Ekonomija

Novi most na Morači biće završen prije roka

Radovi na izgradnji novog mosta preko Morače na trasi Jugozapadne obilaznice, koja povezuje Petrovačku i Cetinjsku magistralu intenzivno se odvijaju i teku u skladu sa planiranom dinamikom. I pored problema izazvanih epidemijom koronavirusa, odnosno otežane nabavke opreme i materijala, smanjenja broja radnika na gradilištu kako bi se ispoštovala predviđena fizička distanca, radovi na izgradnji mosta biće najkasnije završeni u predviđenom roku, odnosno u aprilu 2021. godine, saopštili su iz Glavnog grada.

Kako dodaju, imajući u vidu da je izvođač radova kompanija Bemax, u saradnji sa kompanijom Crnagoraput AD, koja većinu projekata završava i prije predviđenog roka, očekuju da će to biti slučaj i sa novim mostom na Morači.

“Na mostu su završeni radovi na pobijanju šipova, urađena su četiri pomoćna stuba za skelu i radovi na izgradnji šipova temelja za centralni stub. Takođe, završeno je i betoniranje stubova oporaca, čeonog i krilnih zidova, kao i montaža oplate, bušenje i ugradnja šipova za zagat, montaža i ugradnja pomoćnih ležaja za „čelični kljun“ i postavljanje „čeličnog kljuna“ u početni položaj, a započeto je i armiranje prvog takta mosta”, objašnjavaju iz Glavnog grada.

Podsjećaju, za izradu glavnog projekta i izgradnju mosta po sistemu „ključ u ruke“ (druga dionica Jugozapdne obilaznice) potpisan je ugovor sa konzorcijumom “Crnagoraput AD – Bemax d.o.o.”.Vrijednost ugovora je 5.798.320 eura.

“Most je koncipiran kao konstrukcija na dva raspona po 75 m. Središnji, ujedno i jedini stub se veže s rasponskom konstrukcijom, a završava pilonom koji nadvisuje rasponsku konstrukciju za 31 metar. S pilona se na objekat veže ukupno 7 vješaljki na svaki raspon koje se vežu na središnju osu konstrukcije”, navode oni.

Izgradnja Jugozapadne obilaznice počela je u avgustu 2018. godine. Predstavlja saobraćajnicu primarne mreže, koja čini vezu između magistralnog puta Podgorica-Cetinje i magistralnog puta Podgorica-Petrovac.

“Podgorica će na ovaj način izgraditi dio saobraćajnog prstena oko grada, jer će nakon završetka izgradnje obilaznice grad biti značajno rasterećen od tranzitnog saobraćaja. Obilaznica je dužine 3.621 metar, a podijeljena je na tri dionice i sadrži tri objekta most preko rijeke Morače, dužine 150 metara, nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 metra i podvožnjak prema Botunu”, ističu iz Glavnog grada.

Prva dionica, duga 1,35 kilometara, proteže se od raskrsnice sa Cetinjskim putem do mosta preko rijeke Morače, druga dionica je duga 200 metara i na njoj se nalazi most, dok je treća dionica, od mosta preko rijeke Morače do raskrsnice sa putem Podgorica-Petrovac, a duga je dva kilometra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darko
Gost
Darko

Dobro protiče ovo malo Morače pored ovog mosta.. e pa, i ovime se neko jos hvali…

Baćko
Gost
Baćko

Ne znam zašto i se i dalje ta magistrala zove “Petrovačka” kad ide do Bara, grada koji je daleko veći i bitniji od Petrovca. Od izgradnje tunela Sozina u Petrovac se tim putem ide samo iz nužde, preko brda, dok se tunelom ide u Sutomore pa Bar, tako da bi bilo vrijeme da se ovaj naziv ispravi.

Da da
Gost
Da da

Bice zavrsen pre izbora..

Rožajac
Gost
Rožajac

Svaka čast Bemax.Mozete li se kako uključiti da završite obilaznicu oko Rožaja.Ovi Bosanci Euroasfalt ništa ne rade.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

EJ mostovi na moraci vi spajate rastavljene

lapo
Gost
lapo

Nisam ekspert al mi je cudno da se rijeka skoro cijela zatvori da bi se sagradio most.
Vjerovatno je lakse i jeftinije a to sto ce se unistit jos jedan vodotok nije bitno.

Kiko
Gost
Kiko

Što je našima uništiti rijeku? Kao popiti čašu vode

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Znači, neće biti Morače kad se završi taj most. Unoštena. Neemaa.
Aa, da, nijesi expert ? A da pođeš do tamo i pitaš nekoga ko zna , m ? Prije no što mlatneš ovakvu budalaštinu ?

lapo
Gost
lapo

Pa upravo mi cudno zasto je zatrpavaju i cudim se zasto se mora bas sve devastirat. Mogao se drukcije most napravit, bez nasipavanja rijeke.
Htio sam da kazem da je vjerovatno NJIMA bilo lakse zatrpat i nije IM bitno sto ce unistit jos jedan vodotok.

Окле
Gost
Окле

Ово је оно пред изборе, кад се асфалтира пар улица, дигне један надвожњак и мост, а онда се пласира вијест о изради прије рока, чисто да би се замаскирали већи пројекти који пробијају рок толико да боли.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Izboriii

Jelena
Gost
Jelena

Aooo, kao da ce neko odnijet taj most poslije izbora.

Mldo
Gost
Mldo

Ja mislim da su nasa preduzeca stasala da sama mogu odraditi ostale dionice autoputa pogotovo sto ostatak nije zahtjevan kao ova prva..trebalo binrazmisliti o tome.

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Ovo ce Tomu odgovarati bice mu najblizi hotel veceg kapaciteta aerodromu a i elitno naselje gradi

Nena
Gost
Nena

Nista vam ne valja….sto se god uradi…a sto je to opozicija doprinijela da se bolje zivi…samo svadje i arlaukanje po ulica….

Majkl
Gost
Majkl

Nije tacno.Radovi su poceli 1.08.2018 i rok za zavrsetak radova je bio 540 kalendarskih dana sto je oko 18 mjeseci ili godina i po.
Sto su posle fingirali datume i debelo prekkoracoli rokove da nebi placali penale je namjestaljka.Drzava gubi novac zbog povlascenih.

Parking
Gost
Parking

Upravo tako, godinu dana oko mosta nisu uradili nista i sad kad je izvodjač promijenjen za most, počelo se raditi od aprila mjeseca i imaju nove rokove inače je trebalo sve da bude gotovo do kraja avgusta 2020.

Gojko
Gost
Gojko

To je bilo za prvu i trecu fazu, to je i zavrseno a besmisleno je stavljati zavrsni sloj dok most nije gotov. Druga faza je bio most, a koliko se sjecam to je rok trebao biti oktobar a je april.. na autoput ovo prave mnoogo brzo, ali ovaj most mnogo sporo

Kontraš
Gost
Kontraš

Nije bilo govora o nikakvim fazama, ni prva ni druga ni treća. Bilo je 540dana od početka radova komletan projekat gotov i to je to. Inače, 4 pomoćna stuba su završena odavno, ali vjerovatno nemogu stići na sve strane. Auto-put, bulevar za Tuzi, bulevar za DG, stari put za DG, Južna kapija grada, Master kvart, poslovna zgrada preko puta Hotela… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Rok se davno probio i to zestoko. Mada i ne znam sta ce vise most tu, DPS komoanjerosi su sa separacijama unistili Moracu.

Vava
Gost
Vava

Prije roka, hm, hm hm, trebao je biti gotov feb 2020, ako se ne varam

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sve vam je džabe,građani u većini neće glasati dps.

Kontraš
Gost
Kontraš

A one cirkusante iz DF-a hoće sigurno? Pa i sami (ali oni pravi) protivnici vlasti znaju da su oni kao prst i nokat, jedna cjelina. Dok je god DF navodna opozicija, DPS će biti na vlasti. Oni potenciraju srpski nacionalizam stvarajući na drugu stranu kontra efekat, odnosno homogenizovanje svih onih koji su protiv toga. To samo glupi ljudi ne shvataju.

Beli
Gost
Beli

A đe su vam ćinezi? Pisali ste prije 2 mjeseca da ih je stotine došlo,ma ih nema nešto

Mldo
Gost
Mldo

Vidjeli su neke karnevale po ulicama sa gandalfima…prepali se posle posla pravac bjeze u smjestaj.

Beli
Gost
Beli

Biće da su se dobro prepali jer se auto put ne pominje više nikako

Send this to a friend