Ekonomija

Od novca datog na tužbe zaposlenih izgradila bi se dva nova aerodroma

Goran Jandreoski/Arhiva

Od novca koji je do sada dat na tužbe radnika mogla su da se sagrade dva nova aerodroma, saopštio je juče novi izvršni direktor Aerodroma Goran Jandreoski, koji situaciju na crnogorskim vazdušnim lukama, na skali od jedan do pet, ocjenjuje trojkom.

Kada je prije tri sedmice preuzeo dužnost izvršnog direktora Aerodroma, Jandreoski je zatekao loše brojke, a dobro je, smatra on, da je kompanija preživjela pandemiju, piše Pobjeda.

“Uočili smo određene probleme ove godine. Gubitak je tri miliona eura do sada, a prošle godine je bio 15 miliona”, kazao je Jandreoski na jučerašnjem radnom doručku sa novinarima.

On je naveo da će se truditi da skrati neodržive troškove i pokuša sa sindikatima i radnicima da razgovara o tužbenim postupcima koji su pokrenuti prema kompaniji.

“Ja sam tu, otvoren sam za saradnju i dajem golove za one koji me plaćaju. Sada je pravi momenat da iskoristimo sve moje i veze koje ima država Crna Gora”, poručio je Jandreoski.

Unapređenje infrastrukture glavno

Njegovi prioriteti su obnavljanje infrastrukture, sistematizacija radnih mjesta i smanjenje troškova, te kontinuirana edukacija zaposlenih. Jandreoski očekuje da će do kraja mandata, koji traje dvije plus jednu godinu, uspjeti da riješi problem sertifikacije aerodroma u Podgorici i Tivtu.

“Pokušaću da do kraja godine to uradim za Podgoricu. Tivat je u tom pogledu malo kompleksniji. Da bismo ušli u sertifikaciju Tivta postupak je sasvim drugačiji, jer tamo imamo većih infrastrukturnih problema nego u Podgorici”, rekao je Jandreoski.

Pitanje broj jedan za njega je unapređenje infrastrukture. U tom pogledu je, ističe Jandreoski, najvažnije izraditi projekat za evaluaciju stanja završnog sloja poletno-sletne staze u Tivtu i Podgorici.

“Sve studije o tome koje postoje su iz 2013. godine, čak i ranije. Period od devet godina ipak nije mali”, naveo je Jandreoski, dodajući da se kontinuirano radi i na otklanjanju naslaga guma koje su uvijek prisutne na pistama.

“Sanacija krova u Tivtu je pri kraju. Čekamo još neke papire koji su potrebni da bismo objavili konkurs za ekonomskog operatora koji bi sanirao taj krov. Dao sam i instrukcije da se počne projekat za sanaciju krova u Podgorici”, objasnio je Jandreoski.

Noćno slijetanje upitno

Govoreći o mogućnosti noćnog slijetanja u Tivtu, Jandreoski je kazao da je pitanje treba li se ulaziti u priču kojom bi se narušio pristup Crne Gore ka zaštiti životne sredine.

“Što se tiče tehničke strane i izvodljivosti, rješenje postoji. Pitanje je do koliko sati obezbijediti noćno slijetanje, Ljubljana i Cirih rade do 22 h. Odbor direktora očekuje moje viđenje o tome”, dodao je Jandreoski.

Na pitanje o povećanju kapaciteta tivatskog aerodroma, odgovorio je da se slaže da je terminalna zgrada malena i da putnici čekaju vani, ali da infrastruktura ne može da se promijeni za godinu ili dvije.

“Tu je bitan stav države o budućnosti oba aerodroma. Bio je proces vezan za koncesije, to je stiglo do liste koja postoji u ministarstvima kapitalnih investicija i finansija. Tako da je, smatram, neodrživo trošiti državni novac za nadogradnju terminalne zgrade u Tivtu, ako država planira koncesije”, smatra Jandreoski.

Komentarišući velike gužve i otežani prilaz aerodromu Tivat u špicu sezone, naveo je da je to ,,ista saobraćajnica kojom se on vozio kada je sa roditeljima išao na odmor“.

Imaju 720 radnika, racionalizacija neophodna

Na pitanje Pobjede koliko radnika imaju Aerodromi i planiraju li racionalizaciju broja zaposlenih, Jandreoski je kazao da je 720 uposlenih, te da je racionalizacija i te kako potrebna, ali ne na štetu bezbjednosti i sigurnosti aerodroma.

“Racionalizacije je potrebna u onim segmentima gdje nijesu operativne pozicije tako bitne. To ne znači da radnici u administraciji nijesu bitni, ali je potrebno da se napravi dublja analiza same sistematizacije. Već radim na novoj sistematizaciji oba aerodrome i administracije”, naveo je Jandreoski

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Put od Hn do Ul je katastrofa. Kako da privuče mo goste sa takvim putem

Happy
Gost
Happy

Nadam se da ce se krenuti sa izgradnjom bulevara TV-BD uskoro. Ali treba da se siri barem na 3 trake dje ima prostora od Ulcinja sve do Novoga. Tada bi barem bilo nesto bolje nego danas.

Mraz
Gost
Mraz

Pa to je ta DPS politika spržene zemlje, sve je to naslijeđeni dug.

delboj
Gost
delboj

Aerodromi su preduzece koje je svake godine poslovalo pozitivnom sa jakom zaradom, Medojevicu.

Ljepoja
Gost
Ljepoja

Hahaha, tako ste i za Plantaže pričali da su pozitiva i donose profit, pa se ispostavi 100 miliona duga.

Maka
Gost
Maka

Evo vidimo kako su dobro radili…

Send this to a friend