Ekonomija

Od početka godine uvezeni automobili vrijedni 88,6 miliona eura

ilustracija

Crna Gora je od početka godine do 18. oktobra uvezla 15.695 automobila ukupne vrijednosti 88,6 miliona eura, saopšteno je Vikend novinama u Upravi carina.

Od tog broja, polovnih auta u vrijednosti od 46,6 miliona je 12.740, dok je novih automobila vrijednih 42 miliona eura uvezeno skoro 3.000.

“Osim putničkih, uzeti su u obzir i teretni automobili nosivosti do pet tona do 2.500 (2.800) centimetara kubnih”, naveli su u Upravi.

Najviše polovnih automobila, ukupno 3.540, uvezeno je iz Njemačke. Slijede Francuska i Holandija sa 2.483, odnosno 2.396 uvezenih auta, dok je iz Italije i Švajcarske u Crnu Goru stiglo 1.390, odnosno 952 automobila. Prema podacima Uprave carina, iz Slovenije smo uvezli 715, Belgije 210, Švedske 190, a iz Austrije i Luksemburga 178, odnosno 141 auto. Manje od 100 automobila stiglo je iz Srbije, Danske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Španije, Mađarske, Norveške, Slovačke, Češke i Poljske. Crna Gora je iz Albanije uvezla šest polovnih automobila, iz Turske i Sjedinjenih Američkih po pet, Bugarske i Finske po četiri, Rusije, Kosova i Sjeverne Makedonije po tri, a iz Velike Britanije i Estonije po dva automobila. U Crnu Goru je po jedno polovno vozilo stiglo iz Litvanije, Argentine, Naurua, Grčke, Ukrajine, Kine, Rumunije, Paname i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kada je riječ o novim vozilima, najviše ih je stiglo iz Srbije, ukupno 1.256. Crna Gora je iz Slovenije i Češke od početka godine uvezla 683, odnosno 428 novih auta, dok je iz Rumunije i Austrije stiglonjih 301, odnosno 103. Slijede Kipar sa 52, Mađarska sa 34 vozila, Bosna i Hercegovinasa 19 i Hrvatska i Makedonija sa po 17 vozila. Iz Italije jestiglo njih 15, Holandije i Slovačke po osam, Njemačke sedam i Francuske četiri. Crna Gora je do 18. oktobra uvezlai dva nova automobila sa Jamajke i jedno iz Turske. Prema spisku Uprave carina, u Crnoj Gori ima 118 uvoznika polovnih, dok nove automobile uvozi 14 kompanija.Uzeti su u obzir samo uvoznici koji su uvezli više od deset auta, naveli su u Upravi. Među uvoznicima polovnih automobila su firme Baršped, S auto, Autoventura, VN Motors, Mondo-auto, Flint šped, Toscana, Emax Bijelo Polje, Lumar Cetinje, Gostrade Pljevlja i Rokšped auto-centar. Nove automobile uvoze Alliance, Voli Motors, Prokom i Ljetopis automotive iz Podgorice, Auto-Čačak, Efel Motors i Pegasus sa Cetinja, Rokšped, Jadran auto, Kov-car iz Tivta, Efel Travel, Kia Motors i Osmanagić i Montelada iz Nikšića.

Podaci Uprave carina pokazuju i da se u Crnoj Gori, od početka godine voze još 22 električna automobila. Naime, do 18. oktobra uvezena su četiri polovna i 18 novih, a prema posljednim zvaničnim podacima u Crnoj Gori je više od 100 vozila na električni pogon. Prva stanica za punjenje vozila nove generacije puštena je u rad u julu, u Tivtu, nedavno su dvije punionice otvorene i u Podgorici.

5

avatar
1000
3
2
0
 
4
StarudijeEurodizelRealnoPromajaMandrilo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realno
Gost
Realno

Nije ni čudo. Parkinzi nam izgledaju kao auto-muzeji na otvorenom. Obično se napredak neke države ogleda u voznom parku. Kao i nazadak.

Eurodizel
Gost
Eurodizel

Sprdas li se druze… a dje to?

Starudije
Gost
Starudije

Eurodizel: Znaš li šta znači muzej i šta se u njemu drži?

Promaja
Gost
Promaja

A ha eto prostora za jos neki porez

Mandrilo
Gost
Mandrilo

Sve na švercersko Cetinje

Send this to a friend