Ekonomija CEDIS POČEO REKONSTRUKCIJU DALEKOVODA

Novi radovi na mreži za stabilno napajanje sela

Crnogorski elektrodistributivni sistem, drugu godinu zaredom, realizuje Projekat koji podrazumijeva zamjenu dotrajalih djelova dalekovoda, trafostanica i ugradnju novih elemenata mreže na ruralnom području Crne Gore. Cilj je da se kroz revitalizaciju, adaptaciju i modernizaciju postojećih elektroenergetskih objekta sistem dovede do nivoa koji će korisnicima ruralnog dijela Crne Gore obezbijediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom.

Projekat revitalizacije teče planiranom dinamikom. Kako bi napajanje električnom energijom bilo stabilno i u selima, Cedis za ovu godinu planira da obnovi sedam 10 kV dalekovoda:Veli mlje (Nikšić), Lijeva Rijeka (Podgorica), Biševo (Rožaje), Virpazar i Ostros (Bar), Gornja Morača (Kolašin), Boljanići (Pljevlja).

Odabrani dalekovodi zajedno imaju gotovo 5.000 stubova, 156 trafostanica i ukupnu dužinu oko 300 kilometara. Sa njih se napaja oko 4.500 korisnika ruralnog područja.

“Opsežnim analizama za 2020.godinu, odobrali smo ove dalekovode jer je kod njih zabilježen najveći broj ispada na godišnjem nivou, imaju najveće dužine i najviše trafostanica. Obilazak terena i inspekcij ske poslove obavili smo prethodnih mjeseci kada su naše kolege zajedno sa predstavnicima izvođača radova, donijeli pojedinačna rješenja koja su usaglašena i krenulo se u posao”, kazao je Ivan Brajović, šef Centra za održavanje 10 kV mreže koji je ujedno i Operativni menadžer projekta.

Plan je da se pored tih dalekovoda kompletno adaptiraju i sve pripadajuće stubne trafostanice kao i niskonaponske mreže.

“Vršiće se zamjena svih dotrajalih stubova, provodnika, mijenjaće se kompletna izolacija, radiće se na uzemljenju svih čelično-rešetkastih i betonskih dalekovodnih stubova, radićemo adaptacije na stubnim trafostanicama, bukvalno sve ono što su naši predstavnici prilikom obilaska mreže ocijenili kao loše. Realizacija projekta trajaće sve dok i posljednji korisnik ne bude imao stabilno napajanje električnom energijom u seoskom području Crne Gore”, naglasio je Brajović.

Ekipe već rade na dalekovodu Lijeva Rijeka. Riječ je o kompleksnom poslu. Ukupna dužina dalekovoda je 50,79 km. Na toj trasi nalazi se 31 stubna trafostanica koju će u narednom periodu tretirati kroz projekat kao i 775 stubova koje će biti zamijenjeni. Pomenuti dalekovod napaja veoma široko konzumno područje i distribuira energiju do 779 korisnika.

“Inspekcijski poslovi na dalekovodu počeli su još u januaru, a završeni su sredinom marta. Proteklog mjeseca obavljeno je čišćenje trase, uklanjanje rastinja sa nje kao i ostale pripremne radnje. Prvi radovi na iskopu rupa i podizanje stubova počeli su 13. septembra. Već u septembru ekipe su zamijenile 106 stubova što je oko 14 odsto od plana. U revitalizaciju DV Lijeva Rijeka sa pripadajućim mrežama biće uloženo milion i 800 eura od čega je, do sada, utrošeno 180.000. Radovi će biti završeni do 1. juna naredne godine. Niskonaponska mreža, koja pripada dalekovodu Lijeva Rijeka, takođe će se rekonstruisati”, kazao je on.

Radovi, dodaju u CEDIS-u, teku planiranom dinamikom, iako su imali problema sa pojedinim vlasnicima zemljišta.

“Čini nam se da su pitanja u vezi finansijskih nadoknada za sječu šume kroz koju prolaze mreže kao i nadoknade za puteve koje moramo probiti kroz imanja, u stvari i najčešća pitanja koja rješavamo kada se trasiraju mreže. Svakako, kao i uvijek u sličnim situacijama, riješili smo te probleme na zadovoljstvo svih”, dodaju iz konzorcijuma koji taj posao obavlja sa ekipama CEDIS-a.

Iz kompanije kažu da radovi na ostalih šest dalekovoda Velimlje, Biševo, Virpazar, Ostros, Boljanići i Gornja Morača protiču planiranom dinamikom i za sada, bez problema.

Posebnost tog projekta je u tome što je akcenat stavljen na revitalizaciju mreže sa koje se napajaju seoska područja širom Crne Gore.

Tokom svih faza Projekta, korisnici će biti obavještavani direktno na terenu, a Cedis je izradio i flajere koji se distribuiraju korisnicima. Povremeno će zbog radova biti prekida u napajanju električnom energijom, a informacije o terminima prekida objavljivaće se na sajtu kompanije.

Revitalizacijom mreže obuhvaćena je većina seoskog područja Crne Gore. Ono što je sigurno, kako kažu u kompaniji, jeste spremnost CEDIS-a da kroz buduće investiranje u revitalizaciju, adaptaciju i modernizaciju postojećih kao i izgradnju novih elektroenergetskih objekta u svim crnogorskim opštinama elektrodistributivni sistem dovede do nivoa koji će svim korisnicima obezbijediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom.

Tokom naredne tri godine, CEDIS će u Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže, uložiti preko 50 miliona eura.

“Vršiće se zamjena svih dotrajalih stubova, provodnika, mijenjaće se kompletna izolacija, radiće se na uzemljenju svih čelično-rešetkastih i betonskih dalekovod nih stubova, radićemo adaptacije na stubnim trafostanicama, bukvalno sve ono što su naši predstavnici prilikom obilaska mreže ocijenili kao loše”, kaže Brajović

Realizacija projekta trajaće sve dok i posljednji korisnik ne bude imao stabilno napajanje električnom energijom u seoskom području Crne Gore

Send this to a friend