Ekonomija

Nevladinim organizacijama četiri miliona eura iz budžeta

Crnogorski civilni sektor, pojedini mediji i medijske asocijacije, uz svesrdnu podršku Delegacije Evropske unije u našoj zemlji uspjeli su da naprave odličan recept za zaradu od novca građana Evrope i Crne Gore, piše današnja Pobjeda.

Milioni koji su se u posljednjoj deceniji „slili” na njihove račune potrošeni su na razne projekte, od kojih su neki zaista bili u javnom interesu.

Samo iz budžeta Crne Gore, prema izvještaju Ministarstva javne uprave o finansiranju civilnog sektora, lani je za njihove projekte, a bilo ih je 300, izdvojeno ukupno 4.141.656,87 eura.

Prema podacima iz izvještaja, Ministarstvo javne uprave uplatilo je ukupno 1.047.190,38 eura za finansiranje nevladinih organizacija..

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izdvojilo je prošle godine za civilno društvo ukupno 1.009.467,38 eura.

Nevladine organizacije prošle godine kandidovale su i programe za zaštitu zdravlja, pa je Ministarstvo zdravlja izdvojilo ukupno 300.051.56 eura za njihovo finansiranje.

Organizacije civilnog društva lani su bile zaokupljene i programima podrške obrazovanju, za što je Ministarstvo prosvjete izdvojilo ukupno 334.690,2 eura. Od toga je za projekte usmjerene na poboljšanje inkluzivnog obrazovanja uplaćeno ukupno 108.081,9 eura.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja lani je nevladinom sektoru uplatilo ukupno 455.108,36 eura.

NVO sektor finansiralo je i Ministarstvo odbrane. Izdvojili su 2.800 eura za projekat Fondacije za promovisanje nauke PRONA „Naučno obrazovanje mladih za Vojsku Crne Gore”. To je bio jedini program koji su podržali.

Ministarstvo sporta opredijelilo je 111.946 eura za finansiranje civilnog sektora, a Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja 134.145,1 euro.

Ukupno 29.749,93 eura uplaćeno je civilnom sektoru iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Nevladinim organizacijama Ministarstvo kulture uplatilo je 333.146,5 eura za 33 projekta, dok je Ministarstvo pravde u tu svrhu izdvojilo je 383.361,4 eura.

13

avatar
1000
8
5
0
 
11
Kazite to EUNa kursEvivač MujagasamoreciaaaDzikic
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Na kurs
Gost
Na kurs

Sramno je pisati temu o kojoj se nista ne zna i ne razumije. Nije tacno da su sva sredstva koja dobijaju NVO iz budzeta. Po zakonu se odredjena sredstva prikupljaju i kasnije se dodjeljuju najboljim projektima. Ta sredstva nikad nijesu bila dio budzeta, ali je istina da nezakonito sredstva koja nijesu podjeljena nezakonito neko trpa u budzet. Drzava podkrada zakonske… Više »

Dzikic
Gost
Dzikic

Force NK, zovu ves masina, zasto da mi je znati !

Scott
Gost
Scott

Za KUMARE se moraju naci novci!

Animus
Gost
Animus

Pored Ministarstva zdravlja i prosvjete trebamo da placamo “strucne konsultacije”, pa sto ce nam onda ti silbi ministri, zamjenice, sekretarice i soferi?? Haha ovo je obicno pranje para i finansiranje “zasluznih” strucnjaka/saradnika Vlasti.

Zoran Elezović
Gost
Zoran Elezović

Dobijaju pare da rade protiv države.

Kotor
Gost
Kotor

Klasicni mazohizam,daju im se pare da pljuju po svemu,ospice dobijam od nvo.

Svašta
Gost
Svašta

Nevladina organizacija, a plaća je Vlada?

Pircio Birol
Gost
Pircio Birol

Misliš na NVO CPC?

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Oni trabunjaju o rodnoj ravnopravnosti pravu zivotinja,prebijanju zena a sve o nasem trosku(kao dala vlada novac a uzela od nas zitelja ove drzave) i nikom ne se ne pada napamet da se samofinansira i bori za ta ista prava o svom trosku. NVO=Krvopije!

Kazite to EU
Gost
Kazite to EU

Dobro si otkrio. Eto ti dokaza da ovaj tekst nema veze sa istinom. Nije tacno da su ta sredstva iz dudzeta, ali novinari oce da fasciniraju gazdu, jer znaju da mu je drago da se omalovazava doprinos NVOa demokratskom drustvu. Evropski zvanicnici jedino u CG hvale civilni sektor, ali se dezurni branioci vlast nasli da kritikuju ono za sta Evropa… Više »

NVODruštvolepti
Gost
NVODruštvolepti

Koliko se daje za NVO CPC?

Brk u brk
Gost
Brk u brk

Mnogo manje nego za još neregistrovanu SPC.

Evivač Mujaga
Gost
Evivač Mujaga

Je li NVO CPC prošla tehnički pregled pred produženje redistracije?

Send this to a friend