Ekonomija

Novi projekat NTO: Sa italijanskim i albanskim turističkim preduzećima zajedno na tržište

Nacionalna turistička organizacija (NTO) predstavila je danas u Podgorici inovativni klaster za prekogranični turizam malih i srednjih preduzeća Innotourclust.

Klaster je dio prekograničnog programa IPA Italija, Albanija i Crna Gora, koji će podrazumijevati prije svega zajedničko nastupanje malih i srednjih preduzeća iz ovih zemalja na turističkom tržištu.

Kako je pojasnio saradnik u NTO Filip Burzan da bi klaster funkcionisao potrebno je udruživanje preduzeća, od dobavljača hrane do nacionalnih parkova.

“Turizam bi trebao biti organizovaniji i više integrisan sa lokalnim malim i srednjim preduzećima kako bi se zadovoljio što veći trend za turističkim iskustvom u kontaktu sa lokalnim preduzećima. Zajedničko nastupanje na tržištu bi bio krajnji rezultat ovog klastera”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, da bi klaster funkcionisao potrebno je ojačati saradnju između lokalnih turističkih preduzeća i agencija, što je osnovni plan ovog projekta.

Projekat će trajati dvije godine, tačnije do aprila 2020. godine, a ukupna vrijednost je oko 882.000 eura. Vodeći partner je Privredna komora Italije.

Send this to a friend