Ekonomija

Ništa od proizvodnje industrijske konoplje na Cetinju

Cetinje

Skupštini prijestonice Cetinje dostavljen je prijedlog za jednostrani raskid ugovora između prijestonice i konzorcijuma koji čine kanadska kompanija Eviana Health Corporation, Montenegro Bio Science i Ramel o zakupu nepokretnosti bivšeg Oboda. U zaključcima Komisije prijestonice Cetinje za praćenje realizacije ugovora o zakupu nepokretnosti navodi se da zakupac nije ispunio nijednu ugovornu obavezu, piše Pobjeda.

O raskidu ugovora će odbornici Skupštine prijestonice raspravljati ove sedmice. Konzorcijum je trebao da se bavi uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD iz suvog cvijeta industrijske konoplje za industrijske i prehrambene svrhe.

“Uzimajući u obzir da zakupac nije ispunio svoje obaveze iz ugovora i time grubo prekršio bitne odredbe ugovora, bez odlaganja aktivirati činidbenu bankarsku garanciju za ispunjenje investicije u vrijednosti od 300.000 eura”, kaže se u zaključcima Komisije.

Iz Komisije zahtijevaju isplatu 61.949 eura kao iznosa neplaćene zakupnine za period do 31. januara ove godine, kao i naknadu štete zbog prijevremenog raskida ugovora u iznosu od 3,8 miliona eura.

Prijestonica Cetinje je 4. marta prošle godine zaključila ugovor o zakupu nepokretnosti sa podgoričkom firmom Montenegro Bio Science, koja je zastupnik konzorcijuma koji sačinjavaju preduzeće Eviana Health Corporation iz Toronta, Montenegro Bio Science i nikšićki Ramel.

Prema podacima CRPS-a, osnivač i izvršni direktor Ramela je Marinko Radulović. Izvršni direktor podgoričkog preduzeća Montenegro Bio Science je Nikola Perović, dok je osnivač te firme podgorička kompanija A+CROWD, čiji je Perović osnivač i izvršni direktor.

“Ugovor je stupio na snagu 8. aprila prošle godine nakon ispunjenja prethodnog uslova za stupanje na snagu ugovora dostavljanja bankarske garancije za plaćanje zakupnine i činidbene bankarske garancije za ispunjene investicije. Nažalost, to je i jedina obaveza koja je od strane zakupca ispunjena”, kazali su iz Komisije.

Navedeno je da je 11. januara ove godine zakupac Montenegro Bio Science, kao lider konzorcijuma, uputio dopis u kome se navodi da je globalna ekonomska kriza izazvana korona virusom ključni razlog nemogućnosti pokretanja projekta. Obavijestili su prijestonicu da nijesu u mogućnosti pokrenuti projekat i realizovati ugovorom definisane obaveze.

Iz prijestonice Cetinje je u aprilu prošle godine saopšteno da prostor nekadašnjeg regionalnog giganta u proizvodnji bijele tehnike dobija novu namjenu, koja bi u prvom redu trebalo da utiče na povećanje privredne aktivnosti na Cetinju i generiše nova zapošljavanja.

Zakupac Montenegro Bio Science obavijestio je prijestonicu da nijesu u mogućnosti pokrenuti projekat i realizovati ugovorom definisane obaveze. Prijestonica zahtijeva aktiviranje garancije od 300 hiljada eura, isplatu 61.949 eura za zakupninu, kao i naknadu štete zbog prijevremenog raskida ugovora u iznosu od 3,8 miliona eura

Konzorcijum se bio obavezao da u periodu od dvije i po godine od potpisivanja ugovora investira najmanje deset miliona eura, te da izdvaja na račun prijestonice minimalno deset odsto od ostvarene neto dobiti. Zakupac se obavezao da plaća i mjesečni zakup, odnosno da po tom osnovu godišnje uplati na žiro račun prijestonice 660 hiljada eura.

Iz Komisije je saopšteno da je prijestonica Cetinje kao ugovorna strana ispunila sve dospjele ugovorne obaveze i to, između ostalog, zakupcu je omogućen nesmetani ulazak u posjed nepokretnosti koje su predmet zakupa.

Prijestonica je, kako se navodi, omogućila zakupcu da se povezuje, ima pristupe, koristi infrastrukturu i priključke. A zakupcu je pružena podrška u smislu pribavljanja svih potrebnih dozvola, licenci, odobrenja, saglasnosti.

“Na drugoj strani zakupac nije ispunio nijednu ugovornu obavezu od dana stupanja na snagu ugovora”, kazali su iz Komisije.

Iz Komisije je navedeno da zakupac nije, između ostalog, u roku od 30 dana od stupanja na snagu ugovora počeo realizaciju investicionog programa predviđenog biznis planom.

“Zakupac nije platio zakupninu i druge naknade, nije dostavio bankarsku garanciju za plaćanje zakupnine za ovu godinu, nije osigurana imovina”, kazali su iz Komisije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mne.me
Gost
Mne.me

Volim Crnu Goru ali ne volim šro joj rade.
No Eviva da mi vidimo ovo od čega se živi dje ćemo se skupit 21.da proslavimo ove upjehe.
Leba i igara

I Bog zaboravio
Gost
I Bog zaboravio

Nema veze,nema konoplje,sad ce cokolada! Evivaaa!

Dejo đurisic💙
Gost
Dejo đurisic💙

Čitam ove komentare i čudim se pa cetinje je najčistiji grad što se tiče naroda. 💚❤💙

Dejo đurisic💙
Gost
Dejo đurisic💙

Da ima sreće prvo bi nešto u cetinje uložili i otvorili jer je samo krš a cetinjani pošteni i cetinjanke.

Dejo đurisic💙
Gost
Dejo đurisic💙

Žao mi je cetinje.

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno, znači predizborna Dps prevara

Stevo
Gost
Stevo

Taj prostor bi trebalo iskoristiti isključivo za izgradnju stambenog i trgovinskog kompleksa poput Delte jer na Cetinju nema adekvatnog prostora za tu namjenu.

mitar
Gost
mitar

trebalo je malo vremena da se upoznaju sa sredinom a i okolinom

Perko
Gost
Perko

A fabrika cokolade😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Rajko K.
Gost
Rajko K.

Jeftinija je proizvodnja u Albaniju.🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Sprdnja

Boris
Gost
Boris

Kao da smo i ocekivali… a zna li se sto za cokoladu??

Брђанин
Gost
Брђанин

Мала штета, али фабрика чоколаде проширује капацитете.

Margina
Gost
Margina

Sreća te se ovo selo nalazi između dvije urbane sredine…

Ja fukara
Gost
Ja fukara

A dje na Cetinje da krenu svercovat farmerke umijesto konoplje
🤣

Region
Gost
Region

Da ne ide put za BD tuda, znalo bi se za Cetinje kolko i za….

zoran
Gost
zoran

Samo sanjajte te pare.

Dps
Gost
Dps

Znaci dragi cetinjani i ova opasnost od zaposljavanja je prosla

ג'וגוסלב פטרוסי
Gost
ג'וגוסלב פטרוסי

Država koja ništa ne proizvodi Uslovljava ugovorom firmu koja bi da pravi staklenike sa marihuanom i grad cetinje osta dovjeka rupa

Roro
Gost
Roro

Makar ima čokolada.

Send this to a friend