Ekonomija

Nova znanja za nove poduhvate

FOTO: Ilustracija

Inženjeri Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS krajem prošlog mjeseca su učestvovali na 62. međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, kazali su Dnevnim novinama iz te kompanije.

Na sajmu, gdje se predstavilo oko 600 izlagača iz skoro 30 zemalja, promovisani su ključni svjetski tehnološki trendovi u svijetu.

“Bila je to prilika i za nove susrete, razmjenu kontakata i iskustava sa brojnim izlagačima iz oblasti koja je nas interesovala. Prikupili smo i katalošku dokumentaciju koja nam je od koristi prilikom sastavljanja tehničkih specifikacija i pripremanja tendera”, kazao je Dnevnim novinama inženjer Ivan Brajović, dodajući da su posjetili i kolege iz Inženjerske komore Srbije, kao i Udruženje inženjera i tehničara iz te zemlje.

Predstavnici CEDIS-a su se sastali i sa kolegama iz Simensa, Končara i ALCE koja je jedna od najvećih fabrika mjernih transformatora u svijetu.

“Bili smo na sastanku i sa predstavnicima HES kabla i Tesla kabela, kao i velikih distributera i proizvođača energetskih kablova koji dolaze i do naših postrojenja”, rekao je Brajović.

Kada su u pitanju tehnička dostignuća i nove savremene tehnologije, on navodi da se najviše moglo vidjeti i naučiti u dijelu koji se odnosi na automatiku i robotiku, kao i na solarne sisteme i energetsku efikasnost.

Inženjerka Margita Miljanić ističe da je na sajmu predstavljeno puno noviteta, kao i primjena robota i laserskih tehnologija.

“Iznenađena sam inovacijama u dijelu mašinsko-tehnološke proizvodnje koja se tiče moje službe, s obzirom da imamo bravarsku radionicu”, kazala je Miljanić.

Inženjeri Miodrag Kastratović, Ilija Vuksanović, Boris Babović i Borisav Femić takođe su učestvovali na sajmu gdje je predstavljeno više od 100 noviteta, ekskluziviteta, inovacija, premijera.

Babović je zadovoljan što se upoznao sa savremenim rješenjima usluga i proizvoda iz oblasti tehnike, uspostavio korisne kontakte, kao i oživio ranije forme saradnje.

“Prikupio sam vrlo korisnu dokumentaciju od izlagača koja će mi biti potrebna u svakodnevnom radu”, istakao je Babović.

Njegov kolega Femić smatra da je sajam da CEDIS ide u korak sa novitetima iz oblasti energetike, ali i drugim tehničko-tehnološkim novitetima.

“Sajam tehnike i tehničkih dostignuća pravo je mjesto za promociju revolucionarnih promjena u načinu poslovanja u kompanij ama i industriji”, zaključio je Femić.

Najviše noviteta na sajmu odnosilo se na 3D tehnologiju, primjenu robota, CNC mašina, primjenu laserskih tehnologija, tehnologije recikliranja.

“Predstavljeno je i elektrostatičko farbanje prahom (plastificiranje), energetski efikasni motori, a inovatori su bili posebno motivisani i u sektorima alata, mjernih tehnologija, automatike, industrijskog i ERP softvera”, naveli su iz CEDIS-a.

Inženjer Femić ističe da im je predstavljen veliki broj inovacija, premijera i ekskluziviteta u najrazličitijim sektorima, počev od alata, mašina, robotike, energetike, mašinstva, telekomunikacija.

Send this to a friend