Ekonomija

Nastavljeni razgovori o odobravanju garancije sa Svjetskom bankom

Crna Gora je postigla progres u fiskalnoj i finansijskoj sferi i očekuje se da bi druga garancija za razvojnu politiku mogla da se odobri krajem tekuće ili početkom sljedeće godine, konstatovano je na sastanku delegacije Crne Gore sa potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Sirilom Milerom.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva finansija i Centralne banke, njihovi čelnici Darko Radunović i Radoje Žugić nastavili su učešće na proljećnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Delegacija je učestovala i na regionalnoj radionici koju je organizovao direktor Evropskog odjeljenja MMF-a Pol Tomsen.

“Na radionici su prezentovane makroekonomske tendencije u Evropi. Konstatovano je da se očekuje nešto slabiji rast nego prethodne godine, ali da su makroekonomski fundamenti i dalje zadovoljavajući. Poseban segment radionice se odnosio na neefikasnost državnih preduzeća”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku sa Tomsenom, ocijenjeno je da je CBCG odabrala adekvatne prioritete za naredni period – unapređenje supervizije, mjere prevencije pranja novca i jačanje i modernizacija platnog sistema.

“Radunović je istakao fiskalne pokazatelje za prethodnu godinu i projekcije na srednji rok. Naveo je da su u prva dva mjeseca ove godine povećani prihodi budžeta za 18,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i da su nastavljene strukturne reforme, naročito one od važnosti za dobijanje druge garancije za razvojne politike”, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku sa izvršnim direktorom Holandsko-belgijske konstituence u MMF-u Antonijem Delanojem razmotren je makroekonomski ambijent u Crnoj Gori, stanje u bankarskom sistemu i mjere fiskalne konsolidacije.

“Delegacija je informisala Delanoja da, uprkos rješavanju problema u malim nesistemskim bankama, indikatori poslovanja su unaprijeđeni, što je doprinijelo očuvanju kreditnog rejtinga”, ističe se u saopštenju, te zaključuje da je delegacija razgovarala i sa izvršnim direktorom Holandske konstituence u Svjetskoj banci Kunom Davidseom i to o programima tehničke pomoći i izazovima u realizaciji projekata koje finansira Svjetska banka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Enigma
Gost
Enigma

Baš dobra reklama pošli ljudi da dignu kredit koji će neko drugi da vraća 😂

Send this to a friend