Ekonomija

Od 3. jula se najavljuju letovi iz Ukrajine za Tivat

Ukrajinski turisti vole da dolaze u Herceg Novi i tokom 2019. godine ostvarili su oko 55.000 noćenja a ohrabrujuća je vijest da 03. jula u Crnu Goru slijeće prvi čarter let iz Ukrajine, a već dan kasnije još tri leta, poručeno je tokom današnje zvanične posjete diplomatskih predstavnika Ukrajine Herceg Novom.

Predstavnike Ambasade Ukrajine, na čelu sa otpravnicom poslova Natalijom Fijalkom, ugostili su predsjednik Opštine Stevan Katić i predsjednik Skupštine opštine Nikola Samardžić sa saradnicima.

U fokusu razgovora bila je kulturna saradnja, učešće Ambasade u organizaciji festivala po kojima je grad prepoznat, kao i obnavljanje veza između Herceg Novog i Odese, koji su prije deset godina ozvaničili svoje prijateljstvo.

Katić je izrazio zadovoljstvo posjetom i jasnom namjerom Ambasade Ukrajine da se uključi u kulturni život grada i pomogne oživljavanje veza sa Odesom.

On je kazao da naša dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog i osnov za povezivanje treba da bude prijateljstvo dva grada kulture – jednog na Jadranu, a drugog na Crnom moru.

Predstavnica ambasade Ukrajine kazala je kako je Herceg Novi poznat kao grad festivala i jedan od gradova koji su naročito posvećeni kulturi, zbog čega Ambasada Ukrajine sa pažnjom prati sve kulturne manifestacije koje se ovdje dešavaju.

Kako je kazala, saradnja je na odličnom nivou i ove godine je trebalo da rezultira učešćem Ambasade u programima više novskih festivala. Istakla je da se svi dogovoreni projekti ne otkazuju, već odlažu i biće realizovani kada epidemiološka situacija to dozvoli.

U cilju konkretizacije saradnje na polju kulture, predstavnici Ambasade Ukrajine su se, nakon susreta sa čelnicima Opštine, sastali i sa direktoricom Javne ustanove kulture ”Herceg Fest”, Gordanom Porobić Krcunović i direktorom Turističke organizacije Herceg Novi, Pavlom Obradovićem.

Imajući u vidu da u Herceg Novom stanuje najveći broj ukrajinskih državljana koji imaju prijavljen boravak u Crnoj Gori, iz Ambasade su najavili da imaju u planu osnivanje ”ukrajinskog kutka” u Herceg Novom, koji bi bio mjesto za okupljanja i promociju kulture te zemlje.

Kako su kazali, tokom ove posjete Herceg Novom planiraju da tu ideju predstave članovima ukrajinske dijaspore u našem gradu, sa kojima će se kasnije danas sastati.

Međutim, nakon sastanka u Herceg Novom nameće se pitanje da li za zvaničnike u ovoj Opštini važe mjere Nacionalnog koordinacionog tijela.

Kako se vidi na forografijama, na sastanku predstavnika Ambasade Ukrajine i rukovodstva Opštine Herceg Novi, maske nijesu nošene, iako je NKT propisao da su zaštitne maske obavezne u svim javnim zatvorenim prostorima, kao i preporuka da se drži socjalna distanca zbog sprječavanja širenja koronavirusa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bobby
Gost
Bobby

Ukrajina nema Korona. Tamo je sve u redu.
Dobro došli Ukrajinci. I CG nema Korona

Bnjj
Gost
Bnjj

Odlično

Lela
Gost
Lela

Bravo!!! Ovakve nam vijesti trebaju!!!

Nada
Gost
Nada

Prava vijest !!!!!!

Send this to a friend