Ekonomija

Objavljeni javni pozivi za sektor pčelarstva: Veća podrška pčelarima

Podrška sektoru pčelarstva posljednjih godina značajno se povećava i kroz ovogodišnji Agrobudžet opredjeljeno je 400.000 eura za ovaj sektor, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Osim u finansijskom izrazu, kako ističu, podrška se unapređuje, kreiraju mjere u skladu sa potrebama daljeg razvoja pčelarstva u Crnoj Gori, kao i sugestijama i zahtjevima pčelara.

“Tako je ove godine povećana podrška za nabavku matica i podrška za preradu voska, a uvedena je i nova mjera – podrška za nabavku pčelarske opreme i pribora. Nastavlja se i podrška mladim pčelarima početnicima, koju je prethodne tri godine iskoristilo 311 mladih”, ističu oni.

U skladu sa agrobudžetskom linijom za 2020. godinu – Program unapređivanja pčelarstva, Ministarstvo je danas objavilo i pet javnih poziva za dodjelu sredstava podsticaja – mladim pčelarima početnicima; za nabavku pčelarske opreme za transport pčelinjih društava; za nabavku pribora i pčelarske opreme; za nabavku voska za organsku i konvencionalnu proizvodnju meda; za odabir odgajivača pčelinjih matica.

“Mladi pčelari početnici i ove godine imaće podršku za nabavku 5 košnica sa pčelinjim društvima, što je dobra osnova za početak pčelarenja. Podrška za nabavku pčelinjih matica povećana je sa četiri na pet eura po matici. Uvažavajući potrebe pčelara ove godine uključena je i podrška za nabavku opreme i pribora koji se koriste u pčelarstvu. Maksimalna podrška za ovu mjeru je do 50 odsto vrijednosti investicije, maksimalno od 400 eura do 2.000 eura, zavisno od broja košnica koje pčelar posjeduje.Pozivima su definisani uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava”, objašnjavaju oni.

Ovim putem ističu osnovni uslov za ostvarivanje prava na podršku, a to je da pčelari moraju biti u Registru poljoprivrednih gazdinstava i pozivaju ih da to urade na vrijeme.

Trajanje poziva je do 13.03.2020. godine, osim za javni poziv za nabavku pribora i pčelarske opreme koji traje do 13.04.2020. godine.

“Važno je istaći da pčelari, kao i ostali poljoprivredni proizvođači, mogu da ostvare podršku i kroz druge mjere podrške iz Agrobudžeta. Imaće i podršku za laboratorijsku analizu meda”, napominju iz Ministarstva.

Zajedno sa pčelarima ostvarujemo dobre rezultate

Većinu mjera Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija. Dobra saradnja i organizovanost Saveza potvrda su da takav pristup daje rezultate.

“Tokom prethodne godine realizovana je jedna od najvažnijih aktivnosti – stavljena je u pogon oprema za punjenje i pakovanje meda u Kući meda u Danilovgradu.  Završena je Studija o strukturi prozvodnje i stavljanju na tržište meda i drugih pčelinjih proizvoda, usvojen Odgajivačko – selekcijski program pčelinjih matica. Takođe, prvi put u crnogorski obrazovni sistem uveden je program za sticanje stručne kvalifikacije i uvedeno je zanimanje pčelar-pčelarka III stepen stručnosti na nivou neformalnog obrazovanja odraslih. Tokom prošle godine počela je sa radom škola pčelarstva koja ima 28 polaznika”, zaključuju oni.

Send this to a friend