Ekonomija

Od akciza na gorivo prihodovano 163,7 miliona eura

Ilustracija

Država je od akciza na gorivo prošle godine prihodovala 163,7 miliona eura, što je četiri odsto više nego 2017. kada su prihodi po tom osnovu iznosili 157,3 miliona, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Akciza na litar eurodizela koji trenutno košta 1,25 eura iznosi 0,44 centa, dok za litar eurosupera 98 i 95 država na cijenu od 1,32, odnosno 1,29 eura, ubira po 0,54 centa.

“Prema posljednjem dostavljenom obračunu maloprodajnih cijena nafthih derivata, za period od 5. do 18. marta, na akcizu za BMB 98 i BMB 95 se odnosi 0,54 eura, a na eurodizel 0,44 eura po litru”, precizirali su u Ministarstvu.

Prihodi od mineralnih ulja, kako su objasnili u resoru ministra Darka Radunovića, u državnom budžetu učestvuju sa 66,9 odsto od ukupnih prihoda od akciza.

Vrijednost akcize na gorivo posljednji put je mijenjana prije dvije godine, kada je porasla devet centi. Na pitanje DN da li se planira smanjenje akciza na gorivo u ovoj godini, u Ministarstvu su istakli da takva odluka zahtijeva izradu detaljnih analiza, posebno zbog uticaja na budžet.

“Istovremeno napominjemo da je, prema Fiskalnoj strategiji Crne Gore za period od 2017. do 2020. godine, prioritet ekonomske, odnosno fiskalne politike, jačanje fiskalne stabilnosti, koju je moguće ostvariti kombinacijom mjera ekonomske politike koja se odnosi na jačanje makroekonomske stabilnosti zemlje, posebno konsolidaciju javnih finansija i povećanje stabilnosti finansijskog sektora”, naveli su u Ministarstvu.

Oni naglašavaju da su, shodno Programu rada Vlade za ovu godinu, naredne izmjene Zakona o akcizama planirane za četvrti kvartal. One će obuhvatiti dalje usklađivanje zakona sa direktivama Evropske unije.

Cijene goriva u Crnoj Gori posljednji put su se mijenjale 5. marta, kada su sve vrste poskupile pet do šest centi. Prema podacima iz nedjeljnog biltena Ministarstva ekonomije, koji je objavljen juče, cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori je viša od prosjeka u regionu, dok je eurodizel na nivou prosječne regionalne vrijednosti.

“Litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,29 eura, Hrvatskoj 1,31, Albaniji 1,39 eura, dok je u u Srbiji, BiH i Bugarskoj jeftiniji i po košta 1,22, odnosno 1,14 i 1,03 eura. T a vrsta goriva najjeftinija je u Makedoniji gdje po litru košta 1,02, dok za njegov litar Holanađani izdvajaju 1,6 eura”, navodi se u biltenu.

Kada je riječ o eurodizelu, njegova trenutna cijena u Crnoj Gori je 1,25 eura, dok u Albaniji po litru košta 1,38, Srbiji 1,37, Hrvatskoj 1,33 i u BiH 1,17 eura. Eurodizel je najjeftiniji u Makedoniji gdje košta 99 centi, dok je u Evropi njegova cijena od 1,52 eura najvisočija u Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Vrijednosti naftnih derivata u Crnoj Gori su od početka godine rasle dva puta, krajem januara, kada su eurosuper 95 i 98 poskupili tri centa, a eurodizel četiri centa, te 5. marta, kada su sve vrste poskupile pet do šest centi.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
Dejo 10 mlnFedorBokeljKrstoLipovo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Covjece koje bi pare mogle da se uzmu kad dođu turisti od goriva samo da ima puteva. 44 centa i 54 centa država zaradi po litru majko moja koje su to pare.

Fedor
Gost
Fedor

Znači istina je ono što pričaju ovi iz SDP-a, da država na akcice uzima pola goriva….

Bokelj
Gost
Bokelj

Kad država ne zna da napravi dinar a da ne dere građane. Ovako bi i moja pokojna baba mogla voditi ekonomsku politiku, samo deri građane.

Krsto
Gost
Krsto

Deru Nas sa svake strane,a oni trose kako im je volja I skoluju djecu po inostranstvu,svaki bi mi ministar vozio u auto koje vozi prosjecan Crnogorski gradjanin,dok ne poprave standard istoga, to bi znacilo trenutno mozda Reno Megan 12 godina star,pa kad se dodje do mladjega I boljega,onda njima uzet po jedan

Lipovo
Gost
Lipovo

Ego zassto je bivssi ministar saobraccaja ,,zaboravio,, petlju. Joss malo pa cce vozachi I autoput izgraditi.

gorki
Gost
gorki

SVE JE TO KRASNO ! KADA STE SE BAVILI UPOREDNIM PODACIMA O CIJENAMA U REGIONU TREBALI STE NAPISATI I PROSJEČNE ZARADE U DRŽAVAMA REGIONA (da ne pominjem Švedsku…) PA BI SHVATILI KOLIKI JE OVO UDAR NA JADNI BUDžET NAŠEG STANOVNIŠTVA.

gvozdo
Gost
gvozdo

vjerujem / nevjerujem
malo kum malo

Send this to a friend