Ekonomija HERCEG NOVI

Novom odlukom o porezu na nepokretnosti uvodi se ekskluzivna zona

Na narednom skupštinskom zasijedanju odbornici će razmatrati i predlog odluke o porezu na nepokretnosti u opštini Herceg Novi.

Završena je javna rasprava o nacrtu tog dokumenta, a na centralnoj koja je održana prije nekoliko dana čulo se da nova odluka ne predviđa povećanje cijena.

“Skupština Crne Gore je 4. aprila donijela Zakon o porezu na nepokretnosti, a članom 26 Zakona je propisano da će se propisi za njegovo sprovođenje donijeti najkasnije u roku od šest mjeseci od njegovog stupanja na snagu. Kako je jedan od propisa za  sprovođenje ovog zakona Odluka o porezu na nepokretnosti, pristupilo se njenoj izradi. Riječ je o  usklađivanju zona sa PUP-om, a novina je uvođenje ekskluzivne zone, koja obuhvata Šetalište Pet Danica, Obalu Nikole Kovačevića, sve parcele i objekte koji izlaze na Ulicu Braće Pedišić, dio oko Portonovog i ostrvo Lastavica”, saopšteno je na javnoj raspravi.

Koeficijenti lokacije nepokretnosti za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti u ekskluzivnoj zoni iznosi 1,5.

U prvoj zoni je 1, 4, drugoj 1, 2, trećoj 1, četvrtoj 0,6 i petoj 0,25.

Odlukom su određene poreske stope, poreske olakšice, određen organ lokalne uprave za utvrđivanje, naplatu i kontrolu poreza, utvrđena poreska prijava, kao i shodna primjena propisa i završne odredbe.

Radi usaglašavanja sa Zakonom o porezu na nepokretnost postoji obaveza da se pored postojećih poreskih stopa definisanih važećom Odlukom uvedu poreske stope i za objekte u izgradnji kao i za nepokretne privremene objekte.

U skladu sa novim zakonskim rješenjem poreske stope za ugostiteljske objekte koji se nalaze u zoni prioritetnog turističkog lokaliteta nisu propisane.

Send this to a friend