Ekonomija ZZZCG promovisao program grantova u Baru i Ulcinju

Nezaposlenima bespovratna sredstva od tri do 7,5 hiljada eura da pokrenu biznis

Program grantova za samozapošljavanje, koji će kroz bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije u iznosu od 3.000 do 7.500 eura, nezaposlenima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje pružiti priliku da pokrenu sopstveni biznis, promovisan je danas u Baru i Ulcinju.

“Za Crnu Goru je nemjerljivo značajna konkretna finansijska podrška iz fondova Evropske unije. Preko Programa grantova za samozapošljavanje vrijednog 3.5 miliona eura, EU pomaže naše buduće preduzetnike i na taj način doprinosi povećanju zaposlenosti odnosno otvaranju novih radnih mjesta”, kazao je tom prilikom direktor ZZZCG Suljo Mustafić i dodao da je Program primjer nastavka uspješne saradnje Evropske komisije i Vlade Crne Gore, u ovoj oblasti.

Kako je dodao, taj prvi direktni grant, iz pretpristupnih fondova EU dodijeljen Zavodu za zapošljavanje, obezbijedilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja – kao krovna istitucija operativne strukture. Zavod Program realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj, resornim ministarstvom i Ministarstvom finansija.

Mustafić je najavio da će Zavod, krajem marta, objaviti drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU.

“Svim nezaposlenim osobama sa evidencije, koji imaju inovativne i kreativne ideje, pružamo mogućnost da ih ostvare. Na ovim promotivnim info sesijama trudimo se da nezaposlene informišemo, edukujemo i bolje pripremimo za pokretanje biznisa. Prioritet su nam mladi, žene i dugoročno nezaposleni. U drugom pozivu – priliku da se prijave imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva.  Svojim radom i istrajnošću možete sebi otvoriti nova radna mjesta i na taj način obezbijediti egzistenciju, dajući, pri tom, doprinos privrednom napretku vašeg grada i države”, poručio je direktor Zavoda u Baru i Ulcinju.

“Ukupna vrijednost Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu je 18,3 miliona eura, od čega je iz sredstava EU obezbijeđeno 15,3 miliona, dok je preostali dio u iznosu od 2,7 miliona iz budžeta države Crne Gore”, objasnila je Jelena Banašević iz Ministarstva rada i socijalnog staranja dodajući da je glavni cilj programa da doprinese daljem razvoju kohezionog društva i stvaranju boljih uslova za zapošljavanje.

Predsjednici opština Bar i Ulcinj Dušan Raičević i Ljoro Nrekić izrazili su zadovoljstvo što mogu pružiti podršku Projektu dodjele bespovratnih sredstava iz fondova EU.

“Cijenimo što Zavod za zapošljavanje ima proaktivnu ulogu kada je u pitanju rješavanje nezaposlenosti, a ovakvi projekti su odlična prilika da se naši građani upoznaju sa mogućnostima koje nudi ovaj Program, pogotovo u momentu kada podaci govore da su na tržištu trenutno prilike takve da dobijanje kreditnih sredstava  kod finansijskih institucija još uvijek nije prilagođeno potrebama malog i srednjeg biznisa”, naveo je Raičević.

Nrekič je istakao da je ovaj program veoma značajan sa aspekta rješavanja jednog od najbitnijih pitanja svakog pojedinca.

“Posrijedi je  pokazatelj uspješne saradnje državnih institucija i Evropske unije kojem će Opština  pružiti, preko organa lokalne uprave, svu neophodnu logističku podršku”, kazao je Nrekić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pedja *
Gost
Pedja *

Kakve ce benefite imati nezaposleni litijasi ?Da li je samo fotografija dovoljna kao dokaz ili je potrebna potvrda SPC ? Smiju li se te pare uloziti u rusenje drzave CG . ?
To su samo neke od dilema

Pjer
Gost
Pjer

A sta da pokrenu

Pedja *
Gost
Pedja *

Kad prodju litije , pare ce biti podeljene , pa ce biti kuku, opet Srbi ugrozeni .

Send this to a friend