Ekonomija

Nurković: Davanje aerodroma u zakup će doprinijeti konkurentnosti

Davanje na zakup crnogorskih aerodroma neophodno je zbog toga što postojeći kapaciteti ne odgovaraju potrebama turističke i ukupne privrede, a koncesionar će, osim uloženih sredstava, obezbijediti i strani menadžment, sa ozbiljnim znanjem u ovoj oblasti, koji će naše aerodrome postaviti u rang evropskih, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković za televiziju Nova M.

Koncesionim aktom je predviđeno davanje aerodroma u zakup na period od 30 godina, a kako je kazao ministar, u prve tri godine očekivane su investicije od 80 miliona eura.

“Jer nam je urgentno da u određene objekte uložimo određena sredstva, a u narednom periodu, u toku koncesionog perioda ukupno 200 miliona eura. Dakle, završenjem koncesionog perioda, sva ta imovina koja se bude sagradila, pokretna i nepokretna biće ostavljena državi i vraćena aerodromima na upravljanje”, ocijenio je on.

Ministar ističe da upravo iskustva zemalja regiona sa davanjem aerodroma u zakup dodatno govore o ispravnosti ove odluke.

“Najnoviji primjer je Beograd i beogradski aerodrom. Sada je u toku postupak davanja u zakup aerodroma u Sofiji. Deset aerodroma u Grčkoj je dato na koncesiju, aerodrom u Albaniji, na Kosovu, u Zagrebu. Svi su oni uradili taj postupak, u tom pravcu je njihova odluka, odnosno politika njihove Vlade“, dodao je Nurković.

Da bi se zadovoljile potrebe građana i privrede, potrebno je, navodi ministar, investirati u Aerodrome, a, kako kaže, koncesija je najbolje moguće rješenje, kako bi se izbjeglo zaduživanje.

“Dakle, investiraće koncesionar, strano privredno društvo, uložiće sredstva i mi ćemo imati ne samo investiciju, nego i jednokratnu nadoknadu, koju smo precizirali na najmanje 100 miliona eura avansnog, odnosno plaćanja unaprijed i godišnju koncesionu naknadu, koja će biti najmanje 10 odsto od ukupnog prihoda koje će ostvarivati to buduće preduzeće”, objasnio je ministar.

Osim aerodroma, Ministarstvo saobraćaja, navodi ministar za Novu M, čeka posao i u vezi aneksa ugovora sa kineskom kompanijom CRBC, zaduženom za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa. Naime, aneks je neophodan zbog dodatnih troškova, a ugovorom je predviđeno da cijena radova na prioritetnoj dionici autoputa može da se uveća deset odsto.

“Praktično je u završnoj fazi i očekujemo ovih dana da dobijemo konačno odobrenje, odnosno obrazloženje svake stavke iz tog aneksa, ponude izvođača i da ćemo vrlo brzo potpisati aneks ugovora. To ćemo tek kad dobijemo završni dokument od inženjera i analizu cijene znati koliko je – od 49,5 do 50 miliona će biti dio koji će se ugovoriti sa CRBC, dok će ostali dio projekta, i to sve kad saberemo, oba ta projekta, odnosno iznos sredstava za neugovorene radove biti 80 miliona, 81, što je u onih 10 odsto ugovorom predviđeno za nepredviđene, neugovorene radove”, kazao je Nurković.

Prema njegovim riječima, sa ovim naknadnim, nepredviđenim radovima, taj posao ne može biti završen 11. maja.

“Očekujemo to da bude 2020. godina, negdje polovina možda avgust, krajnji rok septembar-radi svake sigurnosti. Vodimo računa o tome da nam je kvalitet na prvom mjestu. Zaista nam je tu nulta tolerancija što se tiče izvođača, jer pomno to prati, kako inžinjer, tako upravljač projekta Monteputa, tako i državna komisija za tehnički prijem”, poručio je on.

Kako je istakao autoput će doprinijeti i razvoju sjevera.

“Kvalitetna infrastruktura je preduslov za razvoj privrede, ekonomije, a naročito turizma. Veliki podsticaj za razvoj privrede i ostajanje stanovništva na tom području, da više ne bude smjer sjever-Podgorica i primorje, nego da eventualno se iz ovog pravca vraćaju ka sjeveru i eventualno oni koji su pošli na Zapad, sigurno ovdje će imati bolje uslove za rad i život”, istakao je Nurković.

Osim izgradnje prioritetne dionice autoputa,  bitno je da se do svakog kraja Crne Gore može nesmetano i lako doći, te će zbog toga Ministarstvo ove godine započeti izgradnju i rekonstrukciju nekoliko putnih pravaca.

“Biće praktično od granica Dobrakovo ka Bijelom Polju rekonstrukcija puteva, Mojkovac-Ribarevine do Berana, od Dračanovca do Rožaja, onda ćemo bulevar od Podgorice do Danilovgrada, predviđen je bulevar od Jaza do Herceg Novog.  Smatram da ćemo u naredne dvije, tri godine sredstvima iz budžeta uraditi značajno poboljšanje u putnoj infrastrukturi”, dodaje on.

Nurković zaključuje da će se razvijanjem infrastrukture na pravi način valorizovati turistički potencijali Crne Gore, te da će izgradnja puteva sigurno doprinijeti ekonomskom procvatu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Džordž
Gost
Džordž

Poštovani Ministre, putni pravac Mateševo Andrijevica se raspada. Turisti svakim danom negoduju. Bezbjedonosna situacija na sjeveru je loša, jer su se pojavili lopovi koji sve živo ponesoše (iz kuća) a pogotovo ovima što pominjete što nisu tu nego u inostranstvu. Ko će da se vrati u zemlju lopovluka bez puteva. Razmislite malo dok nas još ima tu

Crvko
Gost
Crvko

“Ministar ističe da upravo iskustva zemalja regiona sa davanjem aerodroma u zakup dodatno govore o ispravnosti ove odluke”

Koje iskustvo kad je Beograd tek proslog mjeseca poceo koncesiju? Sofija jos nije…

Djuro
Gost
Djuro

Bravo gdje bi prije da to uradimo

ZumZum
Gost
ZumZum

U avio industriji sam već 12 godina, predstavnik jedne grupacije prije desetak godina je došao u CG da sklopi ugovor sa YM – Montenegro airlinesom, naravno bezuspješno jer ga je tadašnji direktor vodio po ručkovima, i nije ni spominjao posao, kad se vratio u Ameriku pitali smo ga šta su rekli misleći na odgovor YM, rekao je: ,, odbili su… Više »

Alenka
Gost
Alenka

Bogami Nurkoviću, moja preporuka je da odustanes. Zbog štetnih ugovora se ide u zatvor.

Dembele
Gost
Dembele

Koliko je bilo u tvoju kovertu Nurko?

Tritacke
Gost
Tritacke

Kao da Nurkovic ima najveci interes od ovoga?

Dzedov
Gost
Dzedov

A nije on “nista” uzeo jos kad je bio direktor u Monteputu:):).Kako rece onaj mu rodjak “mi smo za direktore rodjeni”.O kukavna CG kad ti Rozaje kapu kroji

Pol
Gost
Pol

Pa pare podjeli vas desetak i kljuc u banana drzavu!Jos vam samo aerodromi ostali,pa hajde i to da unovcimo.Vise ste precerali ako se ista broji!

Montenegro
Gost
Montenegro

Bjezi nepismeni covjece

brkoo
Gost
brkoo

Hoćete li išta ostaviti u vlasništvu države da narod rasplaže imovinom i dobiti. Skoro sve ste rasprodali zadužili nas do grla i nije vam malo nego nastavljate još bezobzirnije.Narod je do grla u dugovima zahvaljujući vama a vi u duhu Ničea “kada vidite da je neko do grla potonuo u blato vi mu još stanete na glavu da dublje potone”.

Balsa
Gost
Balsa

Tvoja ostavka bi bila momentalni plus u kvalitetu ekonomije Cg!

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Ada ti to radiš radi naroda.

Borko
Gost
Borko

Bulevar Jaz-H. Novi?? Ovaj je naucio kako do Titograda doc i to mu je domet krajnji

varvar stari
Gost
varvar stari

Lopovska posla!Drzava je uz normalne domace strucnjake,i pare iz budzeta,mogla da napravi cudo od oba aerodroma.I da korist budzeta bude visestruko bolja nego od koncesije.Ali ovdje je poenta da se opet od drzave uzme sto vise.

Stručnjak
Gost
Stručnjak

A zato ste na brzinu otvorili novi terminal 2 na aerodrum u Tivtu ??? I to od naših para iz budzete…
Nurkovicu Nurkovicu, priznaj koliko si uzeo, pa da se razilazimo.

Ilinois
Gost
Ilinois

Vjeruje li g-din ministar u ovo što priča. . . .

Građanin
Gost
Građanin

Ako vlada proda aerodrome znači da je potpisala kapitulaciju i da smo spremni za konačnu pravdu.

Shade
Gost
Shade

A nije ovo prodaja nego zakup, dobijas 100miliona odmah, 80 miliona ulaganja u naredne 3 godine, i 10% narednih 30 godina od ukupnog prihoda na godisnjem nivou

Građanin
Gost
Građanin

Pa čim taj ima interesa da plati toliko znači da će i on da zaradi. Što mi ne bi uzeli taj novac nego da namjestimo nekom drugom da ga uzme? Druga je stvar ako je investitor iz vlade ili neki naš tajkun.

Vazal
Gost
Vazal

Može li neko stručan da objasni koji je interes crnogorskog građanina da se proda profitabilna državna firma? Takođe, valjalo bi da znamo koji su interesi zakupca. Samo da ne bude kako su to super pametni vanzemaljci koji ce da uloze trećinu zarađenog novca od prve tri godine..

Send this to a friend