Ekonomija

Od danas jeftiniji roming u regionu, osim u Crnoj Gori i BiH

Ilustracija

Cijene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od dans će biti snižene od devet do 35 odsto, u skladu da drugom fazom primjene regionalnog sporazuma o romingu, izjavila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, i dodala da će cijene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Matić je podsjetila da je primena Sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu, koji je potpisan u aprilu, počela 1. jula 2019. godine, a da od 1. januara 2020. počinje primjena druge faze koja predviđa nove niže troškove.
Crna Gora i BiH su u decembru 2019. donijele odluku da od 1. januara ne pojeftine roming, već da zadrže cijene uvedene 1. jula.

“Ne može se reći da krše sporazum jer su primjenile prvu fazu. Međutim, ove dvije zemlje su tražile dodatno vrijeme za usklađivanje sa njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama kako bi primijenile drugu fazu”, rekla je Matić.

Na osnovu regionalnog sporazuma, od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine predviđeno je postepeno snižavanje cijena rominga u nekoliko faza.

Od 1. januara 2020. godine se mijenja način obračuna troškova rominga tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumijeva zbir domaće cijene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju ) i roming naknadu.
Od 1. jula sljedeće godine predviđeno je dodatno snižavanje roaming cijena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Planirano je od 1. jula 2021. potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno da korisnici plaćaju usluge rominga pod istim uslovima koji se primjenjuju u domaćem saobraćaju.

Regionalni sporazum o romingu potpisali su u aprilu ove godine, na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bob Rock
Gost
Bob Rock

Naravno kad imamo tri operatera u drzavi koji samo gledaju kako da te oderu.
15 banaka je ok ali 3 telekomunikaciona operatera je previse??? Koja logika… pi
Placamo najskuplje tarife za “extra tv-e” (koji nisu ni po cemu ekstra), Internet (a 5 eura za obavezni fiksni telefon im je najdraze da uzmu) da ne pricam o mobilnoj telefoniji… horor

Kristal
Gost
Kristal

Lideri u regionu

Blok
Gost
Blok

Makite ono “osim u Crnij Gori” jer će biti daje to hibridni rat da nas napada Rusije, Tanzania ili Zimbabve

Pencilin
Gost
Pencilin

Roming je postao nebitan jer svi razgovori preko granica se vode isključivo preko skajpa, vajbera, vocapa.. možeš da biras..

cetinje
Gost
cetinje

Pencilin,kad bi to moglo “doci do mozga”recimo ovom Blok i slicnima,bilo bi dobro,e cus ROMING

Mato TV
Gost
Mato TV

ovo je i odgovor za mini Sengen… ne! u EU nece biti roaming tarifa. Vidimo se tamo. Do tada, kupacu se u mom plavom moru a vi u svom plavom lavoru

Goran
Gost
Goran

Roming u doba interneta.. Viber, WhatsApp, Skayp…

Vojo
Gost
Vojo

Treba ti mobilni internet jer nema wi fi uvijek dostupan

budala
Gost
budala

Treba im vremena da postepeno poskupe domace tarife tako da kad ukinu roming naknade ’21.budu na istom. Imacemo roming tarife u domacem saobracaju

Dragan
Gost
Dragan

Telenor 31.12.2019 cestitao Novu godinu objavljujuci nove cijene (naravno vece) za stare korisnike uz “poklon” 1 do 2 gb.

Bnjj
Gost
Bnjj

Nije samo Telenor nego i MTEL 1e su uveli veću cijenu za račune u za održavanje i poskupi internet i kablovsku. Šišaju nas svi i sve poskupljuje.

freeman
Gost
freeman

Ovima našim treba dodatno vrijeme….a ne treba kada treba povećati cijene. Sve ovo govori sa kakvim gulikožama imamo posla.

Rob telekomova
Gost
Rob telekomova

Ne ubira prihod država nego telekomi od kojih nijedan nije vlasništvo Crne Gore. Oni uglavnom operišu i u ostalim zemljama regiona.

freeman
Gost
freeman

Na nase operetere sam I mislio ne ne drzavu, mada im drzava omogucava da se ponasaju tako kako se ponasaju.

Love me now
Gost
Love me now

Povecali su mi racun mjesecni za 1 euro, zasto ? To po svijetu ne postoji, jedino ovdje, ovdje sve prolazi, ali sve , nego dokle god smo mi ovakvi, oni su takvi, jednostavno ti je to

Send this to a friend