Ekonomija

Nova novčanica od 50 eura od danas u opticaju

U 19 zemalja zone eura od danas je u opticaju nova novčanica od 50 eura, koja će, osim drugačijeg dizajna imati i bolju zaštitu od falsifikovanja.

Novčanica koja je predstavljena juče na konferenciji za novinare u Parizu, biće odštampana u ukupno 6,5 milijardi primjeraka, od čega jedna milijarda u Francuskoj, u štampariji Šamalijer blizu Klermon Ferana.

Generalni direktor za proizvodnju novčanica u Centralnoj banci Francuske Erik Lakurež kazao je da su novine portret princeze Evrope, lika iz grčke mitologije, koji je ubačen u prozirni dio na desnoj strani novčanice, na sjajnoj traci.

“Novčanica ima i reljefnu štampu za slabovide, a broj 50 je ispisan smaragdnozelenom bojom u materijalu koji mijenja boju kada se novčanica nagne. Ima i oznaka bezbjednosti koje su sakrivene u novčanici“, istakao je on, dodajući da ukupno ima „više desetina“ oznaka identifikacije.

Sadašnja novčanica od 50 eura, koja je najčešće korišćena novčanica u zoni eura, a nikada nije izmijenjena od stvaranja jedinstvene valute 2002. godine, postepeno će biti povučena.

Poput novih novčanica od pet, 10 i 20 eura koje su puštene u opticaj od 2013. godine, nova novčanica od 50 eura napravljena je po novom modelu, uz primjenu vrhunskih menhanizama za borbu protiv krivotvorenja.

Prema podacima Evropske centralne banke, novčanica od 50 eura predstavlja 45 odsto ukupnog obima novčanica u opticaju u zoni eura, ali samo 30 odsto novčanica korišćenih u Francuskoj, gdje domaćinstva najradije koriste novčanice od 20 eura.

Euro je jedna od najmanje krivotvorenih novčanica u svijetu, sa stopom krivotvorenja od 0,003 odsto.

Send this to a friend