Ekonomija istekao rok za završetak prioritetne dionice auto-puta

Nova Vlada odlučuje: Aneks sa Kinezima ili naplata penala

Auto-put, most Moračica

Krajem septembra je istekao dodatni rok za završetak prioritetne dionice i do danas građani Crne Gore ne znaju kad će konačno moći da koriste benefite od prvih 40-ak kilometra auto-puta Bar Boljare. Aktuelna vlada najavljivala je da će ispitati opravdanost kineske kompanije CRBC da se zbog pandemije koronavirusa i po treći put produži rok za završetak prve dionice auto-puta. Aneks, ipak, nije potpisan, pa će njime morati da se bavi nova vlada, pišu Vikend novine.

Prvi rok za završetak radova, shodno ugovoru, bio je maj 2019. godine. Međutim, zbog niza kašnjenja, ali i obima posla koji je bio i veći od predviđenog, dogovoren je novi rok 30. septembar 2020. godine. Vlada je tada potpisala aneks ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo sa kompanijom CRBC, koji je obuhvatio i petlju Smokovac, projekte vodosnabdijevanja i trajnog napajanja strujom.

Ni taj rok nije ispoštovan navodno zbog “više sile”, odnosno pojave koronavirusa.

Novog dogovora nema, a na novoj vladi je da ispita da li je opravdano Kinezima dati i treću šansu ili naplatiti penale zbog kašnjenja sa završetkom posla.

Zanimljivo, Crna Gora će prioritetnu dionicu dočekati bez ministra saobraćaja, jer je taj resor ukinuo mandatar Zdravko Krivokapić. Zbog toga, aneks ugovora sa kompanijom CRBC vjerovatno bi u tom slučaju potpisao budući ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Osim aneksa, pred novom vladom je još jedan izazov. Naime, budući konstituenti vlasti u planu imaju i detaljnu provjeru ugovora o izgradnji prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa kako bi ispitali da li su državni interesi u potpunosti zaštićeni. Predmet provjere biće i Tara, zbog navodne devastacije usljed izgradnje prioritetne dionice.

Kada je u pitanju stepen završenosti radova na auto-putu, on je oko 90 odsto.

Prioritetna dionica Smokovac – Uvač Mateševo, auto-puta Bar – Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na više od 1.100 metara.

Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5.100 do 8.300 vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20.000 vozila.

Izgradnja prve dionice auto-puta će koštati 809,6 miliona eura.

Od tog iznosa, 85 odsto, tj. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto, tj. 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije, pokazala je socioekonomska analiza tog projekta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Walter
Gost
Walter

Probijanje roka se dešavalo i dešavale se.
Renoviranje aerodroma u Berlinu je probijen rok za cijelu deceniju a troškovi uvećani za 4 milijarde više od predviđenih sredstava.

Skaljarin
Gost
Skaljarin

A kad ćemo u EU, a dojč u 10 naveče? Sve zatvoreno

Totem
Gost
Totem

Ima li ista da su te patriote odraile kako valja??

Burek
Gost
Burek

Koje patriote? Kinezi?

Cheese
Gost
Cheese

Vrijeme je da se krenu u izradu projektne dokumentacije ako je vec ima idje, za dionicu Matesevo – Andrijevica, i sto prije ta 2-ga dionica da pocne da se gradi. Evropski koridor 11, North Europe – South Adriatic [Sjeverna Evropa – Juzni Jadran] ne moze da ceka.

Markoni
Gost
Markoni

Samo da ne uvale biciklisticke staze kao sto rade u PG. Cak u PG veca frekvencija saobracaja

Bokelj
Gost
Bokelj

Ajmo evivaaa,dje ste komiti???

Putijer
Gost
Putijer

Neka, čoče, no će nam ovaj šaman stvoriti pare kad vjerom pomjeri planine. Lako vam je sad bistriti priču kad smo potegli posao, a vaši poslanici primali plate bez dolaska u Skupštinu.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Vlada moze samo da produzi ili ne produzi ugovor. Kinezi ce onda zvati komisiji, pa ici na jedan sud, pa na drugi, i kako god obrnes kinezi na dobitku. A cini mi smo svakako zakopani, nova vlada samo da betonsku plocu stavi i to je to

Mi smo
Gost
Mi smo

Zaduzili nas da kupe, naprave i valorizuju svoje hotele.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

neka carevic preuzme ovo da zavrsi ….daka neka bude ktitor auto puta i neka se put zove neksan podizvodjac prepodobni

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Fino nam naslijedje ostavi ovaj bivsi rezim. Tek ce se vidjet kolko su nas ukopali…

Dido
Gost
Dido

Kao što vidiš po komentarima i minusima koje dobijaš, narodu je bitnije jesi li ti Crnogorac i koliki se Crnogorac jego jesi li ojadio i oštetio državu koju “voliš”.Ovdje se izgleda patriotizam dokazuje ogrtanjem crnogorske zastave i pričom.A za djela nikoga nije briga.Mrčila se Crna Gora koliko je vole i bivša i sadašnja vlast. Samo narod ludi pa im je… Više »

Maśa
Gost
Maśa

Eto ih tamo, i jedne i druge, samo da završe da se brže dolazi na snijeg!

Realnost
Gost
Realnost

Priznajte vide jednom ,luku bar dajete kinezima za naplatu puta

Gastos
Gost
Gastos

Sri Lanka scenario, mada ne znam sta ima da se da. Morace novi terminal da se gradi, jer su ovaj kupili Turci

Prč
Gost
Prč

Kinezi mogu da se sprdaju sa nama kako hoce sad i ako im je milo da ga zavrse za 5 godina i opet nece centa penala platiti.napravili najvecu glupost jer smo se zaduzili kod njih.svima je jasno da vec od prosle godine trebalo da placaju penale.nama odose dvije godine grejs perioda na kredit pa nije tesko izracunati koji je to… Više »

Cheese
Gost
Cheese

Ne mogu da se sprdaju jer postoji medjunarodna arbitraza, sud koji je nadlezan za ovakve slucajeve. Imali smo primjer Sri Lanke koja je uzela ogroman kredit za luku Colombo od 2 milijarde dolara, na kraju nije imala taj novac da vraca, zalila se sudu i po aneksu ugovora izgubila spor jer su pokusali da sa 2 milijarde minimalizuju cijenu na… Više »

Putnik
Gost
Putnik

Negdje procitah da ce Crna Gora biti druga drzava na svijetu,poslije Sri Lanke, koja je zapala pod kinesko duznicko ropstvo. U Kolombu (Sri Lanka) Kinezi su napravili veliku i modernu luku, a Sri Lanka nema nikakve koristi od toga jer ne moze da isplati dugovanja…sav “kajmak” ubiru kinezi. U ovom nasem slucaju, naravno da treba insistirati na penalima i otpisati… Više »

Cccc
Gost
Cccc

Brajovic kad proda zemlju u bjelopavlice lako ce se namirit za autoput

Cccc
Gost
Cccc

Strpat rajovica u Spuz pa kad proda zemlju u bjelopavlice lako ce se namirit za autoput

Marius
Gost
Marius

Stara vlada nije mogla odlučiti 4 godine, pa uvališe ovoj.

Turbo mili
Gost
Turbo mili

Sad ce to experti i apostoli zavrsiti, lagano !!!

Investitor
Gost
Investitor

Ovaj promašaj vijeka će nas zakopati po dubini

Rukfaš
Gost
Rukfaš

Nas će Rukoljub zakopati i po dubini i po širini. Sve skupa sa četnicima bili oni sa kravatom ili u mantiji.

Bambina
Gost
Bambina

Evo se vec ekspert javlja…

Sova
Gost
Sova

Isto su govorili za tunel Sozinu.

Bnjj
Gost
Bnjj

90%je evo pola godine nikako da dođete do 100%,zašto ne potpišete ugovor o novoj dionici ka AN i kada počinje gradnja

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sad će da glume”opasnu” vladu,sve će pozlatit,samo se sekiraju zbog svetinja,to je prioritet rukoljuba?Sve je drugo manje važno?

TaraTeče
Gost
TaraTeče

Predhodna vlada je lose radila kada je autoput u pitanju ! Ugovor sa kinezima je takodje los a petlja, vodosnadbijevanje i elektromreza je trebalo da vec budu u ugovoru kao sto vjerovatno vec i jesu! Ocigledno je i takozvana visa sila lose regulisana ugovorom, izgleda iskljucivo na stetu cg pa se i kinezi ponasaju kako se ponasaju jer im to… Više »

Markoni
Gost
Markoni

Obavezno 4 trake PG – NK i TV-BD. Pa lagano i ostalo PG-BR i BD-BR. Jug zbog turizma a sa NK zbog privrede.

Markoni
Gost
Markoni

Samo da se ovi iz PG vlasti ne pitaju jer bi postavili biciklisticke staze i zbog par biciklista suzili put na po 1 traku. Kada su to usred PG uradili sto ne bi i tamo.

Roza
Gost
Roza

Ako budu odlučivali ka što su pravili vladu sve ode dođavola

maki
Gost
maki

omča oko vrata za građane CG…put iz nikud u niđe i ko zna kad će biti komplet završen…27 miliona za jedan kilometar puta????

Brankokockica
Gost
Brankokockica

Pa 17 godina ili 13 godina pa to nije ništa kuću čovjek malo po malo pravi pa je tek za 15 godina dovrši a ne auto put napraviti i isplati za 13 godina . Po meni odlično .

Vala baš
Gost
Vala baš

Ovi tekstovi o autoputu samo ko papagaji jedno te isto… I naravno evo godinu i po stoji na 90% završenosti što dovoljno govori o intenzitetu radova. Brzina radova tipa sprint puževa…

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

nema min. saobraćaja i turizma turistička država.
ali zato ima min. kapitalnih investicija kao da smo emirati pa sad će država desetine milijardi ulagati.

KLM
Gost
KLM

Tako
Nego sta

Send this to a friend