Ekonomija

Nema privatizacije jer nema partnera

Montenegroerlajnza (MA) nema u planu preduzeća za privatizaciju u ovoj godini iz razloga što nema konkretnog interesovanja za kupovinu akcija od nekog strateškog partnera, kazao je „Danu” član Savjeta za privatizaciju Branko Vujović.

“Međutim, iako ga nema u planu, možemo donijeti odluku da se uvrsti kada budemo imali konkretno interesovanje. Kod ovog društva moguće su i kombinacije metoda privatizacije. Ne mora biti privatizacija kroz prodaju akcije, može biti i dokapitalizacija, partnerstvo sa različitim procentom udjela u kapitalu, zavisno od toga šta bi privuklo pažnju strateškog investitora”, naveo je Vujović.

MA je u velikim dugovima, na kraju septembra imao je 64,4 miliona minusa, i nedavno su promijenili upravu. U planu privatizacije je bio skoro deceniju, a lani je razmatrana prodaja 50 odsto plus jedna akcija potencijalnom investitoru. Interesovanja, međutim, nije bilo, jer kompanija je 2014. i 2015. godinu završila sa 20 miliona minusa, dok je lani za devet mjeseci imala četiri miliona gubitka. Prethodno je 2010. godine raspisan bio tender za prodaju 30 odsto akcija kompanije, ali ni tu nije nađen partner. Prije sedam godina, dug MA je bio znatno manji nego sada.

Nakon što je promijenila upravu, Vlada kao vlasnik, treba da nađe rješenje za MA.

Vujović je kazao da je uvođenje stečaja poslednja opcija za MA, te da, ako bi našli strateškog partnera, morali tražiti rješenje bez obzira na dugove i obaveze.

“Ne znači da se ne bi moglo naći rješenje kada bi se našao partner”, kazao je Vujović i dodao da je kod MA cilj da se sačuva državni interes.

“To je da imamo kompaniju koja će da ponudi direktne linije ka nekoliko metropola. Interes države je da ima te direktne linije i to u pregovorima treba zadržati kao strategiju. Na koji model će se naći partner i privatizovati MA, da li prodajom većinskog, manjinskog ili preko javnog-privatnog partnerstva, to su sve modeli koji su mogući. Interesovanja koja su do sada bila nijesu bila takvog karaktera da bi nas opredijelila da uđemo u proceduru javnog tendera”, rekao je Vujović.

Savjet je planom privatizacije predvidio privatizaciju i davanje pod zakup 35 društava i lokaliteta. Među njima je i Budvanska rivijera. Da bi se ušlo u postupak privatizacije, kako je kazao Vujović, potrebno je restrukturiranje, odnosno podjela na dva preduzeća. Jedno preduzeće bi činili Sveti Stefan i Miločer, koji se ne bi prodavali, već bi ostali u državnom vlasništvu, dok bi ostali hoteli u vlasništvu Budvanske rivijere prešli u vlasništvo druge kompanije.

“Da li bi se u toj drugoj firmi prodao državni kapital ili bi se vlasništvo podijelilo shodno sadašnjem vlasničkom udjelu u Budvanskoj rivijeri, vidjeće se kad to dođe na dnevni red. To još nije definisano, s tim što jesu rađeni određeni elaborati. Oni, međutim, nijesu prošli fazu konačnog usvajanja na organima društva ili davanja saglasnosti od strane savjeta”, naveo je Vujović.

Planom je predviđeno i davanje pod zakup lokaliteta Kraljičina plaža Dubovica.

Sagledavaju želje investitora na Buljarici

U planu je i nastavak sprovođenja tendera za prodaju zemljišta na Buljarici. Ponuda od 107,8 miliona eura od CCC internešenel korporejšna otvorena je polovinom prošle godine, a firma sa kajmanskih ostrva je kupovinu i zakup Buljarice uslovila izdavanjem državnih garancija, usvajanjem prostornih planova i zakona po njihovim željama, izdavanjem građevinskih dozvola u roku od 30 dana, plaćanjem penala za svaki dan kašnjenja u izdavanju dozvole od 50 hiljada, te oslobađanjem od carina, taksi na izgradnju, poreza i dobijanjem ekonomskih državljanstava. Ponuda je čak i ocijenjena manjkavom, ali jetenderska komisija ocijenila formalno ispravnom.

Vujović je kazao da očekuje da će se pregovori o kupovini Buljarice nastaviti, ali da je potrebno riješiti dva ključna pitanja.

“To su pitanje usaglašenosti ponuđenog i idejnog master plana sa onim što je naša planska dokumentacija u vidu nacrta prostorno-planske dokumentacije obalnog područja. Takođe, treba usaglasiti želje i ideje investitora sa onim što su realne mogućnosti i što je realno moguće prihvatiti sa naše strane”, kazao je Vujović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kululicic
Gost
Kululicic

Sve si unistio u Crnoj Gori Vujovicu tebi neko nesto da povjeri je komedija apsurda

Send this to a friend