Ekonomija

Novčane kazne i za turiste i za stanodavce u Ulcinju

Ulcinj

Početak turističke sezone u najjužnijoj opštini osim uobičajenih problema sabukom, infrastrukturnim radovima, saobraćajnim gužvama obilježavaju i pojačane kontrole prijavljivanja gostiju i naplate boravišne takse.

Da će ove sezone biti pooštrene mjere kontrole prijavljivanja turista primjetno je poslednjih petnaestak dana tokom kojih je, kako Dan saznaje, kažnjen veliki broj turista i stanodavaca.

Na graničnom prelazu Sukobin turistima se sve češće traži da graničnim policajcima pokažu prijavu boravka i ime stanodavca kod koga su boravili. U slučaju da turisti nemaju prijavljen boravak izriču im se novčane kazne, a u isto vrijeme kažnjavaju se i stanodavci kod kojih su boravili. Akcija je već urodila plodom, pa je tako u odnosu na isti uporedni period prošle godine broj prijavljenih gostiju porastao za čak pet hiljada.

Tu informaciju Danu je potvrdio je i direktor Turističke organizacije Ulcinj Fatmir Đeka koji je ocijenio da je naplata boravišne takse već godinama problematična i da je potrebno dodatno angažovanje inspekcija i policije u smjeru mnogo bolje naplate tog prihoda.

“Akcija pojačane kontrole već daje dobre rezulatate i mi sada imamo značajan porast prijavljenih gostiju. Napomenuo bih angažovanje granične policije i njihove Kancelarije za strance, čiji su inspektori na terenu do sada obavili značajan posao. Pored mjera koje preduzima turistička inspekcija smatram to veoma važnim. Podsjećam da je svaki stanodavac u zakonskoj obavezi da u roku od 24 sata prijavi gosta. Takođe, i gosti koji posjećuju našu opštinu mogu se prijaviti na info punktovima kojih je za sada osam nateritoriji opštine, a planiramo otvaranje još jednog punkta”, kaže Đeka.

On apeluje na sve stanodavce da redovno prijavljuju goste.

“Ne želimo da se bilo ko kažnjava jer od toga nemamo koristi. Punktova ima dovoljno pa i na graničnom prelazu postoji punkt na kome se gosti mogu prijaviti i tako izbjeći bilo kakve probleme, tokom odmora na ulcinjskoj rivijeri”,  ističe Đeka i dodaje da će kontrole trajati sa ciljem bolje naplate boravišne takse i biće obavljane na cijeloj teritoriji opštine.

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
OGI
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
OGI
Gost
OGI

Prijava se vrsi elektronskim putem.Za sta sluzi pasos.

Send this to a friend