Ekonomija

Nema više uslovljavanja: Građani neće plaćati dugove starije od dvije godine

Novim Zakonom o zaštiti potrošača koji je danas predstavila Vlada, neće više biti uslovljavanja građana da plaćaju dugove starije od dvije godine da bi im se uključila voda, struja.

To je nakon sjednice Vlade kazao Jovo Rabrenović iz Ministarstva ekonomije, ističući da će novim zakonom potrošač u Crnoj Gori biti više zaštićen.

“Kada se govori o uslugama o javnog interesa (struja, voda), potrošači će biti zaštićeni tako što će trgovac biti obavezan da ukoliko želi da povede postupak protiv potrošača, neće moći da mu isključi struju, vodu, ukoliko sud to nije presudio, ukoliko se radi o roku dužem od dvije godine. To znači da neće više biti uslovljavanja potrošača da bi mu se na primjer uključila voda, struja, da mora da plati dug koji je stariji od dvije godine”, objasnio je Rabrenović.

Trgovac će, dodaje on, takođe biti obavezan da potrošaču na računu iskaže ne samo koliki je trenutni račun, već i dugovanja i zastarjeli dug.

“Biće u obavezi da iznese i kolike su kamatne stope po raznim osnovama koje potrošač treba da plati”, navodi on.

Takođe, novim zakonom svaki prodavac biće obavezan da potrošaču vrati kusur, a ukoliko to ne uradi, ma o kolikoj se svoti novca radi, može biti kažnjen.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača Crna Gora se svrstava u krug zemalja EU koje u potpunosti preuzimaju dvije najnovije direktive i na taj način prilazimo korak bliže zatvaranju poglavlja 28. Zaštita potrošača i zdravlja.

Rabrenović je naveo da sve ovo daje realne mogućnosti da se potrošači u Crnoj Gori osjećaju podjednako zaštićeni kao što su to potrošači u drugim EU zemljama i da uživaju podjenak nivo potrošačkih prava.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toni
Gost
Toni

Oce oce .Svi koji su potpisali sporazum da na rate placaju dug.

Raulio
Gost
Raulio

Da nije Evropske unije ne bi znali da nam moraju vrnut kusur u prodavnicu. Šifra IQ 85.

Cgcg
Gost
Cgcg

E sram Vas bilo… Odje se nipodastavaju uredne platise, umjesto da stimulisete nas vi stimulisete one koji voze besna auta i Ne placaju ništa. Mogao sam i ja na racun racuna za struju napraviti kuću, ali sam sve uredno plaćao. Nemam riječi, uvijek su oni uredni gradjani u lošijem položaju od ovih drugih. Umjesto da je obrnuto, odje je sve… Više »

LA 0001
Gost
LA 0001

Dabogda se ne vadio iz dugova kad ti je krivo što si bio u mogućnosti da redovno plaćaš račune.

ZETA MNE
Gost
ZETA MNE

EPCG JE KAO SPC ZA NJU VAZE NJENE UREDBE, A ZAKON I SUDOVE UOPSTE NE POSTUJE, ONI PO OVOM BI TREBALO DA OTPISU SVAKI CENT PREKO 2 GOD. A TEDOVNE PLATISE DA NE PLACAJU BAREM 2 GODINE.

Elektra
Gost
Elektra

a kad prodajes papriku duguje li ti kod? duze od dvije godine?

Andrea
Gost
Andrea

A jel mogu onda ja da trazim povrat za dugove koje sam izmirila???
Jesam ja budala, ccc.

Nikolasss
Gost
Nikolasss

pametnije bi bilo da ne placamo mi gubitke na toj prsloj mrezi

Kotor66
Gost
Kotor66

Samo malo…objasnite mi…komsija duguje za struju vec 3 godine ima neki stari sat i ne mogu ga iskljucit, ima oko 3hilj. eura, tako mi on kaze?Znaci sada to ne mora da placa?

važi
Gost
važi

Jeste to znači upravo to. I ja radim isto što i tvoj komšija, i nastaviću tako. Nisam lud da plaćam gubitke nesposobnim kompanijama CEDIS i EPCG koje služe da DPS glasači imaju đe da ne rade i primaju platu.

Kamata
Gost
Kamata

Niko još nije skapirao da kamatu još mogu da naplaćuju, i pored ovoga zakona, pa vi kako hoćete…

Stari
Gost
Stari

Idu izbori mora se ljudima ucinjeti valjace kad budu zaokruzivali.
Svi koi godinama placamo redovno dazbine ispadosmo obicni Volovi.

Fileopg
Gost
Fileopg

ovo nije zakon o zaštiti potrošača već zakon o proglašavanja glupim onih koji redovno plaćaju….

.upi
Gost
.upi

Kako zastitise vlasnika KAPA …pa mogu i nas jer ne trosimo svi zajedno kao kombinat

PeVu
Gost
PeVu

Taman tako.A stacu ja sto mi sramno preudise da placam 20 godina u nazad i to tudju.Imam li pravo sad da se zalim kome.

budala
Gost
budala

Okreni, obrni, ispadnes budala ako placas

važi
Gost
važi

Interesantno kako nekim ljudima treba 30 godina da ukapiraju da žive u lopovsku državu.

Normalno
Gost
Normalno

Tako i treba.Pa sad neka vode računa da se redovno plaća.Kao što su donijeli odluku da preko 100e odmah isključuju struju.

Bakica
Gost
Bakica

Bas lijepo,redovni platisa dobije popust cijelih 5 posto a ako ne placas oni te nagrade.Bravo svaka cast!

Bobov drug
Gost
Bobov drug

Sad je lakše!E VIVA!

TITO I JA I TI
Gost
TITO I JA I TI

Kada Evropa kaze STOP
VI SVE corporate
HA hahaha

Dzarezz
Gost
Dzarezz

Ovako ćete sigurno zaštiti potrošače 🤣.

Oridjinal Jovo
Gost
Oridjinal Jovo

Mogu li da se javim u Vodovod s ovim člankom?

Ufff
Gost
Ufff

Sve po obicnim gradjanima a hoteli i biznismeni kradu i ne placaju…

Vase ime
Gost
Vase ime

Zakon o zastiti neplatisa

Darko
Gost
Darko

Zna li ko kad ovaj zakon stupa na snagu?

Prč
Gost
Prč

A cudno je i to,jer je isti zakon vazio i do sad.vese nema niko ko duguje preko dvije godine a da ve nije primoran da potpise ugovor o prihvatanju duga.daj te registar potrosaca pa cete vidjeti.vise nego providno.kako se zakon do sad krsio ima osnova da se pokrene rettroaktivno primijeni jer nizu gradjani krsili zakon vec ep uz precutkivanje drzave

Prč
Gost
Prč

Zasto se to retroaktivo ne sprovede na sve nas koji smo morali potpisati,makar to bilo od narednog potpisivanja koje smo u obavezi.konkretno meni su problem za placanje napravili nenormalnim racunima od 180e a nikad nije prelazio 40e jer sporet je na plin a vrijem se na drva.sad su mi racuni izmedju 25 i 30e.cudo kako mi se spusti potrosnja kad… Više »

Svetlana
Gost
Svetlana

Trebalo bi da mozes kad ti istekne vazeci ugovor traziti otpis preostalog duga jer si morao redovno placati mjesecne racune…

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Imam jedan vodomjer kroz koji voda nije potekla 10 godina al vodovod naplacuje 1.5 e svaki mjesec za tzv odrzavanje vodomjera.Naiso racun preko250 e a sad razmisljam dal da im platim i ove dvije jer se ubise odrzavajuci moj vodomjer kroz koji voda ne tece.

Blago
Gost
Blago

Što sa brojilima EPCG koja je ista isključila građanima i protivno odlukama crnogorskih nadležnih sudova u kojima su vođeni postupci pred sudom gdje je potrošač oslobođen tj. nije kriv, a EPCG i dalje ne vraća brojila potrošačima.Prosto se stiče utisak da je EPCG država u državi.

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Sve je ovo lijepo objašnjeno Zakonom o obligacionim odnosima. Zašto se ista stvar normira u dva zakona?

Radosav72
Gost
Radosav72

Zato sto onaj niki nije postovao a nece ni ova. Kad ti iskljuce struju kome da se javis da mu kazes da su prekrsili zakon?

Send this to a friend