Ekonomija Istina o Plantažama

Neistine su jedino transparentno što ima Valerija Saveljić

Bivša finansijska direktorica Plantaža Valerija Saveljić, po odlasku sa funkcije (septembra 2015. godine), prednjači u optužbama, na račun Plantaža, za neprimjereno vođenje politike visokih plata, a poznato je da su plate u Plantažama na visokom nivou i u prosjeku značajno veće od prosječnih plata u državi.

Valerija Saveljić dolazi na mjesto finansijskog direktora aprila 2008. kada je finansijska situacija Plantaža bila više nego dobra. Godinama unazad je firma ostvarivala značajan profit a na računu firme je bilo oko četiri miliona eura. Međutim, od dolaska Valerije Saveljić na poziciju finansijskog direktora, finansijska situacija se ubrzano mijenja i to značajno na gore.

Međutim, odgovornost za visinu plata u kompaniji za vrijeme mandata finansijske direktorice Saveljić je upravo pripadala njoj. Pritom, sve ove godine, nigdje u javnosti nije izašla visina plate bivše finansijske direktorice za vrijeme njenog mandata, sem u TV emisiji “Načisto”, gdje Saveljić iznosi informaciju o svojoj plati, izgovarajući notornu neistinu pred širokim auditorijumom, grubo varajući veliki broj građana Crne Gore da je njena plata bila tri-četiri hiljade eura. Istina je da je prosječna plata bivše finansijske direktorice u 2010. godini bila punih 6.437 eura!

A po godinama to bi izgledalo ovako:

Prikazane plate od 2012. do 2014. su sa osnovicom i dodatkom tzv. limita koje je Saveljić ostvarila putem sudskog postupka. Za 88 mjeseci njenog mandata Saveljić je primila po osnovu plata 344.342 eura ili prosječno mjesečno po 3.913 eura.

Mimo ovog iznosa po osnovu plata, dobija od firme bespovratni kredit u iznosu od 70.000 eura i kredit sa obavezom vraćanja od 70.000 eura, koji do danas nije vraćen po odluci firme. Zatim 23.634 eura po osnovu neisplaćenog minulog rada i neisplaćene odmore u vrijednosti 13.737 eura. Samo po ova tri osnova primila je 177.371 eura.

Ukupno je Valerija Saveljić od Plantaža, za vrijeme svog mandata, koji je trajao sedam godina i četiri mjeseca, dobila po raznim osnovama 600.434 eura ili prosječno mjesečno 6.823 eura!

Logično je da je finansijska direktorica Saveljić upravo bila najodgovornija sa te pozicije da procijeni da li su takve veličine plata u kompaniji moguće, a da firma zadrži stabilnu finansijsku situaciju. Međutim, posle samo par godina zaduženost Plantaža prema bankama enormno raste, kao i obaveze prema dobavljačima. Na računu firme se za samo par mjeseci istopilo zatečeno stanje od blizu četiri miliona eura. Kompanija ulazi u period finansijske nestabilnosti i nelikvidnosti iz koje se do današnjeg dana nije izvukla.

Da li je profesionalno da odmah po dolasku na funkciju direktora finanasija, i to u vrijeme najveće svjetske ekonomske krize, Valerija Saveljić sebi omogući platu od oko šest hiljada eura? Da li je profesionalno da odobri, kao finansijski najodgovornija osoba u firmi, generalno povećanje plata u Plantažama, a da odmah posle par godina dovede firmu u ozbiljne finansijske probleme? Da li je moralno da posle gubljenja funkcije finansijskog direktora kritikuje izvršnu direktoricu za veličinu njene plate, a pritom skriva veličinu svoje plate? Da li ima moralno pravo da o ovoj temi uopšte komentariše posle 600 hiljada eura koje je primila u vrijeme svoga mandata? Na kraju procijenite sami.

Send this to a friend