Ekonomija

NTOCG na generalnoj sjednici Skupštine Evropske komisije za putovanja

Predstavnik NTOCG učestvuje u radu 97. generalne sjednice Skupštine Evropske komisije za putovanja (ETC), jedne od najstarijih međunarodnih organizacija koja okuplja  33 evropske nacionalne turističke organizacije i promoviše Evropu kao destinaciju vec 70 godina.

Domaćin 97. sjednice ove organizacije, koja se održava od 5. do 7. juna, u Bukureštu je Ministarstvo turizma Rumunije, u svijetlu aktuelnog predsjedavanja ove zemlje Savjetom Evropske Unije, a učesnike je pozdravio i ministar turizma Rumunije Bogdan George Trif.

Potpunom promjenom marketinske strategije Evropa danas bira pristup koji je zasnovan na vrijednosti, umjesto pukog rasta. Od sredine 2019. godine ETC ce promovisati Evropu targetiranjem strasti turista, a ne više mjesta iz kojih dolaze.

Predsjednik Evropske komisije za putovanja Peter De Wilde poručio je, pored ostalog, da Evropa ima šta da ponudi na duži rok kao destinacija i zato je važno da strategiju razvoja ovog kontinenta postavimo na održivim principima.

Prema izvještajima ETC i u 2018. godini Evropa kao destinacija je zadržala vodeću poziciju na svijetu, sa ostvarenih šest odsto rasta međunarodnih turističkih dolazaka i 51 odsto učešća u globalnom turizmu.

Projekcije za 2019. godinu su da ce broj medjunarodnih turistickih dolazaka u Evropu rasti od tri do pet odsto.

Na sjednici su usvojeni Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj ETC za 2018. godinu, razmatrani su aktuelni i budući odnosi između ETC i Evropske komisije (EC). Predstavljeni su rezultati istraživanja radne grupe ETC MIG (Market Intelligence Group) i marketinška strategija “Horizon 2022” radne grupe za marketing (ETC Marketing Group) u čijem radu učestvuju i predstavnici Crne Gore.

Razgovarano je o daljim zajedničkim promotivnim kampanjama, zajedničkim nastupima na turističkim sajmovima u Kini, organizaciji studijskih posjeta za kineske turoperatore u cilju promocije Evrope kao destinacije.

 

Send this to a friend