Ekonomija

Nastavljeni radovi na zaštiti pješčanih dina na Velikoj plaži

Dine

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nastavilo je projekat zaštite pješčanih dina na Velikoj plaži, saopšteno je iz Morskog dobra.

Tim projektom, koji traje šest godina, ograđuje se postojeći pojas dina i trasiraju se putevi i prolazi do plaža, kako bi se spriječilo nekontrolisano probijanje prolaza i parkiranje vozila na dinama.

“Za potrebe izvođenja radova na zaštiti i rehabilitaciji pješčanih dina, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine izdala je dozvolu i uslove zaštite prirode na osnovu kojih je pripremljen ovaj
predmjer i predračun. Prilikom realizacije ovoga posla uzeti su u obzir pozitivni primjeri i iskustva iz inostranstva (Italija) kao primjeri zaštite pješčanih dina na plažama”, rekli su u Morskom dobru.

Radovi na zaštiti dina i postavljanju zaštitne ograde na lokaciji Saranda, čija vrijednost je iznosila 35.701 euro, obuhvatili su nabavku materijala i postavljanje drvene ograde od 540 metara, postavljanje 20 metara pasarele, uklanjanje stare i dotrajale drvene ograde na dijelu Velike plaže na kojem su planirane lokacije za “kite surf” i nabavku materijala i zamjenu postojeće drvene ograde, zaštitu i farbanje u dužini od 1.560 metara. Postavljene su i informativne table sa opštim podacima o dinama.

“Pojas pješčanih dina formiranih u zaleđu plaže ima višestruku ulogu. Pored toga što su dine regulatori dinamičnog procesa transporta pijeska, te služe kao zaštita od erozije plaže, ovaj pojas
predstavlja i značajno stanište jedinstvenih vrsta biljaka – halofitne vegetacije, koje imaju rijetku osobinu da opstaju u ekstremnim uslovima, kao što su zaslanjena podloga i uticaj vjetra”, rekli su u Morskom dobru.

Kako navode, najugroženija vrsta je badra – Pancratium maritimum, koja se nalazi samo na ovom lokalitetu u uskoj zoni na samoj plaži, i zakonom je zaštićena.

“Velika plaža, dugačka oko 12 kilometara i širine od 40 do 150 metara, svojim zaleđem predstavlja jedinstveno ekološko područje u Crnoj Gori, u kome su prepoznatljiva specifična staništa kao što su pješčane dine, močvare, ušće rijeke i Rješenjem o zaštiti objekata prirode Velika plaža sa zaleđem je zaštićena kao Spomenik prirode. Stoga je od posebnog značaja da se postojeći pojas dina sa svojom autothonom vegetacijom sačuva, a lokacije na kojima je ovaj pojas uništen ili poremećen rehabilituju. Izvođač navedeni radova je društvo Grand design iz Podgorice”, zaključili su u Morskom dobru.

Send this to a friend