Ekonomija

Od koncesija za luke i marine 2,62 miliona eura

Luka Bar

Država je prošle godine od koncesija za korišćenje luka i marina prihodovala 2,62 miliona eura, navodi se u Informaciji o aktivnostima u oblasti koncesija, prenose Dnevne novine.

Prema pregledu naknada, barskim kompanijama Port of Adria i Ocean Montenegro naplaćeno je 798.862 eura, odnosno 52.128, što je ukupno 850.991 euro.

“Lukama Bar i Kotor je po osnovu 1.038 izdatih rješenja za upotrebu obale, brodsku ležarinu i sidrenje lukama naplaćeno 1,77 miliona, tačnije 1,56 miliona za luku u Baru, odnosno 258.544 eura za kotorsku luku”, navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila na sjednici prošle nedjelje.

Lučka uprava je prvu koncesiju dodijelila prije devet godina firmi Ocean Montenegro koja je prošle godine, shodno ugovoru, platila fiksni dio koncesione naknade od 31.163 eura. Varijabilni dio, u odnosu na ostvareni prihod Ocean Montenegra za 2017. godinu, iznosio je 20.965 eura.

“Koncesionar pozitivno posluje, a tekuće obaveze se uredno servisiraju. Kompanija je flotu unaprijedila kupovinom remorkera Aran, koji po karakteristikama može da se koristi i van akvatorijuma Crne Gore”, ocijenjeno je u izvještaju.

Uprava je narednu koncesiju dodijelila preduzeću Port of Adria 2013. godine za korišćenje luke i obavljanje lučkih djelatnosti, opravku, finansiranje, održavanje kontejnerskih terminala i generalnog tereta.

“Za prošlu godinu fiksna koncesiona naknada Port of Adria iznosila je 512.000, a varijabilna 286.862 eura”, navodi se u dokumentu.

Od radova je preostala izgradnja-rekonstrukcija Gata 1 obalnog zida u koju je do kraja prošle godine uloženo 1,68 miliona eura. Procjena je da će predviđeni iznos od dva miliona eura za rekonstrukciju Gata 1 biti 2,5 miliona tako da će ukupan iznos investicija, sa završetkom radova, biti 14 miliona eura.

Luci Kotor su u maju 2015. godine na 120 dana ustupljeni operativna obala, kopneno područje i vodeni prostor koji uključuje sidrišta. Za to vrijeme kotorska luka nije imala osnova da plaća koncesionu naknadu. Vlada je krajem prošle godine donijela odluku o koncesiji za privredno korišćenje trgovačke luke Kotor. Potpisivanje ugovora se očekuje ovog mjeseca i njime će se steći uslovi za potrebna ulaganja. Poslovnim planom Luke Kotor predviđeno je 5,05 miliona eura investicija.

Send this to a friend