Ekonomija Ministar Kemal Purišić

Novi Zakon će poboljšati položaj radnika, povećanje minimalne zarade možda ove godine

Kemal Purišić

Vlada zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja pravi povoljan poslovni ambijent, stimuliše razvoj preduzetništva i posvećena je otvaranju novih radnih mjesta kazao je za Novu M, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić. Ističe da će u tom cilju pomoći i novi Zakon o radu koji će uskoro stupiti na snagu, a koji će zaštiti i poboljšati položaj radnika. Ministar kaže i da će se razmotrati mogućnost i da se minimalna zarada dodatno poveća krajem ove godine.

Odluka o utvrđivanju minimale zarade u neto iznosu od 222 eura koju je donijela Vlada na prijedlog Socijalnog savjeta uticaće na socijalni standard zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu, kaže Purišić.

Riječ je, pojašnjava, o povećanju zarade za 27 eura u neto iznosu.

“Procjena je da je oko 12 hiljada zaposlenih primalo tu minimalnu zaradu, a da je oko 57 hiljada zaposlenih imalo zaradu do 222 eura, tako da je na bazi analiza koje su radila sva tri socijalna partnera, procijenjeno je da će za privredu to biti trošak 15,6 miliona eura“, naveo je Purišić.

Tokom ljeta je primjetan odliv radne snage odnosno sezonskih radnika na šta su ukazali poslodavci. Purišić ističe da Vlada pravi povoljan poslovni ambijent, zajedno sa nadležnim institucijama stimuliše razvoj preduzetništva, te da je posvećena otvaranju radnih mjesta.

“Već smo u prvih osam mjeseci zaposlili koliko smo prošle godine ukupno zaposlili sezonaca. Naša projekcija je da se zaposli 11 hiljada domaćih radnika na sezonskim poslovima koja će najvjerovatnije biti ispunjena”, kazao je Purišić.

U planu je usvajanje novog Zakona o radu.

“Novi zakon će donijeti značajan broj novih i kvalitetnih rješenja. Prije svega na zaštiti ugroženih grupacija radnika. Ovaj zakon ima ambiciju da suzbije crno tržište rada”, uvjeren je Purišić.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, prema riječima Purišića, sprovodi brojne aktivnosti u cilju poboljšanja položaja onih koji su u stanju socijalne potrebe.

“Država izdvaja dva posto bruto društvenog proizvoda za socijalna davanja. 2016-te za socijalna davanja izdvojeno je oko 60 miliona, prošle godine je već to bilo oko 76 miliona, ove godine smo planirali 79 miliona da izdvojimo za socijalna davanja“, naveo je on.

Planirana je izgradnja četiri dnevna boravka za stare. Najveći projekat – Dom za stare gradi se u Podgorici čija je vrijednost 12 miliona eura.

“Od toga je država blizu devet miliona izdvojila a ostalo je izdvojio Glavni grad, ustupajući zemljište i potrebnu infrastrukturu. U tom objektu biće smješteno 270 korisnika, značajan broj novih radnih mjesta će se otvoriti. Takođe, gradimo prvu fazu Staračkog doma u Nikšiću. On će se u dvije faze raditi. To je investicija veća od 5,4 miliona eura. Takođe će biti tamo smještaj za 207 starijih lica. Započeli smo izgradnju doma za stare u Plavu i Rožajama. Oni će biti nastavljeni naredne godine“, najavio je ministar,

Budžet Ministarstva rada i socijalnog staranja za 2019. godinu iznosi ukupno nešto više od 97 miliona i 600 hiljada eura, od čega je najveći dio sredstava opredijeljen za oblast socijalne i dječje zaštite i to u iznosu od 79 miliona eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SINDIKALAC!!!
Gost
SINDIKALAC!!!

Sad oćeš da povećaš min zaradu kad si dobio stan na račun građana CG. Da ima SINDIKTA bila bi min 500€ bez dijaloga sa Vama i Vladom jer ste primorani da prihvatite sve samo da ostanete u foteljama.

Selma
Gost
Selma

Vi da pričate o boljem položaju radnika…džabe dobio stan na račun istih radnika, kako vas bre više nije sramota, do kada ovako mislite da jašete ovaj narod? Kakvo je ovo licimjerje i vrijeđanje inteligencije!?

MORAL?
Gost
MORAL?

STA TO BJEŠE POŠTENJE I MORAL! ZNA LI IKO ZA OSTAVKU?

Balsa
Gost
Balsa

Za stanove funkcionerima se ima za veci minimalac narodu nema! Prava slika ove vlasti

Milena
Gost
Milena

Skandal u Herceg Novom, a ovo sto priča ministar super nam je, e jedni narode

Haris
Gost
Haris

Pa ti pođi u HN ako ti je bolje tamo.

VOJO
Gost
VOJO

NIŠA NIJESTE URADILI POZITIVNO…. Opet sve isto… SMANJITE DOPRINOSE I POREZE NA ZARADE pa će poslodavci povećati zarade i eto rješenja….

Haris
Gost
Haris

Neka poslodavci smanje avione, kamione, audije, džipove, stanove, ljetovanja,… a inspekcije nek rade svoj posao oko prijava i rada na crno, plaćanja poreza i osiguranja i eto rješenja.

Milan
Gost
Milan

Zamislite naseg ministra, povećali minimalac za 27 eura, neka se svi odreknu u njegovu korist za rate da otplati stan, sta ce siromah, uzas

Stari
Gost
Stari

90 desetih smo se borili za ovo
Zestoko
Tako svi zahvalite tatama i mamama sto uzivate u blagodetima danasnjih preduzetnika

Safet
Gost
Safet

Kad smo kod toga,mogla bi inspekcija obići i onu Gretvu u Kambodzu Barsku.Udjoh danas u tu veleprodaju i imadoh prokuvat,mogu misliti kako je radnicima koji tu rade citav dan.Dje da se ulozi u par klima,jer Pukićima u kancelariji je udobno i ugodno,tu se klima ne gasi.Mada nije jedini,no mi on danas pade napamet jer je to neizdrzivo,2000 da je plata… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Ima i ove pekare po Baru u dosta njih radnici nemaju klimu

Bnjj
Gost
Bnjj

Obiđite malo one nesrećne radnike koji rade u pekarama na ovu vrućinu tamo je 60stepeni niđe klima da robovlasnik nebi plaćao struju ali je Purišiću tebi dobro u stanu koji ti mi plaćamo pa te boli briga za nesrećne radnike nego prosipaš demagogiju

Haris
Gost
Haris

Rade li na silu i pod prinudom??

Beee
Gost
Beee

A rade zato što moraju,nijesu svi partijski aktivisti pa da žive na grbaču naroda i ništa da ne rade.Inače je lako doći do dobrih poslova u ovoj partijskoj državi.

Bnjj
Gost
Bnjj

Harise da li ti znaš kako je kad nemaš izbora mora se nešto radit ponuda poslova slaba

JOPETJA
Gost
JOPETJA

Sojic je sve pokazao ovo su samo kopije.

Pjer
Gost
Pjer

335 komentara u vezi Vlada Georgieva i njegovog pjevanja u HN
7 komentara u vezi ove teme vrlo znacajne
Eto dje smo

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Minimalac 500€,placeni prekovremeni,slobodan dan u radnoj nedelji,socijalna zastita,placeni godisnji odmori itd … to su minimalni zahtjevi.

Roki
Gost
Roki

Slobodna 2 dana

Boris
Gost
Boris

Tako bi trebalo da bude idealno sa jedne strane ali sa druge kad bi sve to bilo tako i sve ono poreza sto ide državi 90 % firmi bi se ugasilo . Većina poslodavaca ne može da stvori sebi toliki obrt posla da bi sve to mogli da podnesu pa zato i posluju u sivoj zoni. U tom trouglu radnik… Više »

Privrednik
Gost
Privrednik

Nijedan novi zakon ne donosi nikome ništa dobro. Osim državnoj administraciji. A i oni gube kada se sve uruši pod već nepodnošljivim teretom koji se navalio na privredu. Da tim povećanim minimalcem dministracijaće dobiti veće plate, jer su vezani koeficijentom za minimalac. Privatnici će plaćati veće doprinose. A radnik će dobiti manju platu, da bi se nadomirio izgubljeni dio, koji… Više »

PROSJECNO RADIM
Gost
PROSJECNO RADIM

Nisam mogao a da ne odgo orim na ovu tvoju glupost…
Ne podrzavam niske zarade radnika ma ko da in je poslodavac a to da drzavnoj administraciji nidje veze nema.
Njina se obracunava koeficijent sa minulim radnin stazom i sa obracubskom vrijednoscu od 90eura koja se evo 15 god ne mijenja-tako da min
zarada ne utice na uve anje njihovih plata…

Mrčo
Gost
Mrčo

Mogu li i ja dobit kredit za stan kao vi sto placate ratu po 30€…E da se ocete maknut sa vlasti vise.Mnogo ste se osilili.

Velimir1966
Gost
Velimir1966

Sramota i stid da vas bude!
“Minimalna zarada će biti povećana do kraja godine MOZDA”
Stidi se,podnesi odmah ostavku!
Počeo si kao u vrtiću predškolskoj djeci”ako budete dobri dogodine idete u školu”!
Stidi se,podnesi odmah ostavku!

Roki
Gost
Roki

A dje su 2 slobodna dana? Dje je osiguranje na punu platu a ne na pola kao sto rade? Dje su placeni prekovremeni? Godisnji odmor? Ili to samo zasluzuju dzabalebarosi u drzavnim firmama?

Savo
Gost
Savo

Vazno je da si ti dobio stan za dzabe, a radnici kad ih nema neka vas i dalje podrzavaju dok ih vi ser.te! Dje to ima ministre u JEVROPI da ti poreski obveznici placaju stan i kredite? Imas li obraza, morala i postenja? Nego vam je pala sjekira u med kad je DPS na klimavim nogama dozvolio da ih ucjenjujete… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Minimalac mora biti 350e sve ispod toga je tragedija i tih 350e nije dovoljno za normalan život ali da bude za180h, u HR je minimalac 404e i svake godine se povećava a susedna zemlja smo.Samo budala može sezonski da radi u Cg za 300,400e svaki dan izađe oko 250h mesečno inspekcije ne zalaze u pola objekata i radnici su kao… Više »

Send this to a friend