Ekonomija

Nikad raniji početak kruzing sezone u Baru

Dolaskom broda “La Belle del Adriatique” francuske kompanije “Croisi Europe” u barsku Luku danas je počela kruzing sezona u gradu pod Rumijom. Ova godina za Bar će biti rekordna kada je riječ o kruzing turizmu, jer se očekuje dolazak 27 kruzer brodova sa preko 26.000 turista, piše portal BARinfo.

Dolazak prvog kruzera u zimskom periodu i dobre najave za ovu godinu, potvrđuju da je Bar od 2016, kada je u Port of Adria, nakon dugogodišnjih napora agencije “Allegra” uplovio prvi brod, postao prepoznatljiv kao kruzing destinacija na svjetskoj turističkoj mapi.

“Prelijep doček je ovdje, divno vrijeme… zadivljeni smo i srećni… Posjetićemo Stari grad i Staru maslinu”, kazala je gošća iz Francuske.

Njena saputnica, koja je prvi put u Crnoj Gori, takođe je oduševljena prvim utiscima, a posebno dobrodošlicom.

“Dočekalo nas je sunce, plesači sa živim bojama na nošnjama i sigurna sam da će prvi pozitivni utisci i naše dobro raspoloženje biti samo veći na kraju dana. Prenijeću divne utiske o Crnoj Gori i vašoj lijepoj obali svima”, istakla je gošća sa kruzera.

“La Belle del Adriatique” pristao je na Gat 5 barske Luke, sa kojeg se pruža divan pogled na marinu, šetalište i obalu. Subagenturu prvi put obavila je brodarska kompanija “Barska plovidba”, koja je svojim poslovnim angažmanima, od sada, priključila i kruzing turizam.

“Mi smo subagent, a glavni posrednik je ‘Atlant’ iz Dubrovnika. Zadovoljni smo što smo uspjeli da, zajedno sa TO Bar, priredimo lijep doček za oko 200 gostiju sa kruzera. Dolazak u zmiskom mjesecu je rijetkost kada je riječ o kruzer brodovima, što nas dodatno raduje. Za nas, kao kompaniju, prepoznatljivu kao dugogodišnjeg brodara, veoma je važno što smo započeli ovaj dodatni posao, jer svaki novi poslovni aranžman za nas je izuzetno značajan”, kazala je direktorka za putnički i robni promet, agencijske i špediterske poslove u “Barskoj plovidbi” Sanja Tomašević.

I u Turističkoj organizaciji Bar zadovoljni su što je ovogodišnja kruzing sezona počela u februaru.

“To što imamo turiste već u zimskim mjesecima doprinijeće turističkom prometu u gradu, ali i davanju dodatnog impulsa turističkom razvoju. Dvadeset sedam brodova je značajna cifra i ono što je najvažnije, od početka kruzing turizma, bilježimo konstantan rast i broj brodova i gostiju koji dolaze u Bar. Ali, moramo biti strpljivi kada su u pitanju efekti, jer uspjeh ne dolazi preko noći. Nadam se da će se trend rasta nastaviti i da ćemo dobro sarađivati i sa Port of Adria i sa Barskom plovidbom”, naglašava direktor TO Bar Emil Kukalj.

Bar zasluženo postaje atraktivna kruzing destinacija, zbog bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa i osobenosti koje nemaju drugi primorski gradovi – 64 kilometra dugu jezersku obalu, lijepe plaže, Stari grad kao najveće arheološko nasljeđe na ovim prostorima, agro i etno turizam u zaleđu… Sve će to turisti biti u prilici da vide posredstvom turističkih agencija, poput AVE TOURS, koji su se potrudili da gostima organizuju obilazak svih atraktivnih lokacija.

I ovoga puta Turistička organizacija Bar i Barska plovidba dočekali su goste sa kruzera sa tradicionalnim kulinarskim specijalitetima, ponudu članova Klaster turizma i Kreativne industrije, kao i folklor KUD “Rumija”.

“Cilj nam je bio da inače atraktivnu ponudu Bara dopunimo tako što ćemo plasirati i ponuditi kruzer gostima naše raznolike proizvode, suvenire, maslinovo ulje i razne rukotvorine, dekupaž, koje mogu ponijeti sa sobom kao lijepu uspomenu na naš grad, državu i ovo putovanje, a ovdje su i žene, članice Udruženja “Žene Bara”, koje su osnovale Narodnu kuhinju, čime pomažemo i socijalnu mrežu”, kazala je predsjednica “Klaster turizma” i “Kreativne industrije” Olja Fatić.

Brod “La Belle del Adriatque” u Bar će, u predstojećoj sezoni, doći još osam puta, a iz Barske plovidbe najavili su dolazak još jednog, manjeg kruzera, krajem maja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milica
Gost
Milica

Pametne glavice ove mlade snage grada Bara, samo naprijed dobra, pametna i prelijepa Sanja i gospodin Kukalj!!

Jovetic
Gost
Jovetic

Donijeli su cemprese….

KRSTO
Gost
KRSTO

Barska Plovidba pokusava da sakrije svoju bruku ,ostali su bez putnickog broda zbog ne znanja,stigao kruzer sa 144 putnika,o cemu pricate vi bezkicmenjaci,bruka i sramota sa cime se vi hvalite,subagent agentu iz Dubrovnika,jak posao ste napravili,pogledajte se u ogledalo pa cete vidjeti rogove na glavama.Sprdnja…………

Yoe
Gost
Yoe

Kad leti onaj brod za Bari

xxy
Gost
xxy

Kad ce brod do Barija ?

Damjan
Gost
Damjan

Divno, a osim ruševina starog grada šta još mogu da gledaju? Posečene parkove?

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

mogu da pogledaju i vrtic….koga nema…🍻

Kico
Gost
Kico

Moze li neko da mi objasni je li ovo kruzer ciju su su kupovinu do kraja 2018 godine najavljivali direktor i predsjednik upravnog odbora Barske plovidbe?

Barska
Gost
Barska

Kico, da je to taj brod, ne bi Sanja Tomasevic davala izjavu nego bi u prvi plan bili Kocovic i Mirkovic a izjavu ekskluzivno ne bi uzimala rtcg nego Dabicka i Stojanovic. Naravno uz kobasice i reš pecene krompirice

PraviBaranin
Gost
PraviBaranin

Neka ih povedu da vide Kurgasa

Send this to a friend