milijardu eura.

“Stabilnost bankarskog sektora potvrđuje i izuzetno visok koeficijent solventnosti koji iznosi 19,51 odsto, što je skoro duplo u odnosu na zakonski minimum od 10 odsto”, kazao je Žugić.

Guverner je naveo i podatak da su depoziti, od kraja prošle godine, kada je CBCG započela aktivnosti na rješavanju stanja u IBM i Atlas banci, porasli za više od 300 miliona eura.

“Ovakav trend depozita i činjenica da uvođenje stečaja u IBM i Atlas banci nije imalo negativnog uticaja na ostatak bankarskog sektora potvrđuju da je CBCG profesionalno i kvalitetno sprovela aktivnosti u vezi sa rješavanjem situacije u pomenutim bankama“, kazao je De Lanoj i dodao da MMF prepoznaje napredak ostvaren u finansijskom sektoru.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima koje CBCG provodi na planu implementacije planirane revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema (AQR), daljeg snaženja supervizije, posebno u segmentu prevencije pranja novca, i modernizacije platnog prometa.

Crna Gora je članica Belgijsko-holandske konstituence koja u MMF-u zastupa crnogorske interese i u čijem se sastavu nalazi još 14 zemalja: Holandija, Belgija, Luksemburg, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila K
Gost
Mila K

Možda ovaj dokoni gost i guverner trebaju da vrate svim deponentima atlas banke njihove pare, a ne samo Aeridromims

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Znaci nekome je godilo Dulevo posrtanje

Eco
Gost
Eco

Jos da neko povjeruje u ove budalastine, da su porasli depoziti posto su mnogi izgubili ono sto su imali u propalim bankama….
Sta je sa onih 20 i kusur miliona sto je neko uzeo a nije smio ?

SamoTako
Gost
SamoTako

Porasli depoziti od kokaina

Cetinje
Gost
Cetinje

Kolko imas stanova I kuca Zugicu???

Send this to a friend