Ekonomija

Neizvjestan tajming ukidanja rominga

Roming u regionu Zapadnog Balkana i sa zemljama EU će biti jedna od tema samita u Sofiji u četvrtak, ali u ovom trenutku nije izvjesno da li će doći do potpisivanja sporazuma o njegovom ukidanju na samom samitu, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Objasnili su da su konsultacije resornih ministarstava i regulatornih agencija zemalja Zapadnog Balkana o romingu u regionu još u toku i da se konačan stav svih zemalja očekuje u periodu nakon samita.

Iz tog resora navode da direktna primjena evropske roming regulative na zemlje van EU nije moguća do pristupanja Uniji.

“Zato očekujemo da na samitu u Sofiji bude prezentiran prijedlog Evropske komisije o modalitetima snižavanja cijena rominga između EU zemalja i zemalja Zapadnog Balkana u narednom periodu”, rekli su iz ministarstva.

Srpski ministar telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je prošle sedmice da bi na samitu u Sofiji 17. maja mogla da bude aktivirana inicijativa i potpisan sporazum o ukidanju rominga za sve zemlje Zapadnog Balkana. Crna Gora, Srbija, BiH i Makedonija potpisale su 2014. godine sporazum o postepenom snižavanju cijena rominga do nivoa cijena koje važe u EU.

Prošle godine su predstavnici ministarstava nadležnih za elektronske komunikacije ove četiri zemlje uputili potpredsjedniku EK za jedinstveno digitalno tržište Andrusu Ansipu inicijativu za pridruživanje režimu EU u pogledu roming politike.

“Rezultat, između ostalog, i te inicijative je upravo izrada sveobuhvatne studije o budućnosti rominga na Zapadnom Balkanu i plan za snižavanje cijena između regiona i zemalja EU u narednom periodu, koji očekujemo da bude prezentiran na samitu u Sofiji. EK svakako podržava sve regionalne inicijative i sporazume u oblasti digitalnog povezivanja zemalja Zapadnog Balkana”, saopšteno je iz Ministarstva.

Podsjetili su da su regulatorne agencije za elektronske komunikacije četiri balkanske zemlje u novembru prošle godine predložile svojim resornim ministarstvima da se usklade sa režimom rominga koji je u zemljama EU na snazi od 15. juna prošle godine, koji je praktično ukinut.

“U međuvremenu su Albanija i Kosovo izrazili spremnost i želju da pristupe regionalnom sporazumu o snižavanju cijena rominga, kao i da učestvuju u svim narednim dogovorima po ovom pitanju. Sporazum ostaje otvoren za sve zainteresovane države”, kazali su predstavnici Ministarstva.

Dodaju da su oni pozdravili namjeru Albanije i Kosova da pristupe sporazumu.

“Očekujemo da se u relativno kratkom vremenskom periodu sve ekonomije Zapadnog Balkana i zvanično izjasne po pitanju budućeg regionalnog regulatornog režima u oblasti rominga”, poručili su iz Ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fico
Gost
Fico

Kako je besmislen naslov. Roming je dodatni servis u kojem se korisniku omogucava da koristi telefon i izvan maticne mreze/drzave. I naravno kao i svaki servis ima svoju cijenu, jer ima i svoje dodatne troskove (koriste se resursi ne samo maticne nego i gostujuce mreze). Kad procitam da se roming ukida, pomislim da planiraju da ukinu servis pa se vazda… Više »

Send this to a friend