Ekonomija

Noveljić: Za tri godine ostvarili 100 miliona eura neto dobiti

Noveljić

Elektroprivreda je u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura, što je najbolja potvrda dobrog poslovanja kompanije, saopštio je njen izvršni direktor Igor Noveljić.

On je kazao da je EPCG, zajedno sa firmama u većinskom vlasništvu, u tom periodu po osnovu poreza, prireza i drugih naknada u državni budžet uplatila oko 260 miliona eura.

“Situacija sa korona virusom usporila je i negativno uticala na poslovanje energetskog sektora. No, i pored izuzetno teških uslova, ispunili smo definisane ciljeve, kako u snabdijevanju, tako i u proizvodnji i trgovini elektičnom energijom”, rekao je Noveljić listu Elektroprivreda.

Prema njegovim riječima, prije tri godine je promijenjena strategija i koncept razvoja kompanije, kao i da je kroz investicioni ciklus definisana diversifikacija proizvodnje i kontinuirano povećanje učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji.

“Uveliko sprovodimo petogodišnji investicioni ciklus, tako da smo za kapitalne investicije potpisali ugovore vrijedne 130 miliona eura. Izvjesno je i potpisivanje ugovora vrijednih oko 45 miliona eura za modernizaciju hidroelektrane Perućica, uključujući i ugradnju agregata osam”, saopštio je Noveljić, prenosi Mina-biznis.

Kompanija je pokrenula projekte izgradnje solarne elektrane Briska gora, kao i vjetroparka Gvozd, a dobila je i povoljne uslove u preliminarnoj ponudi od Evropske banke za obnovu i razvoj, za finasiranja tog projekta. U potpunosti su rekonstruisane elektrane Glava Zete i Slap Zete.

Noveljić je kazao da je u HE Perućica u posljednje tri godine revitalizovano pet od ukupno sedam generatora i zamijenjena dva od planiranih pet transformatora.

“Ove godine slijedi kapitalna rekonstrukcija još dva generatora, a vjerujem da ćemo uspjeti i da zamijenimo preostala tri trafoa. Projekte realizujemo iz sopstvenih sredstava i kreditnog aranžmana sa njemačkom KfW bankom, od 33 miliona eura”, objasnio je Noveljić.

Kompanija planira da realizuje projekat ugradnje osmog agregata u HE Perućica, vrijedan oko 24 miliona eura, a radi se i na revitalizaciji građevinskog dijela tog sistema, dok je rekonstruisana zgrada elektrane.

Značajan posao je, prema riječima Noveljića, odrađen i kada je riječ o HE Piva, gdje je, u saradnji sa njemačkom razvojnom bankom, 2018. počela implementacija projekta druge faze rekonstrukcije i modernizacije, vrijedna 10,3 miliona eura.

Noveljić je podsjetio da je potpisivanjem ugovora za ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane Pljevlja, vrijednog preko 54 miliona eura, počeo da teče rok za izradu glavnog projekta.

“Ekološkom rekonstrukcijom svešćemo sve emisije i produkte sagorijevanja uglja na granice ispod dozvoljenih, saglasno važećoj crnogorskoj zakonskoj regulativi i Evropskim direktivama. Tako će termoenergetski kompleks u Pljevljima, koji generiše oko 1,2 hiljade radnih mjesta, raditi narednih 20 do 30 godina”, rekao je Noveljić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zora
Gost
Zora

Imam zavrsen fakultet osmi stepen ne mogu privirjet epcg od tatinih sinova.

Baka
Gost
Baka

Pa što država ne smanji cijenu struje? Da je sreće smanjili bi i vama nebi ostalo toliko. A i plate da vam smanje.

....
Gost
....

Evropske cijene struje, africke plate mirnog naroda, koristite resurse koji “pripadaju” tom istom narodu bez ikakve nadoknade, izgradio vas ovaj isti narod, imate monopol…
Tako da bi ispravnije bilo reci, tih 100 miliona zarade (vjerovatno je tu bilo i vise) ostvario je narod, vi ste to samo lijepo pokupili i proglasili vasim.

Dula
Gost
Dula

Ovi ce buduci sve pozlatiti.

Marko
Gost
Marko

Drpate na sve strane. Pored komunalnog opremanja, ko gradi kuću masno plaća i ,,priključak”(?). Kada se prebacuje brojilo stana koji je predat za ,egalizaciju, uzimate dodatno velike na lijepe oči. Koristite monopolski položaj i zato vam je dobit 100 miliona. Eto vašeg uspjeha.

Vitez
Gost
Vitez

Kome ti to pricas? Drzavna kompanija stvorila profit od naplate struje koju dobija od prirodnih resursa drzave, da bi onda uglavili svoju djecu i zene/muzeve i sponzorisali gluposti neke. A nama dalj Zlatni tim da se zabavljamo.
Idi ti brajko u privatni sektor pa tamo pricaj o profitu

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Pusti malo Milutina…potamo se …

Send this to a friend