Ekonomija

Neradna nedjelja ide na Ustavni sud

Unija poslodavaca Crne Gore UPCG uputiće Ustavnom sudu inicijativu za ispitivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je predviđeno uvođenje neradne nedjelje za trgovine na malo i veliko. Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Filip Lazović navodi da se izmjenama Zakona, o kojem su prije dva dana poslanici završili raspravu, krši korpus ekonomskih prava.

“Vjerujemo da će Zakon vrlo brzo biti predmet ispitivanja ustavnosti, odnosno da će vrlo brzo biti upućena ustavna inicijativa. U Hrvatskoj je Ustavni sud tri puta ukinuo ovakav zakon, iz sličnih razloga iz kojih će se to vjerovatno desiti u Crnoj Gori. To zaista predviđamo kao jednu realnu mogućnost”, rekao je Lazović Dnevnim novinama.

U Uniji smatraju, kako dodaje Lazović, da proces usvajanja nije dobar jer nije konsultovana privreda, a zakon se i te kako ticao nje.

“Izmjene smatramo problematičnim i sa aspekta velikih trgovinskih sistema i sa aspekta malih. Crnogorska privreda se sastoji od 95 odsto malih i srednjih preduzeća. Negativne efekte koje će usvajanje Zakona donijeti možemo posmatrati u budućnosti, naročito jer smo se strateški opredijelili da nam turizam bude glavna privredna grana. Postavlja se pitanje da li sebi možemo priuštiti luksuz da se odričemo ogromnog prometa koji se, između ostalog, dešava i nedjeljom, a na koji utiču brojni turisti na primorju i na sjeveru” ukazao je Lazović.

Odredba koja se odnosi na uvođenje neradne nedjelje, kako su kazali u Ministarstvu ekonomije, počeće da se primjenjuje tri mjeseca nakon stupanja Zakona na snagu, tačnije na jesen. Razlog za odlaganje primjene, kako su objasnili, jeste ostavljanje prostora poslodavcima da se organizuju i usklade poslovanje u odnosu na izmjene koje ovih dana treba da usvoji Skupština.

Sudeći po komentarima vladajuće koalicije i dijela opozicionih partija očekuje se da izmjene i dopune Zakona budu usvojene. Nacrtom se definiše da trgovine, osim utvrđenih izuzetaka, imaju nedjelju kao slobodan dan. Ministarka ekonomije Dragica Sekulić istakla je u Skupštini da je Vlada amandmanom jasno definisala izuzetke bez mogućnosti da se oni prošire. To znači da tržni centri među kojima su Delta City i kotorska Kamelija, a kojima je Ministarstvo odbilo zahtjev za izuzećem, neće moći da rade nedjeljom.

Nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, kako je precizirano, trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kisocima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama ili prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, kao i na pijacama, štandovima, tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama. Dopunama Zakona je predviđeno da poslodavci koji prekrše odredbu i otvore svoje radnje nedjeljom, mogu biti novčano sankcionisani od 1.000 do 10.000 eura, a predviđeno je i zatvaranje objekta.

Neće doći do zapošljavanja

U UPCG ukazuju da neradna nedjelja neće dovesti do zapošljavanja.

“Što se tiče otpuštanja to je sada teško znati. Sigurno je da neradna nedjelja kao posljedicu neće imati nova zapošljavanja”, kazao je Lazović, dodajući da su od najavljenih izmjena počeli intenzivnu komunikaciju sa članstvom.

Privrednici su im, kako je istakao, predočavali gubitke na nedjeljnom, mjesečnom i godišnjem nivou ukoliko se zakon usvoji.

“Možemo govoriti o prelivanju prometa među u ostale dane kada pričamo o domaćim državljanima kao potrošačima, ali kada pričamo o turista onda moramo imati u vidu da ćemo imati gubitke”, rekao je Lazović.

45

avatar
1000
36
9
0
 
40
somiKrckoVojoVojoVojo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
somi
Gost
somi

Eee da je jadni drug Tito ziv………….

Krcko
Gost
Krcko

Sramotna je cinjenica da zakon o radu nije primjenjiv…poruka je besmislena ali onih 40 radnih sati nedeljno niko ne postuje

Vojo
Gost
Vojo

A od čega mislite da se isplaćuju plate ako se ne radi. Sve se može regulisati smjenama i slobodnim danima a ne zabranama, samo što treba sada malo da se kaže da je Vlada dobra i na strani radnika. A šta je sa radnicima u turizmu, ugostiteljstvu, građevini… oće li za svako granu privrede da se donosi po zakon

Izadji mala...
Gost
Izadji mala...

Je li ovaj hrabri Lazović tukao onog navijača u Morači dok su mu ga drugovi držali sputanog?

Filipa
Gost
Filipa

Zapad to ovako reseva. Svaku trecu nedjelju u mjesecu po semi se radi u ovom sektoru kao i u zdrastvu u toku nedelje imate dva dana slobodna!

Dr n
Gost
Dr n

To da rade nedeljom traze samo vlasnici koji ne ulaze u radnje. I ja sam vlasnik trgovinsko oreduzeca ali podrzavam neradnu nedelju i pozivam sindikate da uticu na trgovce da niko ne dodje na poso u nedelju po neka vlasnici dodju makar jedan dan da vide dali je treba proglasiti neradnom. Nego bojim se da u crnu goru nema takvog… Više »

Tumba
Gost
Tumba

Vecina preduzeca radi u sivoj i dijelom crnoj zoni….Isplacivanje minimalca,kes na ruke neuplacivanje poreza,fiktivno izvlacenje dobiti kroz izmisljene troskove i slicno…..Tako da bi trebali da cute ,ne da se kokote….

Dejo haldol
Gost
Dejo haldol

Doktorice ranka iz bolonje idem u bolonju kod doktora.

Panda
Gost
Panda

Otvoriti Goli otok za Lazovića i ove štetočinje iz trgovina što godinama izrabljavaju radnike.Nikad im dosta.Plaćaju li porez na ovu veliku dobit kad im je i nedelja ovako bitna?Nek se pokaže država i ove miševe smjesti tamo gdje im je mjesto.Mnogo su osilili…

Darlington
Gost
Darlington

Da Bog da ovim što su protiv neradne nedjelje i sto preispituju ustavnost cijela rodbina radila po marketima gdje u 30 dana ljeti nemaju nijedan dan slobodan.

Dejo haldol
Gost
Dejo haldol

Ajnstajn je pitao pitanje. Bilo je šest sestara svaka od sestara je imala brata koliko je bilo braće?

milisav
Gost
milisav

Dati otkaz ovim Privatnicima i dovesti nove! Ima jos hiljade trgovinskih firmi i preduzeca kojima je dovoljno 6 radnih dana i koji postuju prava radnika ukoliko rade nedeljom!

Navijač
Gost
Navijač

Znaci logika je njihova da cu manje kupovati u trgovinama, jer ne mogu da kupujem nedeljom. Ako oni stvarno kazu da ce da im opadne promet, onda jos jedan razlog vise da se ne radi nedeljom, jer ce to ustedjeti kucni budzet. Ljudi ce svakako kupovati ono sto im treba nekim drugim danima, a nece moci da bleje i ubijaju… Više »

Radnik
Gost
Radnik

Bolje da se bave pitanjima oko prava radnika.
Radnici kod poslodavca rade 26 dana po minimum 8 sati.
Gdje je tu prekovremeno rad.
Koliko dobijaju radnici platu na račun a koliko na ruke.

milisav
Gost
milisav

Ne moze se ni jednoj Vladi prjetiti u smislu bice otpustanja i nece biti zaposljavanja jer ppstoji jos firmi i trgovina u svjetu na hiljade koji bi mogli uci na nase trziste pa ce biti zaposljavanja! Firmama poput Ikea, H%M, Lidl kojima je dovoljno i 4 radna nedeljno da vas posalju u proslost! Nego pustite se sudova i omogucite prava… Više »

Send this to a friend