Ekonomija

Nurković: Prava radnika aerodroma Podgorica i Tivat biće zaštićena kolektivnim ugovorom

Sa Okruglog stola u Pogorici (Foto: PR centar)

Prava radnika aerodroma Podgorica i Tivat biće zaštićena kolektivnim ugovorom, a država neće dati nikakvu garanciju za zaduženje koncesionara, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković dok prestavnici opozicije i civilnog sektora smatraju da treba zaustaviti davanje aerodroma pod koncesiju.

To je saopšteno na okruglom stolu, koji je organizovalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, povodom javne rasprave o koncesionom aktu za Aerodrome Crne Gore i Nacrtu ugovora o koncesiji u vezi sa aerodromima Podgorica i Tivat.

Nurković je istakao da je ogromno interesovanje firmi za koncesiju i da su zainteresovane tri francuske firme, dvije turske, dvije njemačke, po jedna iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i iz Južne Koreje.

“Trenutno stanje u Aerodromima ne zadovoljava potrebe ni građana, ni putnika, ni privrede, posebno turističke. Potreba putnika nam je urgentno namenula potrebu da uradimo nešto da osavremenimo Aerodrome, da proširimo kapacitete i poboljšamo uslove”, rekao je Nurković.

On je rekao da se, od komercijalnih usluga na Aerodromima, ostvaruje prihod od 12 do 14 odsto, a prosjek na evropskim aerodromima je, kako je dodao, 48 odsto.

“Ne rukovodi se dobro Aerodromima i prihod može da se mnogo uveća u odnosu na trenutni”, smatra Nurković.

On je istakao da su špekulacije i podvale da se radi o prodaji Aerodroma.

“Radi se o koncesiji, o davanju na upravljanje Aerodroma na rok od 25 do 30 godina. Imovina ostaje u vlasništvu države i ne prenosi se ništa, i imovina koja se izgradi tokom ovih godina će sva biti vraćena državi”, kazao je Nurković.

Prema njegovim riječima, prvi uslov za davanje pod kocesiju je da budući koncesionar ponudi avansnu uplatu.

“Manipulacije su koliko mi možemo da dobijemo od te avansne uplate. Mi smo stavili minumum 100 miliona eura. To zavisi od ponuda i od interesovanja koncesionara. Ne zavisi naša odluka samo od avansne uplate, nego i od drugih elemenata. Mi očekujemo oko 200 miliona eura investiciju u narednih 25 do 30 godina. Bodovaćemo ono što je investicija u naredne dvije do tri godine, jer je nama urgentno ulaganje u proširenje kapaciteta u tom periodu”, objasnio je Nurković.

Narednih dana će, kako je rekao, biti potpisan kolektivni ugovor, čime će, kako je pojasnio, biti zaštićena prava radnika “i nećemo ih ostaviti da budu izloženi bilo kome koncesionaru, makar imao najbolje namjere prema radnicima”.

“Zaštitićemo ih i Ugovorom, jer ćemo dati opciju da se ne može prije četiri godine raditi bilo kakva reorganizacija, ili proglašenje tehnoloških viškova, da ne bismo ugrozili radnike. Do tridesete godine očekujemo da se broj radnika sa sadašnjih 580 poveća na 900”, kazao je Nurković.

On je istakao da država neće dati nikakvu garanciju za kredit ili zaduženje koncesionara.

“Sigurno nam je prioritet i poenta da zaštitimo interes države i u ovom slučaju ćemo sigurno to uraditi potpuno transparentno, uz pomoć svih koji nam mogu pomoći u procesu”, kazao je Nurković.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore Branko Radulović ocijenio je da je Crna Gora 27 godina zatočenica pogrešne, retrogradne ekonomije i partitokratske vladavine.

“Mi se nalazimo u velikoj ekonomskoj krizi. Mi imamo intenzivniji rast javnog duga u odnosu na rast bruto društvenog proizvoda”, istakao je Radulović.

On je rekao da što se tiče juga, istovremeno treba brza saobraćajnica i dva aerodroma i “sve to možemo napraviti ako budemo vlasnici Aerodroma”.

“Hajde da naš turizam napravimo konkurentnim. Hajde da riješimo odnose kako da budemo ravnopravni sa Dubrovnikom. Hajde da napravimo nešto pametno, crnogorski, nešto sa čime ćemo upravljati. Hajde da razvijamo konkurenciju na pravim osnovama i da to bude model za ostale”, kazao je Radulović.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša rekao je da u toj partiji smatraju da su dokumenta koja je Ministarstvo predložilo na javnu raspravu nezakonita po više osnova.

“Dobro bi bilo da u ovaj proces krenemo tako što prvo utvrdimo da li su dokumenta zakonita. Preporučio bih vam da, na vaš zahtjev, podnesete ova dokumenta Zaštitniku imovinsko pravnih interesa, koji će vam dati odgovor da li su ova dokumenta u skladu sa zakonima”, ukazao je Mugoša.

Kako će koncesionar da obezbijedi sredstva je, kako je rekao, njegova stvar i to nema veze sa državom.

“Odnosno, mi njega samo moramo Ugovorom obavezati da ih on obezbijedi i da ispoštuje ono što je potpisano Ugovorom”, rekao je Mugoša.

On je dodao da Vlada ima obavezu samo prema koncesionaru i obrnuto “a finansijer, to je stvar, kojom treba da se bavi koncesionar”.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Crne Gore, Raško Konjević, kazao je da je saglasan da nije riječ o prodaji, već o koncesiji, ali je, kako je dodao, period dug.

“Ovo nije pitanje jedne vlade, ni jedne vlasti. To je pitanje svih nas, jer neko ko danas donosi odluku o tome, drugima u perspektivi oduzima pravo da upravljaju resursom svih nas”, ocijenio je Konjević.

On je upitao da li će se dužničko-povjerilački odnosi između Montenegro erlajnsa riješiti prije ulaska u koncesiju.

“Znamo svi da Montenegro erlajns duguje oko 20 miliona eura Aerodromima Crne Gore. To se pitanje treba prethodno riješiti”, smatra Konjević.

Njega je zanimalo da li će se Nurković zalagati da Ugovor i svi njegovi prilozi sa koncesionarima budu javni.

Nurković je odgovorio da će, ako on bude odlučivao o tome i ako ne bude neki dio Ugovora koji to zabranjuje, objavljivati sve što radi “jer ništa što radim nemam potrebu da krijem i sve je transparentno”.

Predstavnica Mreže za afirmaciju nevladinog sektrora (MANS) Ines Mrdović kazala je da je stav te NVO da se zastane sa davanjem aerodroma pod koncesiju, zbog toga što se “đavo krije u detaljima”, a ono što je ponuđeno crnogorskoj javnosti, kako smatra, nije potpuno, dobro i treba razmotriri druge scenarije.

“Treba objaviti svu relevantnu dokumentaciju, treba objaviti sve podatke, treba procijeniti da li je za državu Crnu Goru, odnosno njene građane, bolje da Aerodromi Crne Gore budu ti koji će investirati, odnosno da iza cijelog projekta stane država, a ne da sve daje budućem koncesionaru, pa da imamo rezultat, kao zadnjih godina, kada od velikih projekata državi ostanu mrvice, a koncesionari stavljaju profit sebi u džep”, kazala je Mrdović.

Savjetnik u Aerodromima Crne Gore Nebojša Krstajić kazao je da podržava inicijativu da se napravi Studija opravdanosti za Aerodrome u Beranama i Ulcinju, ali je problematično, kako je dodao, da eventualni koncesionar, koji uzme u zakup dva aerodroma, radi studiju izvodljivosti za aerodrome u Beranama i Ulcinju, „zato što rezultati te studije mogu biti subjektivni“.

“Moj je predlog je da se radi studija za aerodrome u Beranama i Ulcinju, ali da to radi neka posebna konsultantska kuća, koju će angažovati Vlada, kako bi dobili objektivne nalaze”, kazao je Krstajić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Musa
Gost
Musa

Ne kapiram sto bi se davao kolektivni za nesposobne kadrove nagomilane iz politickih krugova. Samo bih zadtitio starije radnike a ovi ostali neka konkurisu kao i svi drugi kada novi poslodavac raspise konkurs.

Merka
Gost
Merka

nesposobni ce se pokazat na djelu. A j sposobni , tako da Kolektivni moze da se da svim zaposlenima.

Hahahaha
Gost
Hahahaha

Mugosa iz SD-a iscimao se za Aerodrom kao da je Bosnjak …., lagano veli sve je ok to je to …nije spreman bio za ovaj cas, nije ucio :)))

Opala
Gost
Opala

Prije je isla pjesma ovako ‘Nje nije sljepse nebo nego kao iznad Crne Gore ‘ , a sad vec ne moze tako da ide jer se sve prodade , sad je sve tudjee

CDM
Gost
CDM

Znamo kako su funkcionisali svi ti ugovori i do sad. Željezara, KAP..itd…

RIVIERA HENKEL
Gost
RIVIERA HENKEL

OVI STO DAJU I DARUJU OVAKO SU DARIVALI RIVIJERU ….MEDJU NAJBOLJIM PROSPERITETNIM FABRIKAMA…BORILI SE SA SLOVENCIMA DA DOBIJEMO BOLJE PROIZVODE…RADIMO…ZARADIMO… DODJE VRIJEME KADA OVI STO JOS UVJEK RUSE PICESE OD RIVIJERE….UVALISE RIVIJERU U PROPAST…ODE HENKEL…PRODADOSE SVE OD SAPUNA DO NAJSKUPLJE MASINE…POSLASE RADNIKE KUCI…NE DOBISE SVI OTPREMNINE ….PLATILI ADVOKATA …PRAVNIK VAS IZ RIVIJERE NAUCI…DATE SVI PARE I KO JE DOBIO DOBIJO…KO… Više »

KUKAVICINE C.G.
Gost
KUKAVICINE C.G.

HOCE LI BLAZO ZABOGA BITI U TAJ “KRUZOK” AERODROMA…MOZDA KOLAREVICKA……
DADOSTE FRICU KOTORSKE ZIDINE NA 90 GOD PA DAJTE I TURCIMA AERODROME…AMERIMA LUKU …I LJEPOTA CRNE GORE…
POSALJITA SVE NA BIRO…NEK LAGANO UMIRE OVAJ NAROD PROKLETI…
OSTA LI ISTA DA JE CRNOGORSKO….
VASE DA !!!
ALI POD TUDJIM IMENIMA…
AJD CRNA GORO PROPANI VISS SAMO DA TO PRIZNAJU PA DA ZAPJEVAMO…

Msse avetinjo
Gost
Msse avetinjo

ADA OCEKIVALI SMO…JOS POSLIJE AERODROMA LUKA KOTOR I DOSMO SROZANI DO TEMELJA… A KO JE UNISTIO JUGOOCEANIJU …PRODALI JE …KOME …???FJORD.KOME???? PITA LI SE IKO STO RADI ONO RUGLO STO TURCI OSTAVISE OD KAD SRUSISE FJORD…IMA LI IKOGA DA NAREDI ONOM MUDZAHEDINU IZ TURSKE DA SKLONI ONU DEPONIJU…SRAM VAS BILO…DA JE NEKO DOMACI TO URADIO VI ISTI NURKOVICU BISTE GA… Više »

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Raduloviću ajmo da uradimo ovo ono,kako profesore kad nemamo pare.Ti si znao za sebe napravit pare.Mugoša ti mlatiš praznu slamu,samo da zadržite fotelje.Konjeviću ti odlično znaš da je ovo najbolje rešenje,ali zbog kukale politike nesmiješ da priznaš.Krstajić isto kao Mugoša.Ministar je šlag na tortu.

Msse avetinjo
Gost
Msse avetinjo

A koliko ih se jos naplastilo moj dobri Niksicaninu..Sjetise se sada a dje su bili do sada.Uzimali i djelili parice od aerodrimcica…Koji strucnjaci…Kolo lopvcina

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Na sve su spremni samo da ga prodaju,dobra provizija koja se ne moze ispustiti

durmitor
Gost
durmitor

imali naroda ovoga jadnoga da kaze vise DOSTA JE BILO,jednu macugu pa sve na katune odakle su i dosli

Gostujući
Gost
Gostujući

Nema naroda, nikad ga i nije bilo. To sto smo se ogrebali za malo blagodeti u komunizmu je rezultat veceg paketa ciji smo dio bili, a ne sto smo za to sposobni bili.

durmitor
Gost
durmitor

e ti ces Nurkovicu zastititi nekoga,briga tebe i za aerodrome i za drzavu,ti si samo dosao da zaposlis to rodbine sto imas i da rasprodas ovo sto je ostalo

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Nikad vi ne bilo dosta,prodajte aerodrome pa na kraju cete morati i svoje žene iz kuće prodati jer nemate više šta prodati!Cg ekonomija zadnjih 15 god se zasniva na rasprodaji firmi i zemljišta,onoliko koliko preko tzrizma privredimo 15 puta se odmah nakon te zarade zaduzimo…Sad i ono što posluje i za šta ima pismenih garancija da se moze odraditi ne… Više »

SVAKI DAN BRUKA
Gost
SVAKI DAN BRUKA

Dobro kazes Katunjanin…
Za zene ce dobiti dobre pare…Blago im u dom

Abaz Dzafic
Gost
Abaz Dzafic

Tako su zasticena bila i prava radnika Telekoma Zeljezare i svih ostalih preduzeca koja ste prodali. Naravno da od toga nema nista. Mrtvo slovo na papiru.

Mikely_pg
Gost
Mikely_pg

Kratko i jasno, LOPOVI !!!
Nikad vam dosta…

Kukavci
Gost
Kukavci

Mogu mislit u kakvim smo dugovima kad se daju Aerodromi na koncesiju do 30 godina ..

SVAKI DAN BRUKA
Gost
SVAKI DAN BRUKA

Ajd Kukavci ada dadose Fricu pola Kotora na preko 80 god..Racunali su da ce zivjeti kao kornjace..Dabogda im se sve vratilo “na dobro” kako odradise…

Merka
Gost
Merka

Vlada nema nijedan jasan argument za ovu koncesiju, nijedan! Pa zar nije sramota navodit los menadzment,partijsko zaposljavanje i UNIFORME kao razlog koncesije?! Cinjenica je da je za sve sto je lose u aerodromima kriva ista ta Vlada. Ocemo li pocerat kuci i radnike iz ministarstava koji su partijski zaposleni?? Ah, da oni se zaposljavaju preko oglasa, a u aerodrome se… Više »

Sto znam
Gost
Sto znam

Ne prodaju se veli samo se daju na koncesiji 25 ili 30 godina hahahahahahaha ka’ da ga izdaju na 2 god

Stefan
Gost
Stefan

Smije li ko da se kladi da ce ga dati nekoj turskoj ili arapskoj firmi ?

Aljo
Gost
Aljo

Kao sto sam i komentarisao prije, prvo sto ce nesposobni kadrovi da urade jeste da naprave kolektivni ugovor i daju svim nesposobnim kadrovima rjesenje (uhljebljenje) za stalno da bi uzeli masne otpremnine kad ih najure novi vlasnici zbog nerada…sve po istom sistemu hahahaha kakvi paraziti

Gallileo
Gost
Gallileo

Kolektivni ugovor se potpisuje na iodredjeno vrijeme,obično na 2 godine a šta poslije…

Kukavci
Gost
Kukavci

Posle dobijas otkaz macak uz jednu platu

SVAKI DAN BRUKA
Gost
SVAKI DAN BRUKA

POSLIJE KAO SVI NA PRIMORJE I SJEVER C.G….IDES DOMA DRUZE SA 120 E PENZIJE (SA POVECANJEM)…AKO IMAS PREKO 25 GOD STAZA…
AKO NE IDES NA BIRO DOK UMREMO I JA I TI I MNOGI KOJIMA POKRADOSE PA UNISTISE FIRME I PREDUZECA KOJA SU POLA CRNE GORE HRANILA…UNISTILI DA PRIKRIJU LOPOVLUK…. LOPOVCINE ORTODOKSNE

Dzenana
Gost
Dzenana

Da me rukovode dobro to znaju I vrapci na grani. SD se ponasa kao prema plijenu, ubacuje neznavene uhljebe.Sigurno je da ko bude imao znanje I strucnost ostace, a ostali zna se….

Merka
Gost
Merka

Manipulacije i spekulacije su mu glavna terminologija. Nurkovicu ti si zastidje.

Trla baba lan
Gost
Trla baba lan

Isto kao sto ste zastitili prava radnika Port of Adrie. Sastavni dio Koncesionog ugovora je bio i kolektivni ugovor sa vazenjem od 3 godine koji nisu postovali koncesionari iz Turske i na taj nacin primorali radnike da pravdu potraze na sudu. Kada su poceli da dobijaju sporove na osnovnom sudu, Turci su trazili misljenje Vrhovnog suda (naucila ih V.M.). Pod… Više »

Minja
Gost
Minja

Tesko se u CG shvata da plata treba da se zaradi. Nazalost.

Bebeto
Gost
Bebeto

Pi. Prije bar prodaš ličnu: preguraš mjesec ili dva, onda se učlaniš u DPS, manjine ili SDP pa dobiješ posao za stalno, nebitno koji, platica ide, ne misliš, i još sa visine se sprdaš sa ostalima. A sad? Nije dovoljno! Prevelika ponuda, potražnja nikakva, ovi se naklapili i znaju da su nedodirljivi, ne može čovjek više ni obraz da proda… Više »

Katunjanin
Gost
Katunjanin

E blago nama sa takvim ugovorima.Prodati ili ih dati na koncesiju aerodrome,firma koja donosi čisti živi keš je ravno samoubistvu i to je čin izdaje drzave!

Fahrudin
Gost
Fahrudin

Meni je najvise ubola oci izjava ministra da se aerodromima ne upravlja dobro. Ko je kriv? Ko njima upravlja? Zasto ne smijene one koji upravljaju njima ili zasto ne podnose ostavke ti ljudi? Zar u vlasti nema sposobnih ljudi koji bi znali da upravljaju njima

By the way
Gost
By the way

Sposobni su oni Fahrudine, al za neke druge poslove.

Randolf
Gost
Randolf

Mislim da je Konjević dao korektnu priču i ovo što sam vidio danas u štampi djeluje da su se pripremili dobro za ovu priču. Šteta što se sve prodaje i izdaje kad smo mi nesposobni…

Djed
Gost
Djed

“prava članova SDa biće zaštićena kolektivnim ugovorom”

Aljo
Gost
Aljo

Oba autobusa SD su zaposlili u aerodrome hahahaha

BOKA KO
Gost
BOKA KO

SD I DPS DRUZE….A TO SU IM PARTIJSKI DRUGOVI DOK NE OKRENU LEDJA A ONDA OZEZ PO NJIMA
SVE SMECE DO SMECA….
SAMO IH POKUPIS NA LOPATU I U KONTEJNER I NA LOVANJ…

kuc
Gost
kuc

a tvojega DPS -a nijesu . Vi ste pozaposljavali i one koji su na putu da se rode samo da se zna , GLASACEMO DPS da leba necemo jes… bjezi …

Send this to a friend