Ekonomija

Ni evidencije ni zakona: Pomorci iz Crne Gore nemaju status, prepušteni sami sebi

Ilustracija

Pomorci iz Crne Gore godinama se suočavaju sa brojnim problemima – ova branša ni dan danas nema status i nema zvanje. U Crnoj Gori ne postoji registar pomoraca, ni zakonska regulativa koja bi pomorcima omogućila bolji status.
Prema nekim procjenama, na pučini je iz Crne Gore oko 6.500 pomoraca, mada taj broj nije definisan, upravo zbog nepostojanja registra.

Kako je kazao kapetan Nenad Lazović, gostujući u emisiji “Mreža” na TVCG, crnogorski pomorci su prepušteni sami sebi.

“Najveći broj njih individualno nalazi svoje zaposlenje. Nose svoj teret svaki na svoj način”, kazao je Lazović.

Istakao je da Crna Gora nema nijednog predstavnika bordarske kuće koji zvanično ima zvanje u Crnoj Gori.

“Zakonska regulativa postoji, ali monitoring i usaglašenost sa trendovima apsolutno ne postoje. Problem je u tome što već tri godine nemamo ministarstvo pomorstva, već pripadamo nekom direktoratu. Moram reći da se ovih godina nisu baš potrudili da predstave Crnu Goru kao pomorsku zemlju”, smatra Lazović.

Prema njegovim riječima, Pomorski fakultet u Kotoru godinu i po dana nije iznjedrio nijednog lučkog kapetana.

“Poslije ovoliko godina iskustva i ovoliko sijede kose, ne bojim se teškim riječi i tvrdim da je Crna Gora zaboravila na pomorce”, upozorio je Lazović.

Predsjednik Unije pomoraca Crne Gore Neđeljko Radulović ukazao je na još jedan problem: kašnjenje sa biometrijskim izdavanjem dokumentacije pomoraca.

“To je elektronski dokument i to je u nadležnostu MUP-a. I pred svih naših napora, do današnjeg dana nismo mogli da ovo realizujemo, mada ima nekih najava da će sve biti završeno do kraja godine”, kazao je on.

Još jedan izazov sa kojim se suočava ova profesija: sindikalna organizacija pomoraca u našoj državi ne postoji.

“Sindikat je po pravilu oslonjen na državu, a mi se vodimo kao NVO. Do sada nije bilo primjedbi na naš rad”, pohvalio se Radulović.

Poručio je da su crnogorski pomorci su najbolji naši ambasadori.

“Oni su naš najboljui izvozni proizvod”, zaključio je Radulović.

Tags

11

avatar
1000
6
5
0
 
11
PrimoracDadovapamoDraganHN🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Primorac
Gost
Primorac

Najtuznije sto se bivsi ili sadasnji pomorci lazno zalazu da pomognu drugim pomorcima a ustvari se bore da dobiju neki drzavni posao i da se maknu sa broda

Dado
Gost
Dado

Pricati o pomorcima je besmisleno sami se snalaze , bore , svako ko zeli moze da bude pomorac ali kad se popne na skalu i pocne da valja pa milion teskih situacija zato i postoji grupa Lako je njemu on je pomorac , plovim 27 godina i ne vidim da se ista promijenilo od kad sam poceo ploviti a nikad… Više »

Strucnjaci
Gost
Strucnjaci

Bojat se da ce neki “strucnjak” zaracunati retrospektivno pa cemo bit duzni do kraja zivota porez a za to vrijeme nismo dobili ni dana staza.

Miki
Gost
Miki

A bogami su neki od vas i najbolji UVOZNI ambasadori

Primorac 88
Gost
Primorac 88

Kako ce i biti kad ne mogu formirati Vladu,licni interesi ispred svega.Vode se politikom partijskog zaposljavanja,npr. Lucka kapetanija Kotor preko godinu ne moze da izabere Kapetana zbog sukoba interesa.Ministarstvo kapitalnih investicija kontrolise lucke kapetanije,to je jedan veliki apsurd,isto kao da Ministarstvo poljoprivrede izdaje delegate za fudbalske utakmice.

Kamenari
Gost
Kamenari

Kako vas nije sramota. Mi, gradjani koji rade svaki dan za platu, mi placamo njima zdrastveno, dijeciji dodatak dobijaju a centa u drzavnu kasu ne ide od vas.

Vucko
Gost
Vucko

Zbog takvih kao sto si ti nam i cvijeta . Pomoraca ima 6500 i svi oni svoje tesko zaradjene pare donose u Crnu Goru i tu ih trose . Koji je to priliv novca na godisnjem nivou sami vidite

Pomorac
Gost
Pomorac

A mi ne radimo za platu? Mi ne ostavljamo svoje porodice po 6 mjeseci i vise,ne gledamo djecu kako nam odrastaju,i mucimo se da im obezbjedimo bolji zivot,ne trosimo te iste pare u svoju drzavu? Ne placate vi nama nikakvo zdravstveno,jer se pojedini pomorci nisu nikad ni vratili doma,a ti sto smrdis iza te tastature,i imas 2 razreda osnovne,ajde i… Više »

DraganHN🇲🇪
Gost
DraganHN🇲🇪

Kako tebe nije sramota tako da pricas? Pomorci sami sebi uplacuju i penziono i zdravstveno osiguranje, svaki pregled placaju, a veliku vecinu para trose upravo u Crnu Goru. A ti ih vjerovatno gledas kao pokretne bankomate i najbolji su ti prijatelji kad ti plate pice ili kad ti treba pozajmiti

amo
Gost
amo

Ne plaćate vi građani ništa pomorcima,nego političarima koji vas deru kao ovce,a pomorci donose pare u državu iako nemaju vajde od nje.

vap
Gost
vap

Ti mi placas zdravstveno?ne pricaj gluposti,svaki pregled placam privatno,da nemam mogao bih umrijet…a u kasu od pomoraca najvise ide jer svi trose pare u svoju zemlju koja nista nije uradila za pomorce

Send this to a friend