Ekonomija

Nastavak promišljene i odgovorne politike Vlade

Treći paket socio-ekonomskih mjera podrške privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, vrijedan 1,22 milijarde eura, nastavak je promišljene i odgovorne politike Vlade Crne Gore i najbolji pokazatelj da se i u izazovnim vremenima razmišlja strateški, sveobuhvatno i dugoročno, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

Kako napominju Ssa ovim i prethodna dva paketa pomoći, Vlada Crne Gore i lokalne uprave, pokazuju da razumiju potrebe privrede i građana, te da je očuvanje finansijke stabilnosti, privrednih aktivnosti i standarda građana, uz mjere očuvanja javnog zdravlja kao “uslova nad uslovima”, prioritet i u vremenu krize.

“Prijestonica Cetinje ponosna je što je slijedeći preporuke Vlade, kroz dijalog sa svim činiocima političkog i javnog života grada, donijela u junu set mjera podrške lokalnoj privredi vrijedan pola miliona eura. Sa tim i tri paketa mjera Vlade Crne Gore uvjereni smo da ćemo uspjeti da sačuvamo privredne aktivnosti u gradu, a time i poslove naših preduzetnika i preduzeća, odnosno svih zaposlenih”, kažu u Prijestonici.

Posebno, kako dodaju, ohrabruje to što novi Vladin paket mjera uključuje, među ostalim, posebne mjere za poljoprivredu i ribarstvo vrijedne 89,4 miliona eura, ali i za sektor inovacija, jer su to oblasti u kojima Prijestonica Cetinje vidi svoje razvojne potencijale.

“U prethodnom periodu uložili smo znatna sredstva u obnovu putne infrastrukture na seoskom i ruralnom području kako bi omogućili tamošnjim stanovnicima da lakše plasiraju proizvode, a povratnicima na selo da obnove gazdinstva i započnu proizvodnju ili da se bave stočarstvom. U partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja pomagali smo seljanima da grade i obnove bistjerne, bunare i vodovode, i organizovali savjetovanja i prezentacije o izdašnoj podršci poljoprivredi koje taj resor obezbjeđuje”, ističu u Prijestonici.

Cetinjski Centar za lokalni ekonomski razvoj i EU fondove ima na raspolaganju 60 radnih mjesta i otvoren konkurs za prijem novih stanara, koji bi svoje inovativne ideje mogli da razvijaju na Cetinju pod veoma konkurentnim uslovima za poslovanje.

“Za nas i sve crnogorske gradove koji u inovacijama vide potencijal za razvoj od izuzetne važnosti je to što je Vlada utvrdila Prijedlog zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, koji ima za cilj podsticanje ekonomskog rasta, tehnološkog razvoja, inovacija i preduzetništva kroz zapošljavanje, posebno visoko-kvalifikovanih mladih ljudi, jačanje postojećih inovativnih privrednih društava te kreiranje startapova i spinofova, naročito u
sektorima srednjih i visokih tehnologija, kao i usluga baziranih na znanju”, naglašavaju u Prijestonici.

Pozdravljaju i utvrđivanje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim se predlaže usklađivanje pojedinih poreskih kategorija sa Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, odnosno niža stopa poreza ili njeno ukidanje. Vjeruju da će se na ovaj način dodatno podržati i sačuvati pružaoci usluga u turizmu i
ugostiteljstvu, kao važnoj privrednoj djelatnosti za privređivanje i za ukupan razvoj zemlje i turističkih gradova, među kojima je i Cetinje.

“Kao grad koji je prepoznat da brine o najranjivijim kategorijama stanovništva, starima i bolesnima, posebno pozdravljamo to što je Vlada utvrdila amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, predviđeno da se povećanje najniže penzije za 13 odsto računa od 1. januara ove godine, a ne od 1. septembra kako je prvobitno bilo predloženo”, zaključuju u Prijestonici.

10

avatar
1000
9
1
0
 
8
BnjjLado T.Ilinu vkaduBijeli PavleKatunjanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Šta bi sa Obodom i proizvodnom marihuane

Lado T.
Gost
Lado T.

Cetinje je rupa

Ilinu vkadu
Gost
Ilinu vkadu

Ahahajhajajajhhaahhahjajjajajja…..samii sebe fale…..

Bnjj
Gost
Bnjj

Korupcija jede BDP i zato imamo niske plate 200,300e. Sistem đe se sve završava preko veze, đe otac sinu daje hidroeletranu, kumu trajekt idr. Podijelite to sa hiljadama direktora, lokalnih kabadahija i eto propasti Cg. Sad je Korona opravdanje za bolesni sistem kleptomanije.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Ti mene serdare, ja tebe vojvodo…

Luvcen
Gost
Luvcen

Ja ne znam imaju li obraza da ovo pricaju,pogledajte samo obilaznicu do nekadasnjeg Oboda

Cetinje
Gost
Cetinje

U Prijestonici “sve cvjeta”a posebno Covid19 zahvaljujuci tim istim “pametima”sto “diriguju”Prijestonicom.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sa platama 200,300e vidimo kako Vlada dobro radi. Samo 4,5gradova ima neku ekonomiju ostalo bijeda teška

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Falite me, usta moja.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Ova vlast nema cemu da se nada ako do izbora ne pocera drzavu iz drzave tj spc

Send this to a friend