Ekonomija Brisel

Nastavlja se napredak u sektorima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva

Crna Gora nastavlja da pravi iskorake u procesu pristupanja Evropskoj uniji u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva, ocijenjeno je danas u Briselu na sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo.

Sastanak su otvorili zamjenica šefa jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus Žimeno i v.d. generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Darko Konjević.

Na sastanku je predstavljen napredak u poglavljima 11-Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12-Bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarni poslovi i 13 – Ribarstvo u periodu između dva sastanka Pododbora.

Predsjedavajuća Hesus Žimeno konstatovala je da postoji progres u sve tri oblasti ističući da je važno da se pojačaju aktivnosti na implementaciji svih propisa koji su usvojeni i usklađeni sa EU legislativom.

“U tom smislu, naglasila je pozitivno iskustvo u dosadašnjoj implementaciji IPARD programa, kroz koji crnogorski proizvođači i prerađivači mogu ostvariti značajnu bespovratnu podršku. Naglasila je da se aktivnosti moraju intenzivirati, vodeći računa da nema preklapanja sa postojećim mjerama podrške”, navodi se u saopštenju.

Takođe, u dijelu strategijskog okvira, očekuje se da Crna Gora intenzivira svoje aktivnosti vezane za reviziju Akcionog plana za poglavlje 11 i planiranje novih strateških dokumenata, kako bi ih prilagodili onome što će donijeti nova Zajednička poljoprivredna politika.

U poglavlju 12- Bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarni poslovi pohvaljen je napredak u oblasti identifikacije i registracije životinja, kao i aktivnosti vezane za unaprjeđenje kvaliteta sirovog mlijeka.

Takođe, naglašeno je da se aktivnosti koje su vezane za kategorizaciju objekata sprovode u skladu sa planom.

“Naglašeno je da proces akreditacije proizvoda namijenjenih izvozu EU mora biti među prioritetima, s obzirom na to da postoji deficit u trgovini sa Evropskom unijom”, ističe se u saopštenju.

I u oblasti ribarstva, EK je pohvalila napredak i aktivnosti koje se sprovode na jačanju administrativnih kapaciteta Ministarstva i inspekcijskih organa i drugih pratećih službi, naglašavajući da taj proces treba nastaviti u cilju postizanja kapaciteta za primjenu Zajedničke ribarske politike EU.

Na sastanku je istaknuto da Evropska komisija ostaje posvećena politici proširenja i da će, u tom kontekstu, nastaviti podršku.

“U tom pravcu, važno je da Crna Gora nastavi da koristi sve raspoložive fondove EU u korist daljeg unapređenja poljoprivredne proizvodnje i prerade, rasta konkuretnosti crnogorskih proizvođača i pripreme za nastup u okviru tržišta EU”, sapšteno je iz Ministarstva.

Send this to a friend